$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

מיי הובסה שוב, אך הסיכוי ל"ברקזיט קשה" כנראה אפסי

החשש מכאוס כללי בממלכה יביא להצבעה נוספת בפרלמנט האם על רה"מ לשוב לבריסל ולבקש ארכה לתחילת תהליך ההתנתקות; האיום של האיחוד האירופי להפסיק את הדיונים בעניין הוא בהחלט הפיך

תמר טוניק 22:3412.03.19
שום הפתעות לא נרשמו הערב (ג') בפרלמנט הבריטי, כאשר חבריו דחו ברוב של 391 קולות לעומת 242 את הסכם הברקזיט המשופר, כביכול, שהציגה ראשת הממשלה תרזה מיי בגרון ניחר מתשישות ונגיפי חורף.

 

 

 

מיי קיוותה כי התיקונים של הרגע האחרון שהכניסה להסכם הפרישה, אחרי שגרסתו המקורית נדחתה בחודש ינואר ברוב קולות מוחץ, יזכו אותה בתמיכה מוצקה מספיק בפרלמנט. התיקונים הללו נחתמו רק אמש, במהלך שיחות שקיימה בבריסל עם מנהיגים אירופים. טרם צאתה חזרה ללונדון, מיי שמעה מהם כי לא יתקיים מו"מ נוסף על תנאי הפרישה.

 

מיי בפרלמנט, הערב מיי בפרלמנט, הערב צילום: איי אף פי

 

גם אם התחילה את היום באופטימיות מסוימת, מיי ספגה מכה עוד טרם ההצבעה הערב, כאשר שר המשפטים הבריטי ג'פרי קוקס הבהיר כי התיקונים הללו שהשיגה אינם פותרים את הבעיה הסבוכה, הכאובה והטעונה מכולן – סוגיית הגבול האירי.

 

נכון להיום, סחורות ושירותים חוצים את הגבול כמעט ללא מגבלות, זאת משום שבריטניה ואירלנד משתייכות לשוק האירופי המשותף. תומכי ברקזיט מהפלג השמרני חוששים כי הסדר מיוחד שיחול על הגבול הזה אחרי ברקזיט, כדי למנוע יצירת גבול קשיח, רק יכבול את בריטניה למחויבות נצחית מול האיחוד האירופי.

 

לו ההצבעה היתה עולה יפה הערב, בריטניה היתה נכנסת כעת לישורת האחרונה לקראת הפרישה מהאיחוד ב-29 במרץ. כעת, עם זאת, בריטניה עשויה בהחלט לעזוב בתאריך היעד, אבל לא ממש באלגנטיות.

 

בה בעת, הרבה מאוד יכול לקרות בשבועיים הבאים. בשלב ראשון תתקיים לפי דיווחים הצבעה נוספת מחר, אז יכריעו חברי הפרלמנט הבריטי האם לאפשר יציאה ללא הסכם ("ברקזיט קשה"). תרחיש כזה יגזול מבריטניה את תקופת המעבר בת 21 החודשים שאיפשר לה ההסכם, זה שהפרלמנט העיף הערב מכל המדרגות.

 

הסיכונים העומדים בתרחיש כזה על הפרק חלים על קשת רחבה של תחומים – מהגירה ומסחר ועד למערכת הבריאות. משכך, הסיכוי שהפרלמנט יאפשר התממשות תרחיש ביעותים כזה, שעלול להביא לקריסת מערכות, הוא לפי הערכות אפסי, והשלב הבא לאחר דחיית פרישה ללא הסכם יהיה הצבעה נוספת. הפעם כדי להחליט האם על מיי לחזור לבריסל ולבקש ארכה לתחילת תהליך ההתנתקות. כאמור, בריסל הודיעה אמש נחרצות כי לא יהיו עוד דיונים, אבל האיום הזה, כדרכם של מוסדות אירופיים, הוא בהחלט הפיך.

 

תרחיש של קבלת ארכה עשוי להידרש להתערבות בית הדין האירופי, שם ייקבעו התנאים של הארכה. למיי, שכורעת בינתיים תחת נטל שתי תבוסות צורבות בפרלמנט, צפויות כך נראה עוד התרוצצויות רבות בין חדרי הדיונים בבריסל ובלונדון, לפחות בשבועיים הקרובים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x