$
חברה וסביבה

סורוס תובע את הונגריה על חוקים נגד ארגוני סיוע לפליטים

עמותת צדקה בינלאומית במימונה של המליארדר הודיעה כי הצעדים המשפטיים נועדו להוביל לביטול חוקים "שתוכננו כדי להפחיד ולהשתיק קולות עצמאיים בהונגריה"

שירות כלכליסט 09:3825.09.18
עמותת צדקה בינלאומית, אופן סוסייטי (Open Society Foundations) במימונו של המיליארדר ג'ורג' סורוס הגישה השבוע תלונה בבית הדין האירופי לזכויות אדם (ECHR) ובבית המשפט החוקתי של הונגריה נגד החוקים במדינה שמטרתם למנוע מארגונים אזרחיים לעבוד עם פליטים ומבקשי מקלט.

 

מנהל העמותה, ג'יימס גולדסטון אמר לסוכנות הידיעות AP כי הצעדים המשפטיים נועדו להוביל לביטול החוקים "שתוכננו כדי להפחיד ולהשתיק קולות עצמאיים בהונגריה". העמותה תומכת בכמה מהארגונים החברתיים נגדם יצא ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן במסגרת מדיניות האנטי הגירה שלו.

 

פעילים חברתיים מסירים שלט חוצות נגד ג'ורג' סורוס בהונגריה פעילים חברתיים מסירים שלט חוצות נגד ג'ורג' סורוס בהונגריה צילום: AP

 

ביוני עברו בהונגריה חוקים שזכו לכינוי "לעצור את סורוס", במסגרתם אנשים המסייעים למבקשי מקלט עומדים בפני עונש מאסר של עד שנה. חודש לאחר מכן, המחוקקים בהונגריה אישרו חוק המטיל מס של 25% על סיוע פיננסי שמקבלים ארגונים התומכים בהגירה. "חוק המס כתוב בצורה כל כך כללית, שלמעשה הממשלה ההונגרית יכולה לפעול נגד כל המימון שמקבלים ארגוני זכויות, גם אם רק חלק קטן ממנו מיועד לסייע להגירה", הסביר גולדסטון. עוד הוסיף כי הוא מקווה שבית הדין האירופי יפנה לטפל בתלונה "בהקדם האפשרי", וזאת בשל המצב "הקריטי" בהונגריה. "הממשלה מערערת על עצמאות מערכת המשפט, מרסנת את התקשורת וכעת מנסה להשתיק ארגוני זכויות, שהם בין הקולות הביקורתיים האחרונים שנותרו בהונגריה", סיכם.

 

אוניברסיטת מרכז אירופה הפועלת בבודפשט וממומנת גם כן על ידי סורוס, הודיעה בחודש שעבר כי היא מקפיאה תכניות לימוד לפליטים ולמבקשי מקלט בשל חוסר הוודאות בנוגע לחוקים החדשים.

 

גם ועדת הלסינקי ההונגרית, המספקת ייעוץ משפטי למבקשי מקלט, הודיעה כי בכוונתה להגיש תלונות דומות לבתי המשפט בהונגריה ובאירופה. לדבריה, החוקים מהווים סכנה לא רק לפעילים שלה, אלא "לכל אזרח עם כוונות טובות שמתייחס לפליטים כאל אנשים שיש לעזור להם".

 

אחת הסיבות לכך שהארגונים מגישים את התלונות בבית הדין האירופי לזכויות אדם היא שממשלתו של אורבן אישרה תיקון לחוקה, שהגביל משמעותית את יכולתו של בית המשפט החוקתי במדינה לפעול במקרים הנוגעים למסים או כאלה המשפיעים על תקציב המדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x