ההפוגה במלחמת הסחר לא פגעה בציפיות להורדת ריבית
נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ סיכמו לחדש את הדיונים בין המעצמות בנושא הסחר, והבטיחו לא להטיל מכסים נוספים. אנליסטים מעריכים כי למרות הפסקת האש, משקיעים ימשיכו להמר על נכסים בפרופיל סיכון גבוה דוגמת מניות
השווקים יכולים לשחרר אנחת רווחה בעקבות הפסקת האש במלחמת הסחר עליה סיכמו היום נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
- אחרי חידוש המו"מ עם סין: טראמפ מוריד את גובה הלהבות בסכסוך עם וואווי
- סין וארה"ב יחדשו את שיחות הסחר; טראמפ: "לא יוטלו לפי שעה מכסים חדשים"
- פסגת ה-G20: סין מזהירה מפני מדיניות פרוטקציוניסטית
השניים, שנפגשו במסגרת פסגת מדינות G20 באוסאקה שביפן, הודיעו על חידוש המשא ומתן בין מדינותיהם על תנאי הסחר ביניהן ועל הפסקת הטלת מסי יבוא הדדיים עד הודעה חדשה. בהצהרה שמסר טראמפ לעיתונאים באוסאקה הוא אמר כי "הסכמתי לא להטיל מסי יבוא על סחורה בשווי 325 מיליארד דולר שהייתי יכול להטיל". עוד ציין טראמפ כי סין הסכימה לרכוש כמות "עצומה" של תוצרת חקלאית מארה"ב, וכי לעת עתה הוא יתיר לחברת הטכנולוגיה הסינית וואווי לרכוש כמה מוצרים מספקיות אמריקאיות. הודעתו של טראמפ בנושא זה הגיעה לאחר שבחודש שעבר אסר משרד המסחר האמריקאי על חברות מארה"ב לקיים קשרים עסקיים עם וואווי בנימוק של ביטחון לאומי.
נסיון חוזר
שעות ספורות לפני הפגישה בין שני האישים דיווח משרד החקלאות האמריקאי על הסכם רחב היקף למכירת סויה לסין. לפי הודעת משרד החקלאות, יבואנים סינים הסכימו לרכוש 544 אלף טון של פולי סויה מתוצרת ארה"ב עד 31 באוגוסט השנה. זוהי העסקה הגדולה ביותר לרכישת סויה מארה"ב שביצעה סין מאז מרץ האחרון.
הפסקת האש במלחמת הסחר דומה לזו שהושגה לאחר הפגישה בין טראמפ לשי בפסגת G20 שנערכה בדצמבר האחרון בבואנוס איירס, ארגנטינה. הפסקת האש הזו קרסה לאחר שהדיונים על הסכמי סחר בין הצדדים התפוצצו במאי האחרון, והמדינות שבו להטיל מסי יבוא הדדיים.
החשש מהשפעות מלחמת הסחר בין שתי המעצמות על הכלכלה העולמית גרם לרבים מהמשקיעים להניח שהבנקים המרכזיים ובראשם הפד האמריקאי צפויים להוריד את הריבית. עם זאת, אנליסטים מעריכים כי ההפוגה במתיחות לא תבוא בהכרח לידי ביטוי במסחר בשבוע הקרוב. מנסור מוהי־אודין, אסטרטג מקרו ראשי בפירמת נט־ווסט בסינגפור אמר לבלומברג כי "השווקים הפיננסיים לא צפויים להנמיך משמעותית את ציפיותיהם להורדת ריבית. לכן נכסים בסיכון גבוה יחסית כמו מניות, סחורות ומדדי שווקים מתעוררים צפויים להמשיך ולעלות ואילו נכסים שנחשבים לבטוחים כמו הדולר, הפרנק השוויצרי והין היפני ימשיכו להפגין ביצועי חסר".
מנגד, סטיבן אינס, מנהל שלוחת קרן ההשקעות ונגארד בבנגקוק, תאילנד, אמר לבלומברג כי "הנחת היסוד של השווקים היתה שתושג הפסקת אש. אבל, היעדרו של לוח זמנים ברור להתקדמות הדיונים בין סין לארה"ב ירסן את העליות הצפויות".
על רקע הסיכום בין טראמפ ושי, פסגת מנהיגי מדינות G20 ביפן לוותה במחלוקות עמוקות בענייני סחר והמאבק בשינוי האקלים. ההצהרה המסכמת שפרסמו המנהיגים טשטשה את הפערים הללו, אך כדרכן של הצהרות משותפות, לא נקטה עמדה חד משמעית בנושאים שבמחלוקת.
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, שאירח את הפסגה, אמר ש"ישנם חששות שמנגנון הסחר החופשי שגובש אחרי מלחמת העולם השנייה הולך ומתערער. במקום ללבות את הפערים בין המדינות המשתתפות בפסגה, החלטנו לחפש את המכנה המשותף". בכל הנוגע לסחר, ההצהרה המשותפת הזכירה שורה של עקרונות כמו חופש, הגינות, שווקים פתוחים ומגרש משחקים מאוזן. עם זאת, ההצהרה לא חזרה על הבטחות עבר כמו מלחמה בפרוטקציוניזם. המדינות הסכימו לקדם רפורמה בארגון הסחר העולמי (WTO).
האקלים ימשיך לחכות
המחלוקות בענייני סחר היו קטנות יחסית בהשוואה לאלו שנגעו למלחמה בשינוי האקלים. ארה"ב ויפן דרשו לרכך את ההבטחות לריסון פליטות גזי החממה. מנגד, נשיא צרפת עמנואל מקרון דרש להתייחס ליעדים שהציב הסכם פריז שנחתם ב־2015 — דרישה שלבסוף מולאה.
בעקבות ההישג שיבח מקרון את עמיתיו ואמר כי המנהיגים "עמדו בלחצים" ומנעו מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשכנע את טורקיה וברזיל לסגת מהסכם פריז, כמו שהוא כבר עשה בקיץ 2017. אבל, היה לכך גם מחיר. ההצהרה המסכמת של הפסגה ציינה במפורש את הסייגים של ארה"ב מהסכם פריז ונכתב בה כי "ארה"ב מאשררת את החלטתה לסגת מהסכם פריז למלחמה בשינוי האקלים בגלל שהוא לא הוגן כלפי העובדים ומשלמי המסים האמריקאיים".