FT
מטעמי אבטחה: סין מחרימה את דל, מיקרוסופט ו־HP
בייג'ינג הורתה למשרדי ממשלה ומוסדות ציבור להחליף את כל ציוד המיחשוב והתוכנה מתוצרת זרה לסחורה מקומית תוך שלוש שנים. החלופות הנוכחיות מוטלות בספק: לנובו משתמשת בחלקים מארה"ב וקוריאה ולמערכות ההפעלה אין מספיק תוכנות
- טראמפ מפציר בבנק העולמי: "הפסיקו להלוות כסף לסין"
- יועצו של טראמפ: קרובים להסכם עם סין, אך לא נהסס לעזוב את המו"מ
- מה הסינים חושבים על מלחמת הסחר ומה דעתם על ישראל
זוהי ההנחיה הציבורית הראשונה שמגדירה לסינים לעבור לספקי טכנולוגיה מקומיים, והיא מהדהדת את מאמציו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לרסן את השימוש של טכנולוגיות סיניות בארה"ב ובקרב בעלות בריתה.
מהלך זה הוא חלק מקמפיין רחב יותר שנועד להגביר את הסתמכותה של סין על טכנולוגיות מייצור מקומי, וצפוי לתדלק את החששות לגבי פיצול שרשרות האספקה בין סין וארה"ב.
מוקדם יותר השנה אסרה וושינגטון על חברות אמריקאיותלנהל עסקים עם יצרנית ציוד הטלקום הסינית וואווי. בנוסף, הממשל הפדראלי בוחן אפשרויות להזרמת כספים למתחרות האירופיות של וואווי.
לאחרונה הציעה ארה"ב כי רכישות טכנולוגיות שייובאו לשטחה מ"יריבים זרים" ייבחנו בדקדקנות מטעמי ביטחון לאומי. בנוסף, היא משקיעה מאמצים בשכנוע בנות בריתה האירופיות להקפיא את השתתפותה של וואווי בפרויקטים של תשתיות 5G.
שלוש פעימות של החלפה
אנליסטים של חברת צ'יינה סקיוריטיס הסוחרת בני"ע מעריכים כי בין 20 מיליון ל־30 מיליון יחידות חומרה יידרשו להחלפה בעקבות ההנחיה החדשה של הממשל הסיני. לדבריהם, ההחלפות יתבצעו בשלוש פעימות. 30% מהן יתבצעו בשנה הבאה, 50% נוספים ו־20% הנותרים יתרחשו ב־2021 ו־2022, בהתאמה. שלבים אלה העניקו למדיניות החדשה את הכינוי "2־5־3".
המהלך האחרון הוא חלק מיוזמה שבמסגרתה ישתמשו סוכנויות ממשלתיות ומפעילי תשתיות קריטיות בטכנולוגיה "מאובטחת וניתנת לשליטה", כפי שעוגן בחוק אבטחת הסייבר שעבר ב־2017. לדברי פול טריולו מחברת הייעוץ יורואסיה גרופ, בניגוד לניסיונות קודמים לאספקה עצמית של טכנולוגיה, הסנקציות האמריקאיות האחרונות הגבירו את הדחיפות לפרויקט.
"פרויקט 2־5־3 של סין הוא רק הקצה של החנית החדשה", טען טריולו. "המטרה ברורה: לייצר מרחב שמוגן מסוג האיומים שמופנה כיום אל ZTE, וואווי, Megvii ו־Sugon". חלק מחברות אלה נכנסו בשנתיים האחרונות לרשימה השחורה של ארה"ב, כלומר נמנע מהן לרכוש מספקים אמריקאים.
אנליסטים בחברת ההשקעות ג'פריז מעריכים כי 150 מיליארד דולר מההכנסות השנתיות של חברות הטכנולוגיה האמריקאיות מגיעים מסין. עם זאת, מקורו של מרבית הסכום הוא במגזר הפרטי.
כבר כיום, מרבית משרדי הממשלה מצוידים במחשבי היצרנית המקומית לנובו, לאחר שרכשה את חטיבת המחשבים האישיים של הענקית האמריקאית IBM. עם זאת, קצב ההחלפה העתידי עדיין שאפתני וגם ההגדרה של "ייצור מקומי" היא חמקמקה. אף שלנובו היא חברה בבעלות סינית שמרכיבה רבים ממוצריה בסין, שבבי מעבדי המחשבים שלה מיוצרים על ידי אינטל האמריקאית והכוננים הקשיחים על ידי סמסונג הדרום קוריאנית.
על פי הערכות אנליסטים יהיה קשה לזנוח את התוכנות הקיימות ולאמץ במקומן חלופות מקומיות. זאת, משום שרוב ספקי התוכנה מפתחים מוצרים למערכות הפעלה אמריקאיות כמו ווינדוס של מיקרוסופט ו־macOS של אפל. למערכות הפעלה סיניות, כמו Kylin, יש אקו־סיסטם מצומצם של מפתחים המייצרים תוכנות תואמות.
אף שמיקרוסופט פיתחה כבר ב־2017 גרסה מיוחדת של ווינדוס 10 לממשל הסיני, חברות אבטחת סייבר סיניות טוענות כעת שהלקוחות הממסדיים חייבים לעבור למערכות הפעלה סיניות לגמרי.
ההשפעה של מדיניות 2־5־3 עשויה להיות משמעותית, מכיוון שהממשל ישלוט ברכישות של הסוכנויות, אמר אחד האנליסטים מתחום אבטחת סייבר ששוחח עם ה"פייננשל טיימס". בנוגע לחברות פרטיות הוסיף האנליסט, כי "צריך להמתין ולראות מה טיב ההנחיות של הממשלה. גופים פרטיים לא ייזמו החלפה כזו על דעת עצמם, מפני שההשקעה הכרוכה בכך גבוהה".