על הכוונת של האיחוד האירופי: תיקים, מסוקים ואגוזים מארה"ב
במסמך באורך 11 עמודים מפרט האיחוד את המוצרים האמריקאים בשווי 20 מיליארד דולר שבכוונתו להטיל עליהם מכסים. ארה"ב ואירופה מתכתשות זה שנים סביב סובסידיות שמעניק כל אחד מהצדדים לבואינג ולאיירבוס
האיחוד האירופי מתכוון להטיל מכסים על סחורות אמריקאיות כמו מסוקים, תיקים ואגוזים, זאת בתגובה לסובסידיות שמעניקה ארה"ב לבואינג.
- אירופה שוקלת להטיל מכסים של כ-12 מיליארד דולר על ארה"ב
- אירופה תוקפת את התגובה ה"מוגזמת" של ארה"ב נגד איירבוס
הנציבות האירופית איימה השבוע להטיל מכסים על ייבוא אמריקאי בשווי 20 מיליארד דולר, לאחר שבחודש שעבר פסק ארגון הסחר העולמי (WTO) שארה"ב ממשיכה להעניק תמיכה פיננסית לא חוקית ליצרנית המטוסים. במקביל,ארה"ב איימה להטיל מכסים על יבוא בשווי 11 מיליארד דולר מהאיחוד האירופי, בטענה לנזק הכלכלי שנגרם למדינה מהסובסידיות שמעניקה אירופה ליצרנית המטוסים איירבוס.
במסמך באורך 11 עמודים מפרטים באיחוד את המוצרים שיוטלו עליהם מכסים, החל ממטוסים ועד לכימיקלים ומוצרי מזון. עם זאת, שני הצדדים הסכימו להיכנס למו"מ שמטרתו להוריד את המכסים המוצעים.
"החברות האירופיות צריכות להיות מסוגלות להתחרות בתנאים הוגנים ושווים. הפסיקה של WTO על הסובסידיות שמעניקה ארה"ב לבואינג חשובה בהקשר הזה. איננו יכולים להמשיך ולהגן על סביבה שווה בתעשייה שלנו", מסרה סיסיליה מלמסטורם, נציבת הסחר באיחוד האירופי.
"אני אבהיר: אנחנו לא מעוניינים במידה כנגד מידה. אף שאנחנו צריכים להיות מוכנים עם צעדי נגד למקרה שאין דרך אחרת, אני מאמינה שדיאלוג הוא שצריך לשלוט בין שותפות חשובות כמו האיחוד האירופי וארה"ב, במיוחד בניסיון לסיים את המחלוקת המתמשכת הזו".
המחלוקת בנוגע לסובסידיות ליצרניות המטוסים נמשכת בין שני הצדדים כבר 15 שנים. לאחר ניצחונות חלקיים לשני הצדדים, בארה"ב ובאיחוד ביקשו ממגשר מטעם ארגון הסחר לקבוע את השווי של תגובות נגד שהן יכולות להטיל אחת על השנייה. עוד לא נקבע הסכום המדובר, אך התלונה האמריקאית נגד איירבוס נמצאת בשלבים מתקדמים יותר, ולפי ההערכות צפויה פסיקה בנושא בחודשים הקרובים.
"האיחוד האירופי נהנה מיתרון על ארה"ב במסחר במשך שנים רבות, זה ייפסק בקרוב", כתב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בטוויטר בשבוע שעבר. בשנה שעברה הפתיע טראמפ את האיחוד כשהשית מכסים על פלדה ואלומיניום המיובאות מאירופה. באיחוד הגיבו באופן מיידי בהטלת מכסים על ג'ינס, חמאת בוטנים וסחורות אמריקאיות נוספות.