נציבת התחרות האירופית תהיה סופר־רגולטורית של טכנולוגיה
מגרטה וסטגר, שענקיות הטכנולוגיה רואות בה יריבה מרה ומבקריהן רואים בה גיבורה, תחזיק גם בסמכויות לקביעת מדיניות האיחוד בענייני טכנולוגיה. בכוחה יהיה לעצב את האופן שבו חברות כמו גוגל, אפל ופייסבוק, ישפיעו על מיליארדי בני אדם
נציבת התחרות של האיחוד האירופי מגרטה וסטגר, תמשיך לשרת בתפקידה ואף תקבל סמכויות נוספות שיהפכו אותה לרגולטורית העוצמתית ביותר בעולם על תעשיית הטכנולוגיה.
- המשוכות של ליברה: פייסבוק לא מצליחה להרגיע את המחוקקים
- פייסבוק נסוגה מרכישת Houseparty מחשש לזעם רגולטורי
- דו"חות ענקיות הטכנולוגיה מסתירים את הסיפור האמיתי
מאז התמנתה לתפקיד ב־2014 וסטגר עשתה לה שם בתור מגנה נאמנה של האינטרס הציבורי מול הכוח הגובר והולך של ענקיות טכנולוגיה כגוגל, אפל ופייסבוק. הפעילות הנחושה של משרדה בענייני הפרת תנאי התחרות באיחוד האירופי בידי החברות הללו, שרובן ככולן אמריקאיות, הפכה אותה ליריבה לא רק בעיניהן, אלא גם בעיני וושינגטון. "היא שונאת את ארה"ב", אמר עליה בחודש יוני הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, "אולי יותר מכל מי שאני מכיר".
כעת, תחת נשיאת הנציבות האירופית החדשה אורסולה פון דר ליין, התמנתה וסטגר לחמש שנים נוספת כנציבת התחרות של האיחוד, וקיבלה גם תפקיד חדש — סגנית הנשיאה לעידן הדיגיטלי.
במסגרת התפקיד החדש, תחזיק וסטגר בסמכויות שיאפשרו לה להתוות את המדיניות הכלל־אירופית בכל הנוגע לטכנולוגיה, ולא רק בתחומים שנוגעים לתחרות בשוק, אלא גם במיסוי, סייבר, ופרטיות מידע. "עלינו לשפר את אבטחת הסייבר שלנו, עלינו לעבוד קשה על הריבונות הטכנולוגית שלנו. מגרטה וסטגר תתאם את האג'נדה של האיחוד בנושאים הללו, ותמשיך להיות נציבת התחרות", אמרה הנציבה הנכנסת פון דר ליין, שתושבע לתפקידה בנובמבר.
אנליסטים מעריכים כי שני הכובעים שאותם תחבוש וסטגר יעניקו לה כוח חסר תקדים לקבוע כיצד חברות טכנולוגיה יוכלו להשפיע על חיי היומיום של מיליארדי בני אדם באירופה ומחוץ לה.
"היא הולכת להיות רגולטורית הטכנולוגיה הכי חזקה בכדור הארץ", אמר ל"ניו יורק טיימס" תומאס וינייה, עורך דין מבריסל, בירת האיחוד האירופי, המתמחה בהגבלים עסקיים.
התפקיד החדש שנתפר לווסטגר מיועד לתת מענה רגולטורי לסביבה המשתנה שבה חברות טכנולוגיה מתפרסות לתחומים נוספים, כמו תחבורה, פיננסים ובריאות.
"עלינו לעדכן את הרגולציה שלנו", אמר לאתר החדשות פוליטיקו חוסה ואן דייק, פרופסור למשפטים באוניברסיטת אוטרכט שבהולנד, "חילקנו את החברה שלנו למסגרות משפטיות נפרדות ושונות, אבל זו לא הדרך שבה החברות הללו פועלות", הוא הסביר.
"אין לי כל כוונה לעשות את העבודה בעצמי, להפך", אמרה וסטגר במסיבת עיתונאים בבריסל ביום שלישי, "המשימה שלי כעת היא ליצור צוות חזק מספיק בנציבות כדי להבטיח שנוכל להזיז דברים", הבהירה.
כאמור, וסטגר הובילה כמה חקירות מרכזיות על הפרת הגבלים עסקיים מצד חברות טכנולוגיה. הקנסות שהטיל משרדה על גוגל בחמש השנים האחרונות הסתכמו ביותר מ־9 מיליארד דולר. ענקית הטכנולוגיה האמריקאית נענשה בקנס של 2.7 מיליון דולר על הטיית תוצאות חיפוש כך שיקדמו שירותי השוואת מחירים שהיא מעניקה על חשבון מתחרות. קנס של 5.1 מיליארד דולר הוטל עליה בגלל ניצול של כוחה המונופוליסטי בשוק הסלולר לקידום שירותים שלה במערכת ההפעלה אנדרואיד, וקנס של 1.7 מיליארד דולר הוטל עליה בשל ניצול לרעה של כוחה בשוק הפרסום המקוון.
וסטגר היתה זו שגם הורתה לאפל להחזיר לממשלת אירלנד 14.5 מיליארד דולר שהיא קיבלה בהטבות מס, שלטענת הנציבות האירופית הפרו את תנאי התחרות באיחוד. ממשלת אירלנד סירבה לקבל את הכסף, והוא מופקד בחשבון נאמנות בלוקסמבורג עד שיסתיים הדיון המשפטי בעניין. חקירה נוספת שפתחה וסטגר ותמשיך לתוך כהונתה השנייה היא בעניין ניצול לכאורה של אמזון את כוח השוק שלה כדי לכפות תנאים לא הוגנים על סוחרים חיצוניים באתרה.