דויטשה בנק וקומרצבנק ביישורת האחרונה לפני המיזוג
הדירקטוריונים של שני הבנקים אמורים להיפגש היום – כל אחד בנפרד - כדי לאשר קיום שחיות על מוזוג וצפויים לפרסם הצהרה זמן קצר לאחר מכן
- "אין היגיון במיזוג דויטשה וקומרצבנק. זו מתנה למתחרים"
- דויטשה בנק הפסיד 1.6 מיליארד דולר מהשקעה מורכבת אחת באג"ח
- המשטרה הגרמנית פשטה על מטה דויטשה בנק החשוד בהלבנת הון
הדירקטוריונים של שני הבנקים מתכננים להיפגש היום – כל אחד בנפרד - על מנת לאשר את יציאתם לדרך של הדיונים בנושא, ועשויים לשחרר הצהרה זמן קצר לאחר מכן.
בחודש פברואר קיימו שר האוצר הגרמני אולף שולץ וסגנו יורג קוקיס סדרה של פגישות דיסקרטיות בשגרירות גרמניה בלונדון. השניים גם נועדו עם שורה של בנקאי השקעות, ביניהם מגולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה, כדי לדון בסוגיה המטרידה את מגזר הפיננסים הגרמני - איך לאושש את דויטשה בנק, והאם מיזוג עם קומרצבנק יציל את שניהם.
מאז משבר 2008 נמצאים שני הבנקים בני 149 השנים באזור הסכנה. מניותיהם נחתכו ביותר מ־90%, ובחישוב מצרפי, הם החליפו שמונה מנכ"לים וגייסו יותר מ־30 מיליארד יורו ממשקיעים. דויטשה הפך לסמל ההיבריס הטרום־משברי עבור בנקים אירופיים שניסו לחקות את סגנון "הקזינו" של ארה"ב.
כמעט בכל מדד של ביצועים פיננסיים, דויטשה נמצא בתחתית הרשימה או קרוב אליה. בין 2011 ל־2018 הבנק צבר הפסדים של 6 מיליארד יורו ונקנס ב־14.5 מיליארד יורו על שלל עבירות, משיווק בעייתי של אג"ח מגובות משכנתאות ועד לחלקו בשערוריית הטיית ריבית הליבור.
השמועות על הסכם מיזוג כבר מסתובבות למעלה מעשור. אבל הזיווג לא מומש, משום ששני המוסדות היו טרודים בהסרת נכסים רעילים מדפי המאזנים שלהם ובניסיונות להתאושש מסדרה של חקירות. כפי שהוכיחה סדרת הפגישות החשאיות בלונדון, הרעיון צובר עתה תאוצה בברלין.
קובעי מדיניות ומנהלים בכירים מאמינים כי גוף בנקאי לאומי יציב הוא עמוד התווך של המדיניות מוטית היצוא של גרמניה והכרחי להתמודדות עם המשבר הבא, שלפי כלכלנים אורב מעבר לפינה. התקווה היא כי מיזוג יסייע להשיב את דויטשה לימי גדולתו כשחקן מרכזי בשווקים העולמיים שיתמודד בהצלחה מול וול סטריט. פול אכלייטנר, יו"ר הבנק, הפך לתומך נלהב במיזוג, כך לפי גורמים יודעי דבר. "חשוב שאנחנו באירופה נישאר חזקים ועצמאיים", כך לפי סימון מן, לשעבר סמנכ"לית הכספים של לופטהנזה וחברת התרופות ברינגר אינלהיים. "ייתכן ויש היגיון באיחוד כוחות, ובכל הנוגע למדיניות פיננסית, להמשיך בגישה אירופית יותר".
אבל למרות התמיכה הגוברת בחוגים מסוימים, ישנם משקיעים ובכירים שסבורים כי מיזוג הוא לא הפיתרון "הסכם יהיה תוצר של ייאוש וחשש של הממשלה מפני הידבקות", כך לפי סטיוארט גרהאם, מייסד חברת הייעוץ אוטונומס ריסרץ'.
המדינאים נאלצו להיכנס לתמונה אחרי שנה סוערת במיוחד, שהחלה עם פיטורי בכיר בריטי בדויטשה על ידי אכלייטנר לטובת מחליף גרמני, והסתיימה בפשיטה של המשטרה על מטה דויטשה במסגרת חקירת הלבנת כספים. דויטשה מעורב גם בשערוריית הלבנת הכספים של דנסקה בנק הדני. במקביל, הקונגרס האמריקאי ממשיך לחקור את יחסיו העסקיים עם הנשיא דונלד טראמפ
במשרד האוצר הגרמני חוששים, שדויטשה לבדו אינו מסוגל להימלט ממה שהגדיר סמנכ"ל הכספים ג'יימס פון מולטקה, "מעגל אכזר של צניחה בהכנסות, הוצאות בעייתיות, דירוגים נמוכים ועלייה בהוצאות המימון". בשנה שעברה רשם הבנק רווח נקי של 341 מיליון יורו, הראשון מאז 2014, אך נמוך ב־20% מהתחזיות.
אכלייטנר, שמכהן כשבע שנים, הוא דמות מפתח בסיפור. אכלייטנר הוא אחת הדמויות החזקות במגזר הפיננסי דובר הגרמנית, אף כי הרקורד שלו בתחום העסקאות בעייתי. כבכיר באליאנץ, הוא פיקח על רכישת דרזדנר בנק ב־2001. אבל בתוך שבע שנים דרזדנר איבד מחצית משוויו והממשלה נאלצה לתווך בעסקה למכירתו לקומרצבנק.