טסקו תפטר עוד 15 אלף עובדים ותמכור נקניק וגבינה במכונות
אחרי שפיטרה כ–90 אלף עובדים בשלוש שנים - קמעונאית המזון הגדולה בבריטניה תוותר על הזבנים בדוכני הבשר והדגים ותחליף את הבצק הטרי בקפוא כחלק מתוכנית חיסכון של 1.5 מיליארד ליש"ט, למרות שאנליסטים הזהירו מבריחת לקוחות. ברקע: סערת הברקזיט
קמעונאית המזון הבריטית טסקו צפויה לפטר 15 אלף מעובדיה, שהם כ־3.5% מכוח האדם, במסגרת מהלכי התייעלות שצפויים להביא לחיסכון של 1.5 מיליארד ליש"ט בהוצאות עד 2020. עוד במסגרת אסטרטגיית ההתייעלות, דלפקי הבשר, הדגים והמעדנייה ייסגרו, ובמקומם יוכלו הלקוחות לקנות מצרכים אלה במכונות אוטומטיות. כך פרסמה סוכנות הידיעות בלומברג על סמך דיווח של עיתון "המייל" הבריטי.
- רשת המרכולים ג'קס של טסקו תעזור לה להילחם במתחרות הגרמניות
- בואו לגור מעל מחלקת העופות: סופרמרקטים הפכו ליזמי נדל"ן
- טסקו וקארפור ישתפו פעולה כדי לחסוך 400 מיליון ליש"ט
הקשישים יסבלו
כחלק מהמהלך האסטרטגי תחליף טסקו את הבצק הטרי במאפיות הפועלות בסניפים, בבצק קפוא. בכמה מהסניפים הגדולים של ענקית הקמעונאות ימשיכו הדלפקים לפעול בימים חמישי, שישי ושבת. עם זאת, מקורות בענף טוענים, כי סגירת דלפקי המזון הטרי או פתיחתם בימים מסוימים עשויים להיתקל בתגובות צוננות מצד הלקוחות. אחדים אף העריכו כי הצרכנים יעדיפו לעשות את הקניות שלהם במקום אחר.
"הגישה של המנכ"ל דייב לואיס אומרת, 'אם יש ספק, פשוט נסגור את זה'", אמר לעיתון אחד המקורות הבקיאים בפרטים. "אבל לקוחות קשישים ואלה שידם אינה משגת, והמגיעים לקנות פרוסות בודדות של נקניק, לא עושים את הקניות שלהם בימים האלה", ציין.
"קשה לחשוב שמישהו יתייחס למהלך הזה בחיוב", אמר אנליסט הקמעונאות ריצ'רד היימן ל"דיילי מייל". "אלא אם כל מה שמסתכלים עליו הוא הרווח בטווח הקצר".
במהלך שלוש השנים האחרונות צמצמה טסקו את מצבת כוח האדם שלה ב־29 אלף עובדים בשנה בממוצע. על פי הדו"ח השנתי האחרון שפרסמה, מעסיקה הקמעונאית 440 אלף עובדים - יותר מפי שניים מקמעונאית המזון השנייה בגודלה בממלכה, סיינסבורי'ס.
טסקו עדיין לא הכריזה רשמית על הפיטורים ועל שאר מהלכי ההתייעלות, אך גורמים העריכו כי הצהרה בנושא תגיע עוד השבוע. "טסקו תמיד מחפשת דרכים להתנהל באופן יעיל יותר ופשוט יותר", אמר לבלומברג דובר מטעם החברה. "כשאנחנו עושים שינויים בעסק שלנו, העובדים הם הראשונים לדעת".
השינויים בטסקו מגיעים על רקע הביצועים הטובים ביותר שרשמה החברה בעונת הכריסמס, מאז 2009. בששת השבועות עד 5 בינואר עלו המכירות בבריטניה ב־2.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
ידחקו את מיי לקיר
הדרמה בקמעונאית הענק מתחוללת ברקע משבר הברקזיט. מחר צפויה להתקיים הצבעה בפרלמנט על ההסכם שמציעה ראשת הממשלה תרזה מיי. תוצאות ההצבעה עשויות לחייבה לפנות לאיחוד האירופי בבקשה לדחיית העזיבה. זאת, במידה ומיי לא תצליח לגבש הסכם שיזכה לתמיכה מספקת עד 26 בפברואר. מוקדם יותר החודש דחו חברי הפרלמנט את הנוסח הקודם שגיבשה מיי מול האיחוד ברוב חסר תקדים של 432 מתנגדים לעומת 202 תומכים. בכך גדלו הסיכויים כי עזיבת האיחוד, שמתוכננת ל־29 במרץ 2019, תתבצע ללא הסכם. תרחיש כזה, כך הגדירו אנליסטים, יהיה בגדר קטסטרופה לכלכלה הבריטית.
הסעיף המרכזי שהפיל את נוסח ההסכם הקודם היה סוגיית חופש התנועה והסחורות בגבול עם אירלנד. הסעיף, המכונה בקסטופ, אמור למנוע היווצרות גבול קשיח עם אירלנד, אך החשש בקרב מתנגדיו הוא שישאיר את בריטניה כבולה לחוקי האיחוד האירופי ללא הגבלת זמן.
מכשול נוסף העומד בפני הממלכה בדרך לפרישה חלקה הוא מיעוט ימי העבודה שנותרו לפרלמנט עד 29 במרץ. נוסף על ימי המנוחה של סוף השבוע, הפרלמנט צפוי לצאת לפגרה בין ה־14 בפברואר ל־25 בחודש זה".