המשרד להגנת הסביבה: ישראל תהיה חמה יותר עד סוף 2050, כמות הגשם תפחת עד 25%
עפ"י הערכות של המשרד שיוצגו בוועידת האקלים במדריד, כי משבר האקלים יכווץ את הכלכלה העולמית כולל ישראל עד סוף המאה וגם יגרום להתפרצות מחלות ולירידה בתפוקת עובדים
הטמפרטורה הממוצעת בישראל תעלה בעד 1.2 מעלות עד סוף שנת 2050; הפחתה בכמות המשקעים של יותר מ-15%-25% עד סוף המאה ועלייה הדרגתית של פני הים התיכון, עלייה בתדירות מספר הימים והלילות החמים בשנה, וירידה בתדירות הימים והלילות הקרים - אלה הסכנות שהמשרד להגנת הסביבה מעריך שירשמו בישראל בעשורים הקרובים, זאת כחלק משינויי האקלים שפוקדים את כדור הארץ.
- היום תיפתח ועידת האקלים במדריד: הזדמנות אחרונה לבלום את משבר האקלים
- מנכ"ל משרד האנרגיה: "נמשיך לתת רישיונות לחיפוש גז בים"; הקהל בוועידת האקלים הגיב בשריקות בוז
- "מביכה" עם "תפיסה מיושנת": ישראל לא מקדמת חקיקה בנושא משבר האקלים
הדברים יוצגו מחר (ד') במסגרת ועידת האקלים שנערכת במדריד, שם מקווים המשתתפים לסכם על צעדים אופרטיביים שיסייעו להפחית את פליטות גזי החממה וצמצם את ההתחממות הגלובלית.
שטייניץ במקום אלקין
מי שמייצג את ישראל בוועידה הוא במפתיע שר האנרגיה יובל שטייניץ, עמו יסעו נציגים מהמשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה וגורמי ממשלה נוספים. לשאלה מדוע השר להגנת הסביבה זאב אלקין לא נוסע התשובה שהתקבלה כוללת נימוקים פוליטיים וטכניים. הנימוק הפוליטי הוא שאלקין חבר בצוות המו"מ הקואליציוני, והמגעים להקמת ממשלה ולהימנע מסבב בחירות שלישי תפסו אותו עסוק פה ולא בוועידת מדריד, והיה ספק אם הוא יוכל לנסוע, מה גם שרק שר אחד יכול לייצג כל מדינה.
מעבר לכך הטענה היא שבין המשרדים קיים שת"פ אינטנסיבי לרבות סגירת תחנות הכוח הפחמיות שמתוכננת ל-2025, הגדלת השימוש בגז טבעי, עידוד הייצור באנרגיות מתחדשות וחזון להקפיא מכירת מכוניות בנזין ודיזל מ-2030 ואילך, ולכן, כך נטען, לשטייניץ ואלקין יש חזון משותף.
"חם יותר, יבש יותר, קיצוני יותר וגבוה יותר"
במשרד להגנת הסביבה טוענים ש"בהמשך להחלטת ממשלה מס' 4079 שהוביל המשרד להגנת הסביבה ביולי 2018, הוקמה מינהלת להיערכות לשינוי אקלים (Adaptation) בראשות המשרד שבה שותפים נציגים 35 גופים. המינהלת מופקדת על יצירת אסטרטגיה לאומית להיערכות, ומתכללת את יישום תוכניות ההיערכות בכלל משרדי הממשלה בישראל", עם מטרה להבטיח מוכנות גבוהה של מדינת ישראל להשפעות של אקלים משתנה.
בכל הקשור ולהיערכות לשינויי אקלים בישראל, המשרד להגנת הסביבה מזהה כאמור מספר מגמות אותם מרכזים בתאור "חם יותר, יבש יותר, קיצוני יותר וגבוה יותר". אלו כאמור כוללים סכנה של התחממות, התייבשות של מקורות המים ומופעי אקלים קיצוניים.
"מחקרים מראים שההבדל בין הטמפרטורה במרחב הפתוח לבין מרכז העיר יכול להגיע עד ל-9 מעלות צלזיוס. האקלים המשתנה מהווה גורם משמעותי ביותר גם בהתפרצות מחלות, עם השפעה שלילית לאורך זמן על התפוקה הריאלית במדינות ומגזרים כלכליים שונים, ועל תפוקת העבודה והמעסיקים. ההערכות הן כי משבר האקלים יכווץ את הכלכלה העולמית עד סוף המאה וגם את כלכלתה של ישראל", אומרים במשרד להגנת הסביבה.
לפיכך, במשרד טוענים שמחויבות ישראל להיערכות לקראת הסתגלות לשינוי אקלים נכללת במספר מסמכים, בהם הסכם פריז (הפחתת פליטות והגבלת העלייה בטמפרטורה העולמית הממוצעת לעד שתי מעלות צלזיוס מעל לטמפרטורה טרום העידן התעשייתי; מטרות לפיתוח מקיים (SDGs) בתחומים כמו מיגור העוני, בריאות, מערכות אקולוגיות, מגדר, או אי שוויון ויישום "אמנת ברצלונה" לשמירה על סביבת ים התיכון ואזור החוף.