$
כלכלה ומדיניות

בדקה ה־90: ר"מ בריטניה דחתה את הצבעת הברקזיט

ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי דחתה הערב את ההצבעה על הסכם הברקזיט מחשש שלא תזכה מחר לתמיכה בפרלמנט. במקביל פסק בית הדין האירופי כי בריטניה תהיה רשאית לבטל את יציאתה מהאיחוד. מיי: "משאל עם נוסף יפלג את הממלכה"

שירות כלכליסט 17:4610.12.18

ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה הערב (ב') כי תדחה את ההצבעה שתוכננה להתקיים מחר בפרלמנט הבריטי על הסכם הברקזיט. זאת משום שצפתה כי לא תזכה לתמיכה מספקת על נוסח ההסכם השנוי במחלוקת, שהושג בחודש שעבר מול האיחוד האירופי.

 

 

מתנגדי ההסכם משני קצוות המפה הפוליטית בבריטניה סבורים כי ההסכם שגיבשה מיי משאיר את הממלכה כבולה למוסדות האיחוד האירופי. "אם ההצבעה תתקיים מחר ההסכם יידחה ברוב מוחץ", אמרה מיי. לדבריה, אף שחלקים רבים מתוכניתה זכו לתמיכה רחבה, היא מודעת לכך ששאלת הגבול האירי נותרה סלע מחלוקת משמעותי.

 

שאלת עתידו של הגבול בין אירלנד, החברה באיחוד האירופי, לבין צפון אירלנד, הנמצאת בשליטת בריטניה, היא הקריטית ביותר מבין נקודות המחלוקת בהסכם הברקזיט. הפתרון שעליו סיכמה מיי עם מנהיגי האיחוד האירופי ואשר זכה לכינוי בקסטופ, אמור להבטיח את המשך המעבר החופשי של סחורות ואנשים בגבול. על פי תנאי הבקסטופ, תישאר צפון אירלנד כפופה לרגולציה של האיחוד האירופי.

ר"מ בריטניה תרזה מיי היום בפרלמנט ר"מ בריטניה תרזה מיי היום בפרלמנט צילום: איי אף פי

 

 

בנאומה הערב אמרה מיי כי בשל סוגיית הבקסטופ תשוב בריטניה אל שולחן הדיונים עם האיחוד האירופי. עם זאת, היא הדגישה כי "כדברי נשיא הנציבות האירופית יונקר, המתווה הנוכחי הוא הטוב ביותר והיחיד האפשרי. עמדתנו לא השתנתה, בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ב־29 במרץ 2019".

 

אירוע נוסף שמאיים לטרוף את הקלפים הוא פסיקת בית הדין האירופי היום, לפיו בריטניה תהיה רשאית להפסיק באופן חד־צדדי את תהליך עזיבת האיחוד האירופי, בכפוף ל"הליך דמוקרטי". פסיקה זו נותנת דחיפה משמעותית לקיום משאל עם חוזר בבריטניה. אלא שבנאומה בפרלמנט הזהירה ראשת הממשלה כי משאל עם נוסף יפלג את הממלכה.

 

 

תרזה מיי בבריסל בסוף נובמבר תרזה מיי בבריסל בסוף נובמבר צילום: רויטרס

 

על פי סעיף 50 באמנת ליסבון, מדינה החברה באיחוד האירופי ומעוניינת לעזוב, תתניע תהליך שיימשך שנתיים מרגע הודעתה על הפעלת הסעיף ועד עזיבתה. בריטניה הפעילה את הסעיף ב־29 במרץ 2017. על פי חוק, מדינה שעשתה זאת, אינה רשאית לחזור בה.

 

עם זאת, בדיון חירום שערך בית הדין האירופי (ECJ) לקראת ההצבעה שהיתה אמורה להתקיים מחר על נוסח ההסכם שגיבשה מיי, נקבע כי כל מדינה החברה באיחוד האירופי יכולה לבטל את הפעלת סעיף 50 מבלי להזדקק לאישור שאר החברות. לפיכך, בריטניה תוכל תיאורטית להישאר באיחוד, ובלבד שתודיע על כך לפני מועד סיום הליך ההיפרדות ב־29 למרץ 2019.

הפגנה נגד הברקזיט, היום בלונדון. מיי תשוב לשולחן הדיונים בבריסל צילום: EPA הפגנה נגד הברקזיט, היום בלונדון. מיי תשוב לשולחן הדיונים בבריסל צילום: EPA צילום: EPA

 

 

בה בעת, החקיקה החדשה נוסחה כך שממשלת בריטניה לא תוכל להשתמש בה כאמצעי להרוויח זמן בשיחות הברקזיט. הפסיקה קובעת כי כל הפרה של סעיף 50 תהיה "חד משמעית ומוחלטת". במילים אחרות, אם יחליטו בדאונינג 10 לבטל את הליך העזיבה, לא תינתן לבריטניה הזדמנות נוספת להפעילו מחדש.

 

הסוגייה עלתה לדיון בספטמבר, אז הגיש בית הדין של אדינבורו את התיק בשם קבוצה של פוליטיקאים סקוטים מתנגדי ברקזיט. אחת מהן, חברת הפרלמנט הבריטי ג'ואנה שרי, בירכה היום על הפסיקה. "אני מאושרת שכעת אנחנו יודעים בוודאות שיש אפשרות שנישאר באיחוד האירופי", אמרה. "זאת לאחר שממשלת בריטניה התעלמה מהחלטת סקוטלנד להישאר באיחוד".

 

פסל של האמן האיטלקי מאט מארגה, One Million Queen, הושחת עם הכתובת "ברקזיט" פסל של האמן האיטלקי מאט מארגה, One Million Queen, הושחת עם הכתובת "ברקזיט" ציילום: Tim Ireland

 

"התזמון מעולה", הגיב אלין סמית, חבר המפלגה הלאומית הסקוטית ואחד ממגישי התביעה. "בעוד חברי הפרלמנט דנים בהסכם הנוראי של מיי, השגנו מפת דרכים שתעזור להוציא אותנו מזוועת הברקזיט. אור ירוק החל להבהב מעל שלט היציאה", סיכם.

 

בנק אנגליה הזהיר לפני כשבועיים כי אם הממלכה תפרוש מהאיחוד האירופי ללא הסכם, הדבר עלול להוביל את בריטניה למיתון חריף ולהתכווצות של הכלכלה ב-8% בחודשים שאחרי הפרישה. לדברי הבנק, במקרה כזה עשויים הצרכנים הבריטים לגלות שסכום ההוצאות השבועי שלהם בסופרמרקט עלה ב-10%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x