$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

הנטישה לנטפליקס דחפה את קומקאסט לרכישת הענק של סקיי

מעבר משקי הבית בארה"ב לספקי תוכן בסטרימינג גרם לענקית הכבלים האמריקאית לחפש אופק צמיחה באירופה. הסתבכות המיזוג בין סקיי לפוקס יצרה עבורה הזדמנות פז, ובסוף השבוע הצעתה בגובה 39 מיליארד דולר העניקה לה את השליטה בסקיי, שתימחק מהמסחר

מת'יו גאראהן, פייננשל טיימס 08:4325.09.18

ההחלטה להתחרות על השליטה ברשת סקיי הבריטית נפלה בחברת הכבלים האמריקאית קומקאסט זמן קצר אחרי חופשת ה־4 ביולי, יום העצמאות האמריקאי. מנכ"ל קומקאסט בריאן רוברטס ידע שהחברה שהקים אביו ראלף, חייבת להגדיל את נוכחותה מעבר לים. אף שהיא חברת הכבלים וספקית שירותי האינטרנט המהיר הגדולה בארה"ב, לא היתה לקומקאסט, שמחזיקה גם בקבוצת הבידור והמדיה NBC — יוניברסל, כל חשיפה בינלאומית.

 

 

 

העובדה הזו משמעותית מאוד לנוכח הרווייה של השוק האמריקאי — שם שיעור החדירה של הכבלים הוא גבוה מאוד, בשונה מבאירופה. בנוסף, מספר גדל והולך של משקי בית בארה"ב בוחרים לבטל את המנוי לטלוויזיה בכבלים או בלוויין לטובת שירותי סטרימינג כמו נטפליקס, הולו ואמזון פריים.

 

סקיי נראית הימור טוב

 

סקיי, אחת מחברות הכבלים ושירותי האינטרנט המעטות שנהנות מנוכחות חזקה באירופה כולה, נראתה בעיני רוברטס כמו הימור טוב.

 

 

 

מנכ"ל קומקאסט בריאן רוברטס. ההחלטה להשתלט על סקיי התקבלה ב-4 ביולי מנכ"ל קומקאסט בריאן רוברטס. ההחלטה להשתלט על סקיי התקבלה ב-4 ביולי צילום: בלומברג

 

 

החברה התחילה את דרכה לפני כמעט 30 שנה מאיזור תעשייה מרוחק במערב לונדון. הבעיות הפיננסיות שהיא חוותה בתחילת הדרך כמעט רוששו את המייסד, איל התקשורת האוסטרלי רופרט מרדוק. אבל בסופו של דבר, השילוב בין זכויות בלעדיות לשידורי ספורט, סרטים, ומאוחר יותר גם שירותי אינטרנט בפס רחב ושירותי סלולר, הפכו את סקיי, שהונפקה ב־1994, לאחת מהחברות עם שווי השוק הגבוה בבריטניה. הכסף שסקיי הוציאה על הפרמייר ליג — ליגת הכדורגל הבריטית הבכירה — הפך את הליגה וקבוצותיה למותג בינלאומי. החדשנות הטכנולוגית שלה הפכה אותה לשם דבר גם בצד השני של האוקיינוס האטלנטי. ההתרחבות שלה לאירופה, ובייחוד המיזוג עם חברות כבלים באיטליה וגרמניה, העניקו לה נוכחות מוצקה ביבשת.

 

הצמיחה של סקיי בשנים האחרונות משכה תשומת לב חיובית רבה, ורוברטס והקולגות שלו בקומקאסט החלו להרהר ברכישתה בקיץ 2017. באותה התקופה קבוצת הבידור והמדיה פוקס המאה ה־21, שגם היא בבעלות רופרט מרדוק, כבר ניסתה לרכוש את סקיי. בפעם האחרונה שבה מרדוק ניסה לרכוש מחדש את הבעלות המלאה על החברה שהקים, הוא נאלץ לחזור בו על רקע שערוריית הציתותים הלא חוקיים שבה הסתבכה קבוצת העיתונים שבבעלותו, ניוז אינטרנשיונל, ב־2005.

 

ההצעה שהגישה פוקס המאה ה־21 לרכישת סקיי בדצמבר 2016 עמדה על 11.7 מיליארד ליש"ט (כ־14.6 מיליארד דולר באותה התקופה) אבל, הצעתה של פוקס נתקלה בשלל בעיות רגולטוריות שמנעו מהעסקה להתממש. רכישת פוקס המאה ה־21 בידי דיסני ב־52.4 מיליארד דולר בדצמבר 2017 (שטרם הושלמה), ודרישת הממונה הבריטי על הגבלים עסקיים לכך שהעסקה בין פוקס לסקיי תבטיח את עצמאות ערוץ החדשות סקיי ניוז, שינו כליל את המצב. אף שדיסני הכריזה כי לא תתערב בעסקת פוקס־סקיי, בפוקס הסכימו לשמור על עצמאות סקיי ניוז, אבל רק עד השלמת העסקה עם דיסני. רשות ההגבלים העסקיים הבריטית הניחה מחדש את סקיי על המדף.

 

בקומקאסט זיהו את ההזדמנות. רוברטס, שהיה בעברו שחקן סקווש שזכה בחמש מדליות במשחקי המכביה, הפעיל מחדש את האינסטינקטים התחרותיים שלו. בתחילה הוא הציע הצעה מתחרה לרכישת פוקס כולה, אך נסוג ממנה והחליט להתרכז רק בסקיי. ההימור השתלם. בשבת הודיעה רשות ההגבלים הבריטית שקומקאסט זכתה בהתמחרות עיוורת על נתח שליטה של 61% מסקיי. ההצעה שהגישה — 39 מיליארד דולר עבור כל מניות החברה — הביסה את הצעתה המתחרה של פוקס, שנעשתה הפעם בגיבוי מלא של דיסני.

 

רוברטס וצוותו בילו את יום שבת בחדר ישיבות במלון סטפורד היוקרתי בלונדון, לא רחוק ממשרדי בית השקעות הבוטיק רובי וורשו, שיעץ לקומקאסט בעסקה.

 

ההתחרות נוהלה בידי "פאנל ההשתלטויות" — רגולטור בריטי שמפקח על השתלטויות על חברות ציבוריות בבריטניה. החוק מעניק לו כוח להתערב בעסקאות שעלולות להימשך עד אין קץ.

 

הפאנל קיבל את ההצעות מפוקס ומקומקאסט באמצעות פורטל רשת מאובטח. שני הסיבובים הראשונים התאפיינו במהומה קלה, כשכל אחת מהמתחרות הוסיפה להצעת הפתיחה של 14.75 ליש"ט למניה, רק סכום זעום — כך לפי גורם המעורה בפרטי ההתמחרות. "הם רצו לשמור על הקלפים קרוב לחזה עד לסיבוב האחרון", הסביר מקור אחר שהיה מעורב בתהליך.

 

דיסני תסתפק בפרס ניחומים

 

בסיבוב האחרון, שבו שתי המתחרות נתנו את ההצעה הסופית והגבוהה ביותר שלהן, ניצחה קומקאסט, שהציעה 17.28 ליש"ט למניה, לעומת 15.67 ליש"ט למניה מצידה של דיסני־פוקס. ההימור של דיסני־פוקס היה מפתיע — הם הציעו מחיר נמוך ממחיר השוק. מחיר מניית סקיי טיפס ל־15.85 ליש"ט בשבועות שלפני ההתמחרות, בעיקר בזכות השקעות מצד קרנות גידור שקיוו לעשות רווח נאה בזכות ההתמחרות.

מנגד, גובה ההצעה של קומקאסט הפתיע רבים. האנליסט ריץ' גרינפילד מחברת המחקר BTIG אמר שהוא היה "המום" מההצעה. בריאן וייזר מחברת המחקר פיבוטל אמר שההצעה של קומקאסט הייתה גבוהה כל כך, שלא ברור אם דיסני־פוקס תתחרט על כך שהיא לא הגישה הצעה גבוהה יותר.

 

השלכות ההפסד של דיסני־פוקס בהתמחרות יורגשו בקרוב. דיסני תצטרך להחליט מה לעשות עם נתח מניות סקיי שתקבל יחד עם שאר הנכסים שרכשה עם פוקס. ההנחה הסבירה ביותר כרגע היא שדיסני תמכור את אחזקתה בהיקף 39% מסקיי. בעקבות ההתמחרות נתח זה שווה כעת 15.3 מיליארד דולר. "דיסני תצטרך להסתפק בפרס הניחומים — שהוא שווי הרבה יותר גבוה של האחזקה שהיא רכשה בסקיי יחד עם יתר נכסי פוקס", אמר וייזר.

 

מה קומקאסט תעשה עם סקיי? המודל העסקי שלה דומה לזה של סקיי בכך ששתי החברות הן יצרניות תוכן שמחזיקות בבעלות על אמצעי ההפצה שלו. "קומקאסט רואה בסקיי עסק שבדיוק כמוה, עובד באופן רוחבי. היא מבינה את האיזון בין תוכן ובין הפצה", אמר מייק דרסי, לשעבר סמנכ"ל התפעול של סקיי.

 

רוברטס עצמו אמר שאין לו תוכניות לשינויים גדולים בסקיי וכי הוא מלא הערכה כלפי ההישגים של מרדוק והנהלת החברה. "הם בנו משהו יוצא מן הכלל", הוא אמר לפייננשל טיימס.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x