$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

חברות אנרגיה ובנקים מתרגלים תרחיש של פינוי מהמזה"ת

המתיחות המתגברת בין ארה"ב לאיראן הכניסה לנוהל חירום את חטיבות הביטחון של חברות גלובליות שחוששות מהיד הקלה על ההדק של ראשי המדינות. בנקאי בכיר המוצב במפרץ הפרסי: "הבעיה היא הריבוי של קודקודים מטורללים"

סימון קר, פייננשל טיימס 22:0002.06.19

חברות במזרח התיכון מגבשות בימים אלה תוכניות מגירה לקראת עימות צבאי אפשרי באזור, זאת על רקע ההסלמה במתיחות בין ארה"ב לאיראן והידרדרות יחסי מדינות המפרץ וטהרן לשפל חדש - כך לפי דיווחים שמסרו מנהלי סיכונים בתאגידים.

 

 

 

המהלך של החברות הבינלאומיות לריענון נהלי פינוי ודאגה להמשכיות של הפעילות העסקית במקרה חירום מגיעים לאחר פגיעה בארבע מכליות נפט לחופי איחוד האמירויות בחודש שעבר, שאת האחריות לה הטילה ארה"ב על איראן. זאת נוסף על מתקפות של מל"טי נפט מתוצרת איראן על מתקני נפט סעודיים.

 

אסדות קידוח איראניות אסדות קידוח איראניות צילום: רויטרס

 

 

היועץ לביטחון לאומי בממשל האמריקאי ג'ון בולטון אמר בשבוע שעבר בתדרוך בלונדון, כי ראיות לגבי אחריותה של איראן לחבלה בארבע המכליות יוצגו בפני מועצת הביטחון הלאומי של האו"ם, ייתכן וכבר בימים הקרובים.

 

"קיימת הבנה עמוקה כי אף אחת מהמדינות המעורבות אינה מעוניינת במלחמה", כך לפי נייג'ל ליאה, ממנהלי קבוצת סיקורו לייעוץ בתחומי הלוגיסטיקה והמודיעין, שבסיסה בדובאי. "אבל הדאגה המרכזית היא שמשהו יתרחש בטעות, או שתתרחש הסלמה תוקפנית על ידי צד אחד שתגרור הסלמה שאף מדינה אינה רוצה בה", ציין.

 

המתיחות בין טהרן לוושינגטון הגיעה לשיאים חדשים מאז שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נסוג מהסכם הגרעין מ־2015 והגביר את הסנקציות על המדינה האסלאמית. ארה"ב שלחה עוד 1,500 חיילים למפרץ בחודש שעבר, מה שהביא גורמים רשמיים באיראן להזהיר מפני סכנה לשלום הבינלאומי.

 

פטריק שנאהן, שר ההגנה האמריקאי בפועל, אמר כי המטרה של וושינגטון היא הרתעה, ולא מלחמה. ברקע, גורמים רשמיים מערביים ואזוריים קראו להרגעת המתיחות בציינם כי הנוכחות הצבאית המוגברת של ארה"ב כבר היוותה גורם הרתעה לאיראן.

 

שדה נפט בדרום עיראק שבו פעילה אקסון מוביל שדה נפט בדרום עיראק שבו פעילה אקסון מוביל צילום: איי פי

 

אך בינתיים ההתלהמות נמשכת, ומנהלי סיכונים מדווחים על עלייה חדה בבקשות מצד גורמי ביטחון בכירים בחברות וחברי דירקטוריונים, המעוניינים לקבל ייעוץ על היערכות לתרחיש של פינוי. "הבעיה עתה היא שכל כך הרבה קודקודים הם מטורללים", ציין בנקאי בכיר הפועל במפרץ הפרסי.

 

המתיחות האזורית נמצאת במגמת הסלמה מאז פרוץ האביב הערבי ב־2011. בעקבות המתקפות על מכליות הנפט, ענקית האנרגיה האמריקאית אקסון מוביל פינתה בחודש שעבר כ־60 עובדים זרים משדה נפט בקרבת הגבול של עיראק עם איראן. שלשום (ו') דווח כי העובדים הללו יחזרו לעבוד, זאת אחרי שממשלת עיראק נתנה הסכמתה להגביר את כוחות הביטחון באזור.

 

חברת אנרגיה אחרת, כך דווח, שוקלת האם לשלוח צוותים לקידוחים בלב ים בשל העלייה בסיכון להתלקחות במיצרי הורמוז – כך לפי יועצים בטחוניים. בנקים בינלאומיים גדולים חזרו ובחנו תוכניות מילוט לעובדיהם, וחברה שמספקת שירותים מקצועיים ערכה סדנאות היערכות, הוסיפו יועצים בתחום.

 

ליאה מייעץ לחברות להקים קבוצות עבודה להערכת סיכונים, החל בתוכניות מסע וכלה בתחזיות פיננסיות. "היערכות יעילה תחייב גם תוכנית להמשכיות של הפעילות העסקית שאותה יש לבדוק באמצעות תרגול", הדגיש.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x