טלטלה בטורקיה: ארדואן הדיח במפתיע את נגיד הבנק המרכזי
נשיא טורקיה פיטר את מורט ג'טינקיה, שנה לפני תום כהונתו הרשמית, כשברקע ביקורת קשה על כך שהשאיר את הריבית במדינה בשיעור גבוה. סגנו הוא המחליף המיועד. בכירים לשעבר בבנק מותחים ביקורת על המהלך: "יביא למכה קשה במבנה המוסדי במדינה"
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן פיטר במפתיע את מושל הבנק המרכזי הטורקי, מורט ג'טינקיה, בצעד שעלול להביא לתגובה שלילית של השוק שבועות אחדים לפני הורדת הריבית הצפויה במדינה. סגן מושל הבנק, מורט אויסל, הוא המחליף המיועד, כך על פי הצו הנשיאותי שפורסם היום ב-Official Gazette. כהונתו בת ארבע השנים של ג'טינקיה הייתה אמורה להסתיים ב-2020.
- מכה לארדואן: האופוזיציה ניצחה שוב בבחירות באיסטנבול
- עמוק בזבל: מודי'ס חותכת שוב את דירוג האשראי של טורקיה
- כלכלה במשבר: 366 אלף מובטלים חדשים בטורקיה בחודש אחד
הפיטורים המפתיעים עלולים להצית מחדש את חששות המשקיעים בנוגע לעצמאותו של הבנק המרכזי, ולחבל בעלייה האחרונה בערך הלירה הטורקית שהחלה בתחילת מאי. ההחלטה התקבלה מספר ימים לאחר ששיעור הריבית הריאלי בטורקיה הגיע ל-8.3%, ובעוד האינפלציה מאטה יותר מהצפוי, מה שאיפשר לקובעי המדיניות מרחב תמרון לקביעת הקלות. ההחלטה הבאה בנושא צפויה להתקבל ב-25 ביולי.
ארדואן ביקר תכופות את הבנק המרכזי על כך שהשאיר ברמה גבוהה את שיעור הריבית. בחודש שעבר הוא הלין על כך שבעוד הבנק הפדרלי האמריקאי הולך ומתקרב להורדת שיעורי הריבית, "שיעור הריבית במדינתי הוא 24%, וזה לא מקובל".
ארדואן ניצל את הסמכות שניתנה למשרדו אחרי הבחירות האחרונות, שבמסגרתן הפכה מערכת הממשל במדינה לשלטון נשיאותי. קבוצת הצווים הנשיאותיים הראשונה שהוצאה תחת החוק החדש ביולי האחרון, כללה שינוי שמאפשר לארדואן למנות את מושלי הבנק המרכזי - מינויים שקודם לכן דרשו את תמיכת הקבינט.
אויסל, שמשמש כסגן מושל מאז יוני 2016, אמר שימשיך ליישם את המדיניות הכלכלית באופן עצמאי, ובקנה אחד עם המנדט שניתן לו וסמכויותיו. אויסל יערוך מסיבת עיתונאים בימים הקרובים, כך על פי אתר האינטרנט של הבנק.
ג'טינקיה, שמונה למושל הבנק באפריל 2016, ספג ביקורת על כך שפעל לאט מדי בניסיון להדק את המדיניות הכלכלית של המדינה במהלך צלילת המטבע באוגוסט האחרון. בהמשך הוא הפגין נחישות לנוכח המהומה הכלכלית, והעלה את שיעורי הריבית המרכזיים של הבנק ב-625 נקודות בסיס בספטמבר, אותם השאיר על כנם עד עתה. למרות שזכה בתשבוחות על כך שדחה את ההקלות הכלכליות, ג'טינקיה ספג גם ביקורת על היעדר השקיפות סביב התנודתיות האחרונה בעתודות הבנק, שהציתו חששות שהרשות המוניטרית משתמשת בנכסיה כדי להעלות את ערך הלירה לקראת הבחירות המוניציפליות שנערכו מוקדם יותר השנה.
מינויו של אויסל זכה לביקורת מיידית מצד פקידים לשעבר בבנק, שאמרו שהחוקים שאמורים להבטיח את עצמאותו של הרגולטור אמורים גם למנוע מהרשות המבצעת לפטר מושל מהבנק אלא אם היה מעורב בפעילות אסורה. "פיטורי מושל הבנק המרכזי בצורה כזאת יביא למכה קשה למבנה המוסדי במדינה, יכולתו ועצמאותו," כך אמר בטוויטר איברהים טורהן, סגן מושל הבנק המרכזי לשעבר.