$
המזרח התיכון

פרשנות

חמאס מאותת: הרתעה צבאית קודמת לרווחה כלכלית, בינתיים

סבב ההסלמה הנוכחי מגיע בתום שבועיים שבהם נראו סימני התקדמות לקראת הסדרה בין ישראל לחמאס, כולל מגמות חיוביות בכלכלת עזה. לפי הערכות, הנהגת חמאס, ברובה, היתה מעוניינת להמשיך להתקדם ולקצור את פירות ההסדרה, אבל בזרוע הצבאית מעוניינים ב"משוואת הרתעה" מול ישראל

דורון פסקין 09:5313.11.18

התקרית הקשה בלילה שבין יום ראשון לשני במהלכה נהרג קצין צה"ל בדרגת סגן אלוף ואחר נפצע במהלך פעילות של כוח צה"לי בשטח בדרום הרצועה, הובילה לסבב הסלמה חדש בחזית הדרום לאחר כשבועיים של שקט יחסי.

 

 

 

בעקבות התקרית שבמהלכה חוסלו שבעה אנשי הזרוע הצבאית של חמאס, כולל מג"ד מזרח חאן יונס נור בראכה, שוגרו כתגובה מיידית על ידי ארגוני הטרור רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. הפלסטינים המתינו לסיום ההלוויות בעזה ואז החלו להמטיר עשרות רבות של רקטות וירי נ"ט לשטח ישראל.

 

ירי רקטות מעזה ירי רקטות מעזה צילום: איי אף פי

 

לפי הערכות, הנהגת חמאס היתה מעוניינת, ברובה, להכיל את האירוע ולהמשיך לקצור את פירות ההסדרה עם ישראל, שניצניה הפציעו בשבועיים האחרונים. אבל בזרוע הצבאית של חמאס לחצו להוציא לפועל תגובה חריפה כדי לבסס את מה שהם רואים כ"משוואת ההרתעה" מול ישראל.

 

לצד הזרוע הצבאית פועלים ברצועה גורמים נוספים שהיו בעלי עניין מובהק בניצול התקרית לחידוש התבערה. עם הגורמים הללו נמנה הג'יהאד האיסלאמי, הנתמך על ידי איראן שלה אינטרס מובהק להבעיר את השטח לאחר חידוש הסנקציות של ארה"ב. מי שעוד מעוניין בעידוד רוחות המלחמה הם ארגונים סוררים ‑ תומכי דאעש, פורשי חמאס, וכן הרשות הפלסטינית שרואה בהסדרה מתן לגיטימיות לשלטון חמאס בעזה.

 

ניצני אופטימיות ברצועה

האירוע המשמעותי מבחינת מאמצי ההסדרה בתקופה האחרונה היה האישור הישראלי להכנסת 15 מיליון דולר מקטאר לממשלת חמאס ברצועת עזה. הכסף נועד לאפשר תשלום משכורות לכ־40 אלף מועסקי הממשלה ברצועה, אבל אין לשלול כי חלק מהסכום הלך לכיסי אנשי חמאס.

 

מועסקי הממשלה ברצועה לא קיבלו משכורת מלאה יותר מחמש שנים, כשבחודשים האחרונים הצטמק שכרם בעשרות אחוזים נוכח הסנקציות שהטילה הרשות הפלסטינית.

 

עוד קודם לכן, הודעת קטאר בתחילת אוקטובר על העברת סיוע לרצועה בחצי השנה הקרובה בהיקף של 150 מיליון דולר, כולל עבור סולר לייצור חשמל, הפיחה תקוות במגזר העסקי בעזה. הודות לדלק הקטארי, שעות אספקת החשמל בחלקים נרחבים ברצועה הוכפלו מארבע לשמונה שעות, כשבחלקים מסוימים מספר השעות בהן יש חשמל גדול אף יותר. כך חזרו לפעילות עשרות עסקים ומפעלים שהחלו להגביר את התפוקה ואת גיוס העובדים.

 

אבל שהאווירה האופטימית השברירית הזו עלולה להשתנות כבר בימים הקרובים. הרשות הפלסטינית, שאינה שותפה ל"חגיגה" הקטארית ברצועה, רואה בחומרה את מה שמסתמן כהסדרה מעל ראשה וקיבוע שלטון החמאס ברצועה.

 

זו הסיבה שאבו מאזן ומקורביו מאיימים להגביר את העיצומים כלפי תושבי הרצועה. בכירים ברשות הגיבו בזעם על הדיווחים בסוף השבוע כי חמאס וישראל הגיעו באמצעות התיווך המצרי להסכמה על מעבר ימי מקפריסין כתחליף לנמל ימי ברצועה. הרשות הפלסטינית סבורה כי הסכמה בנושא תעגן את הפילוג הפלסטיני.

 

 

מימין: סנוואר ואבו מאזן מימין: סנוואר ואבו מאזן צילום: גטי

 

העברת הכסף הפכה לאירוע

העברת הכספים מקטאר לרצועה הפכה לסיפור גדול בעולם הערבי. המחנה הסוני המתון בראשות סעודיה קיבל בשאט נפש את התפקיד שתפסה קטאר בזירה הפלסטינית. הקטארים מואשמים בהידוק הקשרים עם איראן, לצד הסיוע שהם מעניקים לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שבימים אלה עושה כל מאמץ כדי להביך את שליטי ערב הסעודית על רקע חיסולו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול.

 

הקטארים, מצידם, מביטים בהנאה בהסתבכות הבינלאומית של הסעודים. ההנאה של הקטארים כפולה, שכן הפוקוס העולמי על פעילות מימון הטרור הענפה של קטאר נדחק לשולי סדר היום העולמי ובמקביל הם זוכים לנקודות זכות על המאמצים ליצירת הסדרה.

 

בהקשר זה ראוי לציין את תפקידה של קהיר. היחסים הדיפלומטיים בין קטאר למצרים נמצאים בשפל המדרגה זה שנים, אבל נראה כי החשש של המצרים מההשלכות האפשריות של פיצוץ ברצועת עזה כה גדול, עד שהם מוכנים לאפשר לקטארים שדריסת רגל ברצועה. זו גם הסיבה שמשטרו של הנשיא עבד אל-פתאח א־סיסי מקדם את ההסדרה בין ישראל לחמאס, חרף ההתנגדות של יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x