$
כלכלה ומדיניות

"האיחוד האירופי עשוי לסגת מקווים אדומים כדי להציל את הברקזיט"

לפי שר האוצר הבריטי פיליפ האמונד, האיחוד לא ייסוג מתוכנית הבקסטופ הנוגעת לגבול עם אירלנד, אך ישנם גורמים בו שבודקים "מה ניתן לעשות בעניין"; מנכ"ל גולדמן זאקס הזהיר במקביל לגבי אפשרות של "ברקזיט קשה"

שירות כלכליסט 19:1325.01.19

האיחוד האירופי עשוי להסכים לסגת מכמה מהקווים האדומים שלו על מנת להציל את הסכם הברקזיט, כך אמר היום (ו') שר האוצר הבריטי פיליפ האמונד. לדבריו, הוא אינו מאמין שהאיחוד לא יהיה מוכן לסגת מתוכנית הבקסטופ (Backstop), שאמורה להשאיר את הגבול בין צפון אירלנד ואירלנד פתוח. עם זאת, לדבריו ישנם גורמים באיחוד האירופי ש"בודקים מה באפשרותם לעשות" כדי לשנות את סעיף זה כך שהפרלמנט הבריטי יאשר את העסקה. האמונד גם הזהיר מ"הפרעה מאוד משמעותית" שתיגרם מברקזיט ללא עסקה - כלומר "ברקזיט קשה".

 

 

 

בריטניה אמורה לעזוב את האיחוד ב-29 למרץ - עם או בלי הסכם. במקביל, ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי נאבקת להעביר את תוכניתה בפרלמנט, למרות שספגה תבוסה היסטורית בשבוע שעבר - 432 מתנגדים מול 202 תומכים בלבד. מלשכתה נמסר שהיא ממשיכה בשיחות עם חברי פרלמנט במטרה לדון במגוון החששות שמעלה תוכנית הבקסטופ למרות שיש עוד כברת דרך עד שניתן יהיה לפנות לבריסל עם תוכנית מגובשת. עם זאת, מלשכתה נמסר שהתקבל בה מסר ברור מהאיחוד לפיו הוא מעוניין בהסכם עזיבה מוסדר, ושיש עוד שינויים שצריך לבצע כדי להשיג זאת.

 

 

רה"מ מיי רה"מ מיי צילום: אם סי טי

 

הבקסטופ הוא אחד המכשולים המרכזיים העומדים בפני מיי בניסיונה להשיג תמיכה להצעתה. תומכי ברקזיט אדוקים - שעל תמיכתם היא נסמכת - אומרים שלא יתמכו בתוכניתה כל עוד הבקסטופ מהווה חלק מאותה תוכנית.

 

מספר חברי פרלמנט מנסים כעת לאלץ שרים לדחות את עזיבת בריטניה את האיחוד לפרק זמן של עד שנה, במקרה שבו הפרלמנט לא יצביע בעד עסקה עד ה-26 בפברואר, וזאת על מנת למנוע ברקזיט ללא הסכם. זאת בעוד אחרים מנסים להפוך את העסקה לקלה יותר לעיכול ע"י הסרת, החלפת או הגבלת תוכנית הבקסטופ שמטרתה למנוע את החזרת נקודות המכס ועמדות הגבול בין צפון אירלנד ואירלנד במקרה שבו יתבצע ברקזיט ללא הסכם.

 

גולדמן זאקס מזהיר מפני ברקזיט קשה

המנכ"ל החדש של גולדמן זאקס אמר שברקזיט "קשה" ישפיע לרעה על תכניות ההשקעה של הבנק בבריטניה. דיוויד סולומון אמר ל-BBC הבנק גייס עובדים באיחוד האירופי בשנתיים האחרונות בעוד שבבריטניה הקפיא פעילות זו.

 

הבנק מעסיק 6,000 עובדים בבריטניה. סולומון, שאמר את הדברים בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, הוסיף: "אם הברקזיט יהיה קשה, אני בהחלט חושב שזה ישפיע על יעד ההשקעות שלנו ועל המקום בו נציב את אנשינו".

 

עד כה רק כמה עשרות מעובדי הבנק בבריטניה התבקשו לעבור לעבוד במקום אחר באירופה. עם זאת הוא גייס אלפי עובדים חדשים למשרדיו בפרנקפורט, פריז, שטוקהולם, מילנו ומדריד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x