FT
טראמפ יטיל מכסים של 100% על קממבר ושמפניה מצרפת
וושינגטון תעניש את פריז במסי יבוא על סחורות בשווי 2.4 מיליארד דולר בעקבות מיסוי מופרז על ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות, ותפתח בחקירות דומות נגד איטליה וטורקיה. במקביל הוחלו מכסים על מתכות מברזיל וארגנטינה, והסכם עם סין לא נראה באופק
ממשל טראמפ הודיע כי הוא שוקל להשית מכסים בגובה 100% על סחורות צרפתיות בשווי 2.4 מיליארד דולר ובהן שמפניה, איפור ותיקים. זאת, לאחר שהגיע למסקנה שהמס שהטילה צרפת על שירותים דיגיטליים מפלה באופן בלתי הוגן חברות טכנולוגיה אמריקאיות.
- מסר לסין? טראמפ החזיר את המכסים על ייבוא מוצרים מברזיל וארגנטינה
- טראמפ מאיים: לא יהיה הסכם סחר עם סין? אעלה את המכסים עוד יותר
- אפל מבקשת מממשל טראמפ הקלות בתשלום מכסים על האייפון
תוכנית זו נהגתה לאחר יום של הסלמה ביחסי הסחר בין ארה"ב לבנות ברית מרכזיות שלה. שלשום בבוקר הודיעה וושינגטון כי תחדש את המכסים על מתכות מברזיל וארגנטינה, במטרה להעניש את שתי המדינות הדרום־אמריקאיות על מה שהגדירה כמניפולציית מטבע.
בנוסף, משרד המסחר האמריקאי מבקש להרחיב את הטווח של מכסי ענישה על תוצרת של האיחוד האירופי, כולל סחורות מבריטניה, צרפת, ספרד וגרמניה. זאת, בעקבות סובסידיות שהעניקו לענקית התעופה האירופית איירבוס, ולאחר שארגון הסחר העולמי (WTO) פסק כי הטבות אלה אינן חוקיות.
הבוקר כינה שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר את האיום של ממשל טראמפ "לא מקובל" ואמר שהאיחוד האירופי ישיב ב"תגובת נקם קשה". לדבריו, "מהלך כזה לא מועיל לאינטרס של אף צד, לא לצמיחה ולא ליציבות הפוליטית".
מסי היבוא על סחורות צרפתיות מגיעים לאחר חודשים של תלונות מצד וושינגטון על מסי השירותים הדיגיטליים שהציגה ממשלתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון. מסים אלה פוגעים בעיקר בענקיות הטכנולוגיה גוגל, אפל, אמזון ופייסבוק.
המסים הוחלו לאור החשש שקבוצות הטכנולוגיה האמריקאיות נמנעו בניגוד לחוק מתשלום מסים על עסקאות דיגיטליות בהיקף נרחב. המסים נקבעו ככלי זמני, עד שחקיקה חדשה בנושא תקודם על ידי מדינות ה־OECD.
"החלטת נציבות הסחר שולחת מסר ברור כי ארה"ב תפעל נגד משטרים שינקטו מסים דיגיטליים המפלים או מהווים נטל מוגזם על חברות אמריקאיות", אמר שר המסחר האמריקאי רוברט לייטיזר. "נציבות הסחר האמריקאית מתמקדת בהתנגדות לפרוטקציוניזם הגובר של המדינות החברות באיחוד האירופי, שבאופן לא הוגן שמו להן למטרה את החברות האמריקאיות".
נציבות הסחר האמריקאית (USTR) הזהירה כי חקירות דומות צפויות להיפתח נגד מדינות נוספות שמטילות מסים על שירותים דיגיטליים, כאשר על הכוונת נמצאות איטליה, אוסטריה וטורקיה. המסים על הסחורות הצרפתיות, בהן תיקים, פורצלן, יוגורט וגבינה, לא ייכנסו לתוקף לפני 7 בינואר, מועד השימוע בוושינגטון שבמהלכו יקבלו הגורמים המושפעים הזדמנות להביע התנגדויות.
החברות האמריקאיות שנפגעות כעת מהמסים הצרפתיים בירכו על המהלך, אם כי בהסתייגות. "USTR זיהתה את האפליה של המסים ומתכוננת להגיב בעוצמה במידה שיישארו על כנם", אמרה ג'ניפר מק'קלוסקי, סגנית נשיא למדיניות במועצת תעשיית המידע הטכנולוגי (ITI) שעמה נמנות חברות הטכנולוגיה האמריקאיות הגדולות. "אנחנו מקווים להימנע מהתוצאה הזו".
החלת מכסים על אלומיניום ופלדה מברזיל וארגנטינה, אותן החריג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשנה שעברה, הגיעה בעקבות התחזקות הדולר ועלייה במכירת תוצרת חקלאית ממדינות אלה לסין, תוך השגת יתרון על חקלאים אמריקאים.
בחזית הסינית, ארה"ב חותרת להשגת הסכם ביניים שיביא להפסקת מלחמת הסחר עם בייג'ינג. במידה שהמעצמות לא יגיעו להסכמות עד 15 בדצמבר, ארה"ב עלולה להגדיל ב־15% מכסים על סחורות סיניות בשווי 156 מיליארד דולר.
היום הודה טראמפ כיאין דדליין מסוים לחתימה על הסכם. "למען האמת, אני חושב שעדיף להמתין עד אחרי הבחירות לנשיאות", אמר. אלה צפויות להתקיים בנובמבר 2020.