1 מכל 8 אנשים בעולם חבר בקואופרטיב
כמיליארד בני אדם חברים באגודות שיתופיות ברחבי העולם. לאגודה הספרדית מונדרגון יש אפילו אוניברסיטה
על פי ברית הקואופרטיבים הבינלאומית, כ־12% מאוכלוסיית העולם או קרוב למיליארד בני אדם חברים בקואופרטיב בכ־3 מיליון קואופרטיבים. יש קואופרטיבים צרכניים, יצרניים ופיננסיים. קואופרטיבים גדולים שולחים זרועות לכל התחומים. אחד המפורסמים שבהם הוא מונדרגון, שהוקם ב־1956 בחבל הבאסקים בספרד כמפעל תנורי נפט ומחזיק כיום בין היתר בבנקים, מפעלי תעשייה וסופרמרקטים. קבוצת מונדרגון מעסיקה 80 אלף עובדים, לפי אתר החברה. מספר החברים בה הוא כ־38 אלף. למונדרגון יש אפילו אוניברסיטה בבעלותו שנמצאת בעיר שעל שמה הקואופרטיב קרוי.
סייע להורדת האבטלה
אשתקד רשם מונדרגון רווח EBITDA של מיליארד יורו, והכנסות של 12 מיליארד יורו. מדובר בירידה קלה של כ־1% לעומת 2016 בשתי הקטגוריות. בשיא המשבר בגוש היורו, שהכה בספרד בעוצמה בראשית העשור, בלט מונדרגון כאחד הגורמים לכך ששיעור האבטלה בחבל הבאסקים היה נמוך יחסית ועמד על 9%, בזמן שביתר המדינה הוא האמיר עד 25%. בריאיון שנערך עימו באותה תקופה הסביר אמיליו סבריאן, שניהל את רשת הסופרמרקטים ארוסקי שבבעלות הקואופרטיב, כי העובדים בחברה הצביעו בעד קיצוץ במשכורות, מה שלדבריו הפך אותה ל"יותר גמישה" ביחס למתחרות.
גם בצרפת נפוצה שיטת ההתאגדות הקואופרטיבית, ואחד הבנקים הגדולים במדינה - קרדיט אגריקול - הוא קואופרטיב שהחל את דרכו כהתאגדות אשראי לחקלאים. כיום קרדיט אגריקול הוא אחד מהחברות הנסחרות במדד CAC 40 בבורסת פריז, הכולל את 40 החברות הציבוריות במשק הצרפתי. נכון ל־2017, העסיק קרדיט אגריקול 74 אלף עובדים, כמחציתם בצרפת, והם מחזיקים גם במניות הקואופרטיב. רווחי הקבוצה עמדו באותה השנה על 7 מיליארד יורו, לעומת 5 מיליארד יורו ב־2016.
אפילו בארה"ב
בארה"ב שיטת הקואופרטיבים נפוצה פחות, אבל גם בה הם קיימים. כך, למשל, הבנק הקואופרטיבי הלאומי בארה"ב (NCB) הוקם ב־1978 בחסות הקונגרס והופרט ב־1981. כיום מחזיקים בו 3,100 לקוחות המנהלים נכסים בשווי של למעלה מ־7.5 מיליארד דולר. מדי שנה מדרג NCB את 100 הקואופרטיבים הגדולים במדינה, על פי הכנסותיהם. בשנה שעברה עמד בראש הרשימה הקואופרטיב החקלאי CHS עם הכנסות של 30.3 מיליון דולר. כלל הכנסות הקואופרטיבים המובילים הסתכמו אשתקד ביותר בכמעט 208 מיליארד דולר.
הבנק הקואופרטיבי הגדול בבריטניה, קואופ בנק, עלה בשנים האחרונות לכותרות ולא בהקשרים חיוביים. הבנק השתלט ב־2009 על בנק קטן יותר, "בריטניה בילדינג סוסייטי" (Britannia Building Society), בצעד שחשף אותו להלוואות רעילות שבסופו של דבר גרמו למחסור של 1.5 מיליארד ליש"ט בהון העצמי ב־2013.
באותה התקופה הסתבך גם יו"ר הבנק פול פלווארס בשערוריית מין ושימוש בסמים. הוא הושעה מתפקידו, וב־2014 הורשע באחזקת קוקאין, מתאמפיטמין (מת') וקטאמין. הבנק עמד על סף קריסה, אך הוא הגיע להסדר נושים שאיפשר את המשך פעולתו. השנה מעריך הבנק כי הוא יציג רווח ראשון לאחר 6 שנים של הפסדים.