השביתה הארוכה בצרפת מאז 1986: "מקרון חי בבועה של עצמו"
עובדים במגזר הפרטי שובתים זה היום ה-30 ברציפות, על רקע ניסיונו של הנשיא עמנואל מקרון לערוך רפורמות במערכת הפנסיה
נשיא צרפת עמנואל מקרון נמצא תחת לחץ גובר מצד איגודי עובדים במדינה בשעה שהוא מבקש לבצע רפורמות במערכת הפנסיה של המדינה. לפי CNBC, עובדים במגזר הפרטי נכנסו היום (ו') ליומה ה-30 של השביתה הארוכה ביותר בתולדות צרפת מאז 1986, כשעובדי תחבורה הפגינו במשך 28 ימים. הוויכוח הנוכחי נראה רחוק מסיום, כשאיגודי העובדים מבקרים את הנשיא על כך שהוא "חי בתוך הבועה של עצמו".
- גוגל נקנסת על ידי צרפת בפעם השלישית ב-150 מיליון יורו
- רפורמת הפנסיה תשפיע מ־2037, צרפת כבר מושבתת
- הצרפתים חייבים להבין שרפורמת הפנסיה הכרחית
"התהליך יהיה ארוך, שביתות יכולות להמשך עוד חודש לפחות", אמר תומאס מיקלסקי, פרופסור לכלכלה ב-HEC, בית ספר לעסקים בפריז. סיבוב נוסף של שיחות בין גורמים ממשלתיים לנציגי ארגוני העובדים יחל בשלישי. עובדים מתכננים להפגין ברחובות מאוחר יותר בשבוע הבא.
במהלך נאומו לרגל השנה החדשה, ייחל הנשיא מקרון ל"פשרה מהירה" בין ממשלתו לעובדים. "מה הוא אמר שהיה חדש לגבי הרפורמות המתכוננות?! כלום. שמעתי את הנאום הזה אלף פעם. נוצר אצלנו הרושם שהנשיא של הרפובליקה חי בתוך הבועה של עצמו". אמר מזכיר של ארגון עובדים גדול בכתבת טלוויזיה, ברביעי.
השביתה בת החודש החלה ברצונם של עובדים להביע את חוסר סיפוקם מכוונתה של הממשלה לעדכן את מערכת הפנסיות, שהיא היקרה ביותר בעולם, לפי דו"ח של ה-OECD. הרפורמה המדוברת הייתה אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות בקמפיין הבחירות של הנשיא ב-2017.
מקרון מעוניין במערכת יחידנית המבוססת על נקודות, שתחליף את השיטה הנוכחית בצרפת ובה מונהגות 42 תוכניות פנסיה שונות, המשתנות בהתאם למקצוע של העובד ולמקום מגוריו. לפי השיטה הקיימת, כעת יש עובדים שזכאים לפנסיה מלאה לפני גיל הפרישה - 62. משמעות הרפורמה היא שהם יאלצו לעבוד יותר בכדי לקבל את אותן הזכויות.
המערכת החדשה תיושם לגבי עובדים המתחילים לעבוד ב-2022. עובדים שנולדו לפני 1975 לא ייפגעו, ואלו שנולדו אחרי תאריך זה ייכנסו למערכת החדשה רק ב-2025. הרפורמה תובא לדיון בפני הממשלה בינואר ותונח לפני הפרלמנט בפברואר.