בעקבות מלחמות הסחר: כלכלת ארה"ב נפגעה ב-7.8 מיליארד דולר
מדובר ב-0.04% מהתמ"ג בשנת 2018 - כך לפי מחקר חדש בארה"ב; ומי נפגעו באופן הקשה ביותר? עובדים במחוזות בחירה רפובליקנים - בשל מכסי הנגד שהוטלו על סחורות אמריקאיות
- טראמפ: "סין הגיונית. הסכם סחר? נדע עוד 3-4 שבועות"
- איך מצאה את עצמה ישראל באמצע מלחמת הסחר?
- מלחמת הסחר נותנת את אותותיה: ההאטה בכלכלת סין מחריפה
מחברי המחקר, שפורסם השבוע, ניתחו את ההשפעה קצרת הטווח של פעולותיו של נשיא ארה"ב, ומצאו כי הייבוא מהמדינות עימן הסתכסך ירד ב-31.5%, בעוד שהייצוא האמריקאי הרלוונטי נפל ב-11%. עוד מצאו כי ההפסד השנתי לצרכנים וליצרנים כתוצאה מעלויות גבוהות יותר של יבוא הסתכם ב-68.8 מיליארד דולר.
"לאחר שלקחנו בחשבון הכנסות גבוהות יותר ממכסים ורווחים ליצרנים המקומיים בשל המחירים הגבוהים יותר, מצאנו כי ההפסד המצרפי עמד על 7.8 מיליארד דולר", המייצגים 0.04% מהתמ"ג, כך לפי החוקרים.
מאחורי המחקר עמדו כלכלנים מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת ייל ו-UCLA. המאמר פורסם מטעם לשכה הלאומית למחקר כלכלי (NBER).
כבר בקמפיין הבחירות שלו התחייב טראמפ להפחית את הגירעון במכסים על ידי פתיחה מחדש של הסכמי סחר בינלאומיים. הוא אימץ מדיניות פרוטקציוניזם על מנת להגן על הייצור האמריקאי, והחל במלחמת סחר עם סין שבאה לידי ביטוי בעלייה הדדית של המכסים בין המדינות. טראמפ אף הטיל מכסים גבוהים יותר על יבוא מהאיחוד האירופי ומשותפות מסחר גדולות נוספות של ארה"ב.
לפי מחברי המחקר, אף שהמכסים שהטילה ארה"ב פעלו לטובת סקטורים הממוקמים במחוזות בהם יש תחרות פוליטית, המכסים הנגדיים שהוטלו על יבוא אמריקאי קיזזו את ההטבות לאזורים הללו. "מצאנו שעובדים בסקטורים הקשורים למסחר באזורים הנחשבים רפובליקנים, הושפעו בצורה השלילית ביותר ממלחמת הסחר", סיכמו הכלכלנים.