בכיר בממשל הסיני: "התוכנית למתן ציונים לאנשים לא תפגע להם בזכויות"
לדברי בכיר בממשל, התוכנית לדירוג חברתי של אנשים שמעניקה להם ציון, בין היתר על פי מידת הציות שלהם לחוק ומצבם הכלכלי, תעניק תמריצים לאנשים להיות אזרחים טובים יותר, אך לא ניתן יהיה להשתמש בה כדי להעניש אזרחים או כדי לשלול מהם זכויות בסיסיות
בכיר בממשל הסיני דחה את החששות שהתכנית לדרג את האזרחים בהתבסס על ההתנהגות שלהם מפרה זכויות של אנשים או מגבילה את הגישה שלהם לקבלת שירותים ציבוריים.
לדבריו של ליאן וויליאנג, סגן יו"ר הועדה המרכזית בסין לתכנון כלכלי, ניתן יהיה להוסיף למערכת הדירוג החברתית מגוון תמריצים לעידוד אנשים להיות אזרחים טובים יותר, אך לא ניתן יהיה להשתמש בה כדי להעניש אותם.
התכנית השאפתנית של סין לפתח מערכת כלל ארצית שמנטרת ומנקדת את ההתנהגות של האזרחים, אף שהיא נמצאת עדיין בשלבי פיתוח, כבר עוררה חששות שאנשים ייענשו על הפרות שלא ביצעו או על התנהגות שהם מנסים לשפר. סגן נשיא ארה"ב מייק פנס אף כינה את המערכת "דוגמה למודל אורוויליאני למשטרים אוטוריטריים ברחבי העולם".
"אי אפשר להשתמש בניקוד נמוך כדי להגביל את הגישה של אנשים לקבלת שירותים ציבוריים בסיסיים או למנוע מהם זכויות משפטיות", הדגיש ליאן. "התקשורת מאוד מודאגת מהנושא הזה. היו כמה תקריות לא הולמות בעבר, אך הן טופלו ותוקנו". הדברים נאמרו לאחר שבחודש שעבר נפוצו שמועות שתלמידה מצטיינת לא התקבלה לאוניברסיטאות הנחשבות במדינה מכיוון שההורים שלה קוטלגו כאנשים "לא אמינים". בממשלה הכחישו את הסיפור וטענו שאין ענישה מסוג זה.
עם זאת, סין כן עורכת רשימות של אנשים שמפרים פסיקות של בתי המשפט. בית המשפט הגבוה מנהל את הרשימה הזו, והאנשים המופיעים בה אינם מורשים לעשות דברים כמו לשחק גולף, לטוס במחלקה ראשונה ברכבת המהירה, לשהות במלונות של 4 כוכבים ומעלה או לשלוח את הילדים לבתי ספר פרטיים יוקרתיים.
בנוסף, יש כמה מערכות של ניקוד חברתי ברחבי סין, כך שיש בלבול לגבי האופן שבו הן עובדות ומה החוקים הנוגעים אליהן. לפי ליאן, בכירים בממשל עובדים על מערכת הניקוד הארצית ונאלצים להתמודד עם המשימה המורכבת של שילוב כמויות מידע עצומות מהמחוזות והמחלקות השונות. עוד הוסיף כי הממשלה עדיין עובדת על מערכת ארצית לניקוד תאגידים.