מושלת הונג קונג הפעילה סמכויות חירום: המפגינים לא יוכלו לכסות את פניהם
צו החירום ייכנס לתוקף מחר, כשהעונש למפרי החוק עומד על עד שנת מאסר וקנס של 25 אלף דולר הונג קונגי; לדברי המושלת, קארי לם, "כמעט כל המפגינים שמבצעים פעולות ונדליזם ואלימות מכסים את הפנים שלהם".
מושלת הונג קונג קארי לם הפעילה היום (ו') את סמכויות החירום העומדות לרשותה, הכוללות איסור על חבישת מסיכות פנים. צו החירום ייכנס לתוקף מחר, כשהעונש למפרי החוק עומד על עד שנת מאסר וקנס של 25 אלף דולר הונג קונגי (3,187 דולר).
- הונג קונג: 15 פצועים בהם אחד במצב אנוש בעימותים עם המשטרה בזמן חגיגות ה-70 לסין
- סין הכפילה את מספר אנשי הביטחון בהונג קונג: "המפגינים השוו את המשטר הסיני לנאצי"
- בגלל ההפגנות: פחות טיסות יגיעו להונג קונג
במסיבת העיתונאים שבה הכריזה על האיסור הסבירה לם כי הוא חיוני מכיוון ש"כמעט כל המפגינים שמבצעים פעולות ונדליזם ואלימות מכסים את הפנים שלהם". לדבריה, המטרה בלבישת המסכה היא להסתיר את הזהות ולחמוק מהחוק "והם הולכים ונהיים נועזים יותר ויותר", הוסיפה.
לפי לם ההחלטה התקבלה לאחר שכינסה פגישה מיוחדת של המועצה השלטת, שתמכה בהחלת צעדי החירום. לדבריה הצעדים יעזרו להגביל את האלימות ולסייע לשוטרים לבצע את עבודתם.
לפי החוק מ-1922, מושל העיר רשאי "להוציא לפועל כל רגולציה שלפי שיקול דעתו חיונית למען האינטרס הציבורי". עוד קובע החוק כי הרגולציות שנקבעות יישארו בתוקף עד להחלטתו של המושל.
ואולם ייתכן כי המהלך של לם אינו חוקי. "ספק אם מדובר במהלך התואם לחוקה", אמר דיוויד ווב, לשעבר יו"ר רשות ני"ע של הונג קונג. "אם הממשלה יכולה לחוקק חוקים בעצמה, אז נמצא עצמנו מידרדרים במדרון חלקלק כי הם יוכלו בהמשך להעביר לדוגמה חוק שיצנזר את האינטרנט או יאפשר מעצרים בלי משפט".
לם מצידה טוענת כי הצעדים נועדו למנוע סכנה לציבור. "כממשלה אחראית, זו החובה שלנו להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת לעצור את ההסלמה באלימות ולהחזיר את השלווה לחברה", הדגישה.
היא ציינה את צרפת כדוגמה למדינות אחרות שבהן צעדים מסוג זה נכנסו לתוקף. בצרפת אסרו מוקדם יותר השנה על חבישת מסיכות פנים בעקבות מחאת האפודים הצהובים.
המחאות בהונג קונג החלו ביוני, אז ניסתה המושלת להעביר חוק שהיה מאפשר הסגרת אזרחים לסין. החוק בוטל מאז בשל ההתנגדות הציבורית, אך המחאות נמשכות.
השבוע בחגיגות לציון 70 שנה לעלייתה של המפלגה הקומוניסטית לשלטון בסין, המתיחות עלתה לשיא חדש כשמפגין בן 18 נורה על ידי המשטרה. המפגין הואשם בתקיפת השוטרים. לפי הודעת הרשויות, כ-1,100 אנשים נפגעו בהפגנה, כשלם טוענת כי לפחות 300 מהם היו שוטרים.
עם זאת, לפי הדיווחים למשטרה ניתנה סמכות להפעיל יותר כוח נגד המפגינים וכי השוטרים ירו בסביבות 1,400 סיבובים של גז מדמיע וקרוב ל-900 כדורי גומי.