זמן בייג'ינג
היעד החדש של העשירים הסינים: דרכון זר
ציוץ אנונימי ברשת החברתית הביא להדחתו של מחוקק סיני בעל דרכון של פדרציית סנט קיטס ונאוויס בים הקאריבי. אף שהחוק הסיני אוסר על אזרחות כפולה, עשירים סינים רבים פשוט לא עומדים בפיתוי להחזיק דרכון זר
בתקופה האחרונה אני נפגש מדי יום עם עו"ד תותי אשבל. בכל פעם שאני נכנס לחשבון הפייסבוק שלי, עו"ד אשבל נמצאת שם. מצולמת עם שלל סלבריטאים כמו החזאי דני רופ והזמרת מירי מסיקה שכבר קיבלו דרכון פורטוגלי, אשבל מציעה לי לבדוק באופן דחוף ומיידי את זכאותי לקבלת הדרכון היוקרתי.
המפגשים עם עו"ד אשבל החלו אחרי שקרובת משפחה סיפרה לי כי היא בוחנת את האופציה הפורטוגלית. "מדובר בהוצאה של 10,000 שקל בלבד", היא אמרה בהתלהבות. אני התפתתי לבצע חיפוש קצר בגוגל, מתקשה להאמין שגם לי, בן להורים מצפון אפריקה, יש איזשהו סיכוי להפוך לאירופאי. מאז אותו חיפוש בודד, המודעה של עו"ד אשבל לא עוזבת אותי.
- 40 שנה אחרי המצאת הווקמן היפנים כבר לא חדשניים כבעבר
- ברלין וניו יורק זוזו הצידה: בייג‘ינג רוצה להפוך למלכת חיי הלילה
- צרות של שפיונים: רשת האינטרנט בסין עושה חיים קשים למרגלים
בכל ביקור שלי בישראל בשנים האחרונות נראה שמספר חברי שהוציאו דרכון זר, או לפחות נמצאים בהליכים להוצאתו רק הולך ועולה. הונגרי, רומני או פורטוגלי, יש במעגל החברים שלי קצת מהכל. התאווה הישראלית לדרכונים זרים לא שונה בהרבה מזו שמאפיינת את המקום שבו אני גר בשנים האחרונות - סין.
בטקסים רשמיים בסין נוהגים דוברים ישראלים וסינים לפרט את נקודות הדמיון בין שני העמים, החל בהיסטוריה הארוכה ורווית הקשיים ועד לחשיבות השפה הכתובה וההשכלה. אך אם להיות כנים, יש מאפיין משותף נוסף שאף פעם לא מוזכר - חיבה לדרכון זר.
החיבה הסינית לדרכונים זרים, המיוחסת בעיקר למעמד הגבוה, היא עניין מסובך יותר, מכיוון שהמדינה אוסרת באופן רשמי על אזרחות כפולה. לפי חוקי האזרחות בסין, ברגע שסיני מקבל אזרחות זרה הוא חייב לוותר באופן אוטומטי על האזרחות הסינית, אך בפועל לא כולם עושים זאת.
אנטיגואה, ונואטו, גרנדה או הונג קונג
הנושא של דרכון זר ואזרחות כפולה שב לכותרות בסין החודש בעקבות ציוץ שפרסם גולש אלמוני ברשת החברתית סינה וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר. הציוץ גילה כי המיליונר הסיני סון שיאנג, חבר בבית המחוקקים של מחוז חביי במזרח סין, מחזיק אזרחות זרה של פדרציית סנט קיטס ונוויס, מדינה זעירה בים הקריבי.
לפי המסמכים שצורפו לציוץ המרשיע, סון קיבל את האזרחות ב-2011, שנה לפני שנבחר לקונגרס המחוז, אך מעולם לא דיווח עליה ולא ויתר על האזרחות הסינית כנדרש. בעקבות הפרסום סון, שדורג ב-2015 במקום ה-269 ברשימת עשירי סין של פורבס עם הון של 1.1 מיליארד דולר, הודח מיידית מתפקידו הציבורי.
בעוד שישראלים מנצלים את ארץ המוצא של הוריהם או סביהם כדי לקבל דרכון זר, עבור סינים העניין מורכב יותר. יש סינים שמקבלים דרכון זר בעקבות לימודים או עבודה באירופה וארה“ב, בעוד אחרים צריכים לקנות את האזרחות הזרה. בשנים האחרונות סינים הם הכוכבים הבלתי מעורערים בכל תוכנית המאפשרת רכישה של דרכון זר על פני הגלובוס.
ביוני האחרון נעצרו וגורשו שישה אזרחים סינים ממדינת האיים ונואטו באוקיינוס השקט לאחר שהואשמו בניהול הונאה פיננסית ברשת. ארבעה מהעצורים החזיקו לפי הפרסומים באזרחות מקומית. ב-2018 מכרה ונואטו כ-1,800 אזרחויות זרות תמורת השקעה של 150 אלף דולר לאדם, ורבים מהרוכשים היו סינים.
בכיר בתוכנית ההשקעה תמורת אזרחות בגרנדה, אי בים הקריבי, העיד בשנה שעברה כי 98% ממגישי המועמדויות לתוכנית בשנת 2018 היו סינים. לפי נתון אחר, באנטיגואה וברבודה, מדינה נוספת בקריביים, 42% ממגישי הבקשות לרכישת אזרחות מאז נפתחה האופציה ב-2013 היו סינים. סינים הובילו בשנים האחרונות גם את רשימת מגישי הבקשות לקבלת ויזת זהב בפורטוגל. בשנים 2012-2018 הוגשו 3,890 מועמדויות של סינים לויזה, לעומת 561 ברזילאים המדורגים שניים.
למי מהסינים שלא רוצים להתרחק מהבית, עומדת האפשרות להשיג דרכון הונג קונגי. כאשר נעצרה בסוף השנה שעברה בקנדה מנג וואנזו, סמנכ"לית הכספים של וואווי ובתו של המייסד, נתפסו בתיקיה לא פחות משבעה דרכונים - ארבעה סינים ושלושה מהונג קונג. מנג הסבירה את ריבוי הדרכונים בשינוי שם.
הסיבות שמושכות את הסינים לקבל דרכון זר דומות בחלקן לאלו של הישראלים. כך, הדרכון הסיני המוגבל מאפשר ביקור רק ב-76 מדינות ללא ויזה או בקבלת ויזה אוטומטית בהגעה; לעומת זאת, עם דרכון הונג קונגי ניתן לצאת ל-154 מדינות ללא הכנת ויזה מראש. אזרחות זרה מקלה גם על שליחת הילדים ללימודים בחו“ל, אפשרות שסינים במעמד כלכלי גבוה מעריכים מאוד. במקרה של מנג וואנזו לדוגמה, אחד מבניה לומד בבית ספר בבוסטון והשני בהונג קונג. אזרחות של מדינות איים בקריביים מאפשרת ליהנות ממקלט מס.
דרכון זר עשוי לספק נתיב בריחה למי שמסתבך פוליטית או כלכלית עם המערכת הסינית הגחמנית, אך האפקטיביות שלו לא תמיד גבוהה כמו שמקווים. גוי מינהאי, סוחר ספרים בהונג קונג והמוציא לאור של ספרי רכילות פוליטית על האליטה הסינית, אמנם ויתר על האזרחות הסינית שלו לטובת דרכון שבדי, אך האחרון לא ממש הקל על מצבו. גוי נעלם בנסיבות מסתוריות במהלך ביקור בתאילנד ב-2015 וצץ מאוחר יותר בכלא הסיני. בדומה, המיליארדר שיאו ג‘יאנחואה נחטף בהונג קונג והובא לסין באשמת פשעים כלכליים. דרכון קנדי ודרכון דיפלומטי של אנטיגואה וברבודה שהחזיק לא ממש סיפקו לו הגנה.
מבחינת סין, אנשים כמו גוי ושיאו נותרו בראש ובראשונה סינים, לא משנה איזה דרכון הם מחזיקים. ”מדינות אירופה וארה“ב צריכות לחנך את המתאזרחים החדשים שהדרכונים החדשים שלהם אינם קמע בסין. אם הם מבצעים פעולות בסין, הם חייבים לציית לחוק הסיני“, כתב בעבר העיתון הממשלתי הסיני גלובל טיימס.
"החזקת דרכון זר אינה חוסר פטריוטיות"
אם בעבר ויתרו סינים על האזרחות הסינית לחלוטין לטובת דרכון זר, כולל סלבריטאים כדוגמת כוכבת הקולנוע הסינית גונג לי שהפכה לסינגפורית, כיום מעדיפים סינים רבים ליהנות משני העולמות ולהשאיר שני דרכונים. שמירה על האזרחות הסינית מאפשרת למכור ולקנות נדל“ן בקלות בסין, לבצע השקעות ולעשות עסקים במדינה, לזכות להטבות מס, לטפל בירושות ולשמור על גישה לשירותי בריאות.
הרשויות הסיניות נקטו בשנים האחרונות מדיניות נוקשה כלפי בעלי אזרחות כפולה כחלק מהמלחמה בשחיתות במגזר הציבורי והחשש מבריחת הון. בשנה שעברה למשל פרסמה שגרירות סין בלונדון אזהרה תקיפה לפיה תבטל את המסמכים של כל מי שאימץ אזרחות זרה מבלי להצהיר על כך ואף תמנע ממנו ויזה וכניסה לסין. על אף האיומים, סינים רבים מוכנים לקחת את הסיכון הכרוך בהחזקת דרכון זר ומנסים לטשטש עקבות באמצעות שימוש בשמות שונים על שני הדרכונים.
לצד המדיניות הנוקשה, נשמעות בשנים האחרונות גם קריאות בסין לשנות את החוק ולאפשר החזקת דרכון כפול. לדעת תומכי שינוי החוק, מתן אפשרות לשמירה אזרחות כפולה תסייע להתמודד עם בריחת המוחות מסין למערב ותחזיר הביתה יותר אנשי מקצוע מיומנים. ”ביטול האזרחות הסינית פירושו ויתור על כישרונות לטובת מדינות אחרות, משהו שאינו האינטרס של סין בטווח הארוך“, כתב ג‘ו ג‘נגפו, עורך דין סיני מוביל וחבר הגוף הפוליטי המייעץ של סין, במאמר שפורסם בשנה שעברה. ”החזקת דרכון זר אינה חוסר פטריוטיות“.
בכל זאת יש גם מקרים נדירים של מי שעושים מסלול הפוך ומוותרים על אזרחות זרה לטובת דרכון סיני. שחקן הכדורגל ניקו ינאריס, פעם שחקן קבוצת הנוער של ארסנל ולאחר מכן שחקן ברדפורד מליגת המשנה, ויתר על אזרחותו הבריטית בתחילת השנה לטובת אזרחות סינית. בעקבות החלטתו ינאריס, שאמו סינית ואביו מקפריסין, הפך לשחקן המתאזרח הראשון המופיע במדי נבחרת סין בכדורגל. ינאריס אפילו אימץ שם חדש לעצמו - לי קה.