$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

לסין יש כוח והיא משתמשת בו כשאזרחיה מסתבכים בחו“ל

עיתונאית סינית נעצרה באנגליה ומשפחת תיירים נכנסה לעימות עם משטרת שבדיה. בשני המקרים הגיבה סין באסרטיביות תוך שהיא מגבה את התנהגות אזרחיה ודורשת התנצלות מהרשויות המקומיות. כך נראה סדר עולמי חדש

אופיר דור, בייג‘ינג 10:5506.10.18

ביום ראשון האחרון עצרה משטרת בריטניה עיתונאית סינית מרשת הטלוויזיה הממשלתית CCTV, לאחר שזו התפרעה וסטרה למתנדב באירוע בו השתתפו פעילים לעצמאות הונג קונג.

 

האירוע שנערך בעיר ברמינגהאם עסק בנושא השחיקה בחופש, שלטון החוק והאוטונומיה של הונג קונג. במהלכו תועדה העיתונאית קונג לין לין כאשר היא צועקת לעבר המשתתפים על הבמה, חלקם ממוצא סיני, כינויי גנאי כמו ”בוגדים“. לאחר שאחד המתנדבים במקום ניסה ללוות אותה החוצה מהאירוע סטרה לו העיתונאית בטרם הורחקה מהמקום תוך שהיא לועגת לדמוקרטיה הבריטית.

 

 

 

באירוע אחר בתחילת ספטמבר נקלעו אזרחים סינים לתקרית בנושא שולי הרבה יותר - שעת הצ‘ק אין במלון. משפחת תיירים מסין בת שלוש נפשות הגיעה למלון בשטוקהולם שבדיה בשעת לילה מאוחרת, כאשר חדר המלון שלהם הוזמן רק ליום למחרת. התיירים ביקשו להמתין בלובי עד הבוקר, במלון סירבו ולאחר שהסינים לא הסכימו לעזוב קראו למשטרה שפינתה אותם בכוח. סרטון תיעד את בני המשפחה הסינית שרועים על הרצפה מוקפים משטרה, בוכים בהיסטריה ומבקשים עזרה.

 

 

 

הפרת זכויות אדם של אזרחים סינים

 

שני המקרים הללו שהתרחשו בהפרש של פחות מחודש שונים מאוד זה מזה כמובן, אך משהו בכל זאת מחבר בין התקריות. הן באירוע בבריטניה והן בשבדיה הגיבו הרשויות הסיניות באסרטיביות תוך שהם מצדיקים את התנהגות האזרחים הסינים ומגנים בתוקף את היחס אליהם מהצד המקומי.

 

למחרת המעצר בבריטניה פרסמה שגרירות סין במדינה תגובה חריפה לפיה התקרית, בה עיתונאית נחסמה מלשאול שאלות ולהביע את דעתה כלשון ההודעה, ”אינה מתקבלת על הדעת לחלוטין“. השגרירות דרשה כי מארגן האירוע יתנצל בפני העיתונאית הסינית ויפסיק על הדרך להתערב בענייניה הפנימיים של סין. רשת הטלוויזיה CCTV פרסמה הצהרה ברוח דומה.

 

עיתונאית סינית מורחקת מכינוס המפלגה השמרנית בבריטניה עיתונאית סינית מורחקת מכינוס המפלגה השמרנית בבריטניה צילום: יוטיוב

 

בתגובה לתקרית בשבדיה, סין האשימה את הרשויות המקומיות בהפרת זכויות האדם של התיירים הסינים. הסינים דרשו התנצלות מהרשויות השבדיות ואף הגדילו ופרסמו אזהרת מסע בעקבות מה שהוגדר על ידם כ“תקיפה ברוטלית“ של תיירים סינים. העניינים הסתבכו עוד יותר והפכו לתקרית דיפלומטית של ממש בין שתי המדינות לאחר שתוכנית סאטירה בטלוויזיה השבדית לעגה לתיירים הסינים, תוך שהיא מחלקת להם עצות כמו לא לעשות את צרכיהם מחוץ לאתרים היסטוריים ולא לאכול כלבים.

 

הסינים מהווים את אוכלוסיית התיירים הגדולה ביותר בעולם. ב־2017 סינים יצאו לטיולים בחו"ל (לא כולל נסיעות עסקים) 131 מיליון פעמים, 7% יותר מבשנה הקודמת. עבור חלק מהתיירים הסינים היתה זו הנסיעה הראשונה שלהם לחו“ל, כאשר גם תושבי ערים קטנות יותר במדינה מצטרפים לחגיגת התיירות בחו“ל. בנסיבות כאלה הסתבכויות של יחידים בחו“ל הן כמעט בלתי נמנעות.

 

בעבר היתה סין ביקורתית כלפי אזרחיה שביישו את המולדת בחו“ל והכניסה עשרות לרשימה שחורה לאחר שהתפרעו בטיסות או הפרו את החוקים במדינות היעד. אלא ששני המקרים האחרונים מראים כי משהו השתנה וכיום סין אינה חוששת להשתמש בכוחה הפוליטי והכלכלי הגדל כמעצמה כדי לתקוף את הרשויות במדינות אחרות ולהגן על אזרחיה המסתבכים בחו“ל. במידה מסוימת שני המקרים האחרונים מבטאים את הביטחון הגובר של סין ביכולתה לעצב את הסדר העולמי לפי רצונותיה ודמותה.

 

כמו שקורה לעיתים בישראל כאשר תקריות בחו“ל המערבות אזרחים ישראלים נתפסות בצדק או לא כאנטישמיות, גם הסינים רואים תקריות בינלאומיות כאלו דרך משקפי ההיסטוריה. כאשר סיני נקלע לעימות בחו“ל, רבים בסין מייחסים זאת לגזענות, יחס לא שוויוני וחוסר הבנה מצד המערב של סין והמנטליות הסינית. תפיסה סינית זו של כל העולם נגדנו בוודאי שאינה פוחתת בימים של מלחמת מסחר עם ארה“ב ועלייה כללית בלאומנות בסין.

 

משפחה סינית מורחקת הבית המלון בשבדיה משפחה סינית מורחקת הבית המלון בשבדיה צילום: יוטיוב

 

באיזשהו אופן יש כאן היפוך של ההיסטוריה. במאה ה-19 דרשו וקיבלו הבריטים, שהיו אז האימפריה המובילה בעולם, זכות לשפוט בעצמם את אזרחיהם המואשמים במעשים פליליים בסין. היום זוהי סין שמרשה לעצמה לגנות את התנהלות רשויות החוק בבריטניה ובשבדיה.

 

תאילנד מתנצלת שוב ושוב

 

במקרה השבדי והבריטי, המחאה הסינית נותרה בינתיים ברמה ההצהרות בלבד, אך במקרים רבים בעבר הובילו מתיחויות פוליטיות בין סין למדינות אחרות להפחתה במספר התיירים הסינים המגיעים לאותם יעדים כמו גם לפגיעה במכירות בסין של חברות מאותה מדינה. הדוגמה הבולטת ביותר היתה כשארצות הברית הציבה מערכת נגד טילים בליסטיים בדרום קוריאה למרות התנגדות סין. בבייג'ינג אסרו אז לשווק חבילות נופש למדינה השכנה ובתוך שנה, בין 2016 ל־2017, מספר הסינים שהגיעו לקוריאה נחתך ב־48%. בהתחשב בכך שב-2017 תיירים סינים הוציאו 258 מיליארד דולר בחו“ל, כמעט פי שניים מהאמריקאים, אף אחד לא שש להסתבך עם הממשל הסיני או עם דעת הקהל הסינית.

 

הכוח של סין גדול במיוחד במדינות שתלויות ביחסים הכלכליים איתה כמו תאילנד, ש-30% מהתיירים אליה מגיעים מסין. לא מפתיע לכן כי כאשר נפוץ בחודש שעבר סרטון המתעד מאבטח בשדה התעופה בבנגקוק סוטר לתייר סיני, מיהר ראש ממשלת תאילנד בעצמו לפרסם הודעת גינוי והתנצלות. הרשויות התאילנדיות אמנם טענו כי התייר הסיני נהג שלא ראוי וסירב להציג מסמכים אך במקביל הודיעו על פיטורי המאבטח המכה. תאילנד חווה בימים אלו ירידה במספר התיירים המגיעים מסין בעקבות אסון מעבורת בו טבעו עשרות סינים ליד האי פוקט ביולי.

 

 

 

למעשה זו לא היתה ההתנצלות הראשונה לסין שנוגעת לשדה התעופה בבנגקוק. בחודש מאי נפוץ סרטון ובו נערות תאילנדיות מקדמות את פניהם של תיירים סינים שזה כרגע נחתו. הנערות מחייכות לרגע כשהן מניחות זר על צוואר התיירים לפני שהן עוברות לפרצוף חמוץ. הסרטון שהופץ ברשתות החברתיות בסין הפך למקןר ללעג על תאילנד המשווקת את עצמה כ“ארץ החיוכים“. אף אחד לא ממש נפגע כאן אבל הנערות נדרשו להתנצל מול המצלמות ואפילו הושעו מעבודתן, כי מי רוצה להסתבך עם 1.4 מיליארד סינים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x