שידור חי
האש עוד בוערת: כך נראית הבוקר קתדרלת נוטרדאם
הכבאים השתלטו על השריפה בפריז אך האש טרם כובתה לגמרי. בתמונות מהבוקר נראה חלקה העליון של הקתדרלה מפויח. שני שלישים מהגג נהרסו, שלד המבנה ניצל. אין חשד לטרור. כבאים חילצו פריטי אומנות בשרשרת אנושית, הנשיא מקרון הכריז נרגש: "נשקם את הכנסייה". בעלה של השחקנית סלמה הייק יתרום 100 מיליון אירו
נשיא צרפת עמנואל מקרון, שהגיע בסביבות חצות (שעון ישראל) לזירת השריפה הצהיר כי "הגרוע ביותר נמנע" והכריז שצרפת תפתח במבצע לשיקום האתר ההיסטורי. "נשקם אותה ביחד. אין ספק שהיא תהיה חלק מגורלה של צרפת ותהיה הפרויקט שלנו לשנים הבאות", אמר מקרון, שההתרגשות ניכרה בפניו.
השריפה בקתדרלה כבר עוררה בארה"ב קריאות לגייס כספים למאמצי השיקום. בצרפת הודיע המנכ"ל המיליארדר של Kering, פרנסואה אנרי-פינו, כי יתרום 100 מיליון אירו למאמצי השיקום. התאגיד של אנרי-פינו, בעלה של השחקנית סלמה הייק, עומד מאחורי שלל מותגי יוקרה, כגון גוצ'י.
הרגע שבו קרס הצריח של כנסיית #NotreDame
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) April 15, 2019
pic.twitter.com/dzks5Bom8L
Fire breaks out at Notre Dame cathedral in Paris | ABC News. pic.twitter.com/7QrgVaFOeu
— Jesus castro (@jcas5320_AK) April 15, 2019
Notre dame en feu pic.twitter.com/lTv8uGWnEl
— patrick anidjar (@PatrickAnidjar) April 15, 2019
ראש העיר של צרפת, אן הידלגו, אמרה בזירת האירוע כי רבים מפריטי האומנות שהיו בתוך הקתדרלה חולצו והועברו לאיחסון. היא סיפרה שהכבאים יצרו שרשרת אנושית והעבירו בזו אחר זו יצירות אומנות החוצה.
במהלך השריפה התקבצו המוני תיירים ותושבים על גשרים לאורך נהר הסן והביטו באש ובעשן המיתמר מרחוק. "יש לי הרבה חברים שגרים בחו"ל ובכל פעם שהם באים אני אומרת להם ללכת לנוטרדאם", סיפרה סמנתה סילבה כשדמעות בעיניה. "ביקרתי שם כל כך הרבה פעמים, אבל זה לעולם לא יהיה אותו הדבר. זה סמל אמיתי של פריז".
קתדרלת נוטרדאם היא אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר בעולם. מיליוני מבקרים מגיעים מדי שנה לקתדרלה הגותית, שבנייתה החלה ב-1163. הקתדרלה, שהופיעה בספרו של ויקטור הוגו "הגיבן מנוטרדאם" (או "נוטרדאם של פריז"), נמצאת ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. באונסק"ו אמרו אמש שהם "עוקבים אחר המצב ועומדים לצדה של צרפת כדי לשמור על אתר המורשת יקר הערך ולשחזר אותו".
כמוקד של הנצרות הקתולית שרדה הקתדרלה במשך השנים ניסיונות רבים לפגוע בה. הפרוטסטנטים בזזו אותה במאה ה-16, ובמהפכה הצרפתית במאה ה-18 היא נבזזה והושחתה, אך הצליחה לשרוד בניגוד למבנים דתיים אחרים. קתדרלת נוטרדאם לא נפגעה גם במלחמות העולם, וב-24 באוגוסט 1944, היום שבו שוחררה פריז מהכיבוש הנאצי, דנדנו פעמוני הקתדרלה לאות ניצחון.
הרומן של ויקטור הוגו מ-1831 עורר עניין מחודש בקתדרלה, והוביל למבצע שיפוצים נרחב שהחל ב-1884. במהלך אותם שיפוצים נבנה בראש הקתדרלה צריח מחודד מעץ ועופרת – שקרס אתמול בלהבות.