$
חברה וסביבה

פרס נובל לספרות הוענק לאולגה טוקרצ'וק ופטר הנדקה

פרס נובל לספרות לשנת 2018 יוענק לסופרת הפולנית אולגה טוקרצ'וק, והפרס לשנת 2019 יוענק לסופר האוסטרי פטר הנדקה. כך הודיעה האקדמיה השוודית. השנה יוענק הפרס לשני זוכים, מכיוון שבשנה שעברה בוטלה חלוקת הפרס בקטגוריה זו בשל פרשת הטרדה מינית ואי סדרים.

יובל פלוטקין, ynet 14:2410.10.19

האקדמיה השבדית הכריזה היום (ה') על הזוכים בפרס נובל לספרות לשנים 2018 ו-2019. הזוכה לשנת 2018 היא הסופרת הפולנייה אולגה טוקרצ'וק, והזוכה לשנת 2019 הוא הסופר והמחזאי האוסטרי פטר הנדקה. בשנה שעברה הפרס לא הוענק, בעקבות שערורייה אשר הובילה לפרישתם של כמה מחברי הוועדה.

  

טוקרצ'וק בת ה-57 נחשבת לאחת הסופרות העכשוויות הגדולות בפולין, וחתומה על רבי מכר רבים בארצה. בשנים האחרונות החלה לצבור הכרה בינלאומית, ואף זכתה בשנה שעברה בפרס מאן בוקר הבינלאומי על ספרה "טיסות". היא פרצה לזירה הספרותית בשנת 1989, עם קובץ שירה, ומאז הוציאה שמונה רומנים ושני קבצי סיפורים קצרים. לצד עבודתה הספרותית היא פועלת כפסיכולוגית ובעבר אף העידה כי ליונג יש השפעה גדולה על כתביה. 

 

אולגה טוקרצ'וק אולגה טוקרצ'וק צילום: EPA

  

פטר הנדקה בן ה-76 הוא סופר ומחזאי אוסטרי, אשר תורגם ליותר מעשרים שפות וזכה לאורך הקריירה בפרסים ספרותיים רבים. בין היתר זכה בפרס פרנץ קפקא בשנת 2009. אחת מיצירותיו המפורסמות הן המחזה "העלת הקהל", שעלה לבמות בשנת 1966 בגרמניה ונחשב לפורץ דרך. לצד ההכרה הספרותית, הנדקה התמודד עם ביקורת רבה בארצו לאורך השנים על יחסו הביקורתי כלפי התנהלותה המדינית והפוליטית של אוסטריה, על השקפתו בעניין אחריותה בזמן השואה ועל תמיכתו ברעיונות נאו-מרקסיסטיים. עם ספריו של הנדקה שתורגמו לעברית נמנים "חרדתו של השוער בבעיטת ה-11", "אומללות שמחקה בחלקה", "הרכיבה על פני הבודנזה" ו"האישה האיטרת".

 

פטר הנדקה פטר הנדקה צילום: איי פי

 

האקדמיה השבדית החליטה להעניק השנה שני פרסי נובל לספרות, לשנים 2018 ו-2019, לאחר שבשנה שעברה בוטל הפרס לראשונה מאז 1943, עקב טענות על עבירות מין ואי סדרים כספיים באקדמיה. 18 נשים התלוננו כי הוטרדו מינית על ידי הצלם ארנו, המקורב לחברי הוועדה האקדמית ובעלה של הסופרת החברה בה קתרינה פרוטנסון. הפרשה הובילה לגל של פיטורים מהאקדמיה השבדית, שכללו גם את יושבת ראש הוועדה פרופסור שרה דניוס.

 

עם היוודע על ביטול הפרס, שורה של אנשי תרבות משבדיה יזמו פרס אלטרנטיבי לנובל שהוענק באופן חד פעמי לסופרת הגוואדלופית מאריז קונדה שכתבה 20 ספרים, אחד מהם תורגם לעברית, "אני טיטובה, מכשפה שחורה". רוב ספריה של קונדה עוסקים בהשלכות של הקולוניאליזם על החברה והיא נחשבת לאחת הסופרות הבולטות מהקאריביים.

 

בשנת 2017 הוענק פרס נובל לספרות לקאזואו אישיגורו, האנגלי ממוצא יפני. בוועדה מסרו אז כי יצירתו "חושפת את התהום שמונחת תחת הקשר המסולף שדרכו קולטים חושינו את העולם", וכי הוא הסופר "המזוהה ביותר עם נושאים כמו זיכרון, זמן והונאה עצמית". בשנה שלפני כן זכה בפרס נובל לספרות בוב דילן, שידוע אומנם כאחד מכותבי השירים הבולטים והמשפיעים במאה ה-20, אך הוציא רק שני ספרים - אחד מהם אוטוביוגרפי, והאחר ספר ניסיוני שאינו זכה להכרה רבה. הבחירה הזו עוררה דיון סוער על אודות תפקידו של הפרס, כאשר המתנגדים טענו כי דילן כלל אינו סופר, והמצדדים בו טענו כי השפיע על הספרות יותר מסופרים רבים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x