$
המזרח התיכון

בחמאס מעודדים מקיצוץ הסיוע האמריקאי לרשות הפלסטינית

הארגון ששולט בעזה רואה בקיצוץ שעליו הכריז נשיא ארה"ב מהלך שיביא להחלשת כוחות הביטחון של הרשות ולהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל. החלשת הרשות היא יעד של חמאס השואף להשתלט על הגדה, כפי שעשה לפני למעלה מעשור ברצועה

דורון פסקין 08:2928.08.18

ההודעה של ממשל טראמפ כי יקצץ 200 מיליון דולר מהסיוע לפלסטינים מעוררת זעם רב ברשות הפלסטינית. הודעה זו מגיעה במקביל לניסיונות ההסדרה ברצועת עזה בין ישראל לבין חמאס בחסות מצרים והאו"ם. ההשלכות האפשריות של הצעד האמריקאי על ההסדרה השברירית עדיין לא ברורות, אך מה שכן ברור הוא שבחמאס לא יזילו דמעה על קיצוץ הסיוע שברובו מגיע לידיים הקשורות לרשות הפלסטינית.

 

 

 

ראשית המספרים. הסיוע האמריקאי לפלסטינים (ובכלל זה דרך אונר"א ‑ סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לטיפול בפליטים הפלסטינים) הגיע, עד השנים האחרונות, לכ־900 מיליון דולר בשנה בממוצע. לפי הערכות בוושינגטון, מאז הקמת הרשות הפלסטינית באמצע שנות התשעים העבירו האמריקאים סיוע כלכלי וביטחוני בשווי של כ־5 מיליארד דולר.

 

הקיצוץ בסיוע האמריקאי לרשות הפלסטינית החל עוד ב־2012 בזמן ממשל אובמה, עקב מחלוקות בין וושינגטון לבין רמאללה בנושאי הסתה ומימון טרור. אך כניסתו של דונלד טראמפ הביאה לחשיבה מחדש על נושא הסיוע ולקיצוץ משמעותי בתקציבים. ב־2012 העביר הממשל האמריקאי לפלסטינים סיוע שנתי בשווי של 400 מיליון דולר עבור פרויקטים כלכליים. פרויקטים אלה נוהלו על ידי ארגון USAID (הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי). בתוך הסכום הזה כלול גם סיוע שלא הועבר ישירות לרשות הפלסטינית אלא למוסדות פיננסים בינלאומיים שמעבירים כספים לרשות (למשל הבנק העולמי). עוד 100 מיליון דולר הועברו לצורך תיחזוק ושדרוג מערכת הביטחון הפלסטינית. סיוע ביטחוני זה הואץ מאז 2007, אז השתלט חמאס על רצועת עזה. האמריקאים (וגם ישראל) סברו שחיזוק כוחות הביטחון הפלסטיניים הכרחי לצורך בלימת ניסיונות חמאס להרים ראש בגדה וכן בכדי לייעל את התיאום הביטחוני עם ישראל.

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. קיצוץ של 200 מיליון דולר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. קיצוץ של 200 מיליון דולר צילום: גטי אימג'ס

 

על הקרע העמוק בין הרשות הפלסטינית לבין ממשל טראמפ תעיד העובדה שהשנה ביקש הממשל מהקונגרס לאשר סיוע בשווי של 250 מיליון דולר בלבד, רק מחצית מהסכום שהועבר ב־2012, 215 מיליון עבור פרויקטים כלכליים ו־35 מיליון דולר כסיוע ביטחוני.

 

בנוסף ל־500 מיליון דולר שהועברו לרשות, האמריקאים סייעו לפלסטינים בעבר על ידי הזרמת מאות מיליוני דולרים בשנה לאונר“א. בשנה שעברה הועברו לארגון זה מוושינגטון כ־360 מיליון דולר. עתה, לאור כוונת ממשל טראמפ לסגור את הארגון, ההערכה היא כי התרומה האמריקאית לארגון במהלך שנת הכספים האחרונה הצטמקה לשווי של 65 מיליון דולר בלבד.

 

בשנים האחרונות דווקא הגדילה ארה"ב את הסיוע לאונר"א, שמסייע לכ־5 מיליון פליטים בגדה, ברצועה, בירדן, בסוריה ובלבנון. הארגון מפעיל כ־700 בתי ספר, בהם לומדים למעלה מחצי מיליון תלמידים וכן 150 מרפאות. הגדלת הסיוע האמריקאי נבעה בין השאר מסבבי הלחימה ברצועת עזה וכן ממצבם הקשה של הפליטים בדמשק נוכח המלחמה המתנהלת שם בשבע השנים האחרונות.

 

 

 

 

 

מאז הקמת הארגון ב־1949 למעלה מ־90% מפעילותו מומנה על ידי תרומות. ב־2016 עמד תקציב אונר"א על כ־1.2 מיליארד דולר, וכשליש מתוכם נתרמו על ידי משלם המיסים האמריקאי. עד עידן טראמפ נחשבה ארה"ב לתורמת הגדולה של אונר“א ולפי נתונים בוושינגטון היא תרמה לו כ־6 מיליארד דולר מאז הקמתו.

 

במשך שנים ביקרה ישראל את אונר"א ולא אחת האשימה את אנשיו בסיוע לארגוני הטרור (בעיקר בעזה). ממשל טראמפ אימץ את העמדה נגד הארגון ומאמין כי הוא מהווה מכשול להשגת שלום כולל, בין השאר בשל קיבוע "זהות הפליט". בחודשים האחרונים הפעילה ארה"ב לחץ על ירדן ולבנון לבטל את מעמד הפליטים הפלסטינים שבמחנות בתחומן, אך נענתה בשלילה. הידיעות כי ממשל טראמפ ישנה את מדיניותו ביחס להגדרת זהות הפליט מעוררת כבר היום זעם גדול ברחוב הפלסטיני, אך גם במדינות השכנות, ובראשן בירדן.

 

האו"ם נותן לאונר"א גב

 

בעוד שארה"ב משקיעה מאמצים לחיסול תפקידו של אונר"א, האו"ם דווקא פועל לחיזוק הארגון. שליח האו"ם ניקולאי מלדאנוב, התחייב בפני ראשי חמאס בשבועות האחרונים כי במסגרת הסיוע של האו"ם למתווה הרגיעה המוצע עם ישראל, יתווספו לתקציב אונר"א 90 מיליון דולר.

 

 

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. קרע עמוק עם ממשל טראמפ יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. קרע עמוק עם ממשל טראמפ צילום: אי פי איי

 

בהנחה שהקיצוץ האמריקאי בסיוע לרשות הפלסטינית אכן יתממש ואחת ממדינות המפרץ לא תתגייס להזרים כספים במקום וושינגטון, מדובר בהתפתחות חיובית דווקא מבחינת חמאס ‑ בעיקר בשל סוגיית הסיוע הביטחוני. כרגע האמריקאים טוענים כי הסיוע הביטחוני לרשות הפלסטינית יימשך אם כי יקוצצו התקציבים. בטווח הארוך צעד זה אמור להחליש את היכולת והמוטיבציה של כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית ולעודד את הלך הרוח הקורא להפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל.

 

כבר כיום מדברים פעילי חמאס, בעיקר ברשתות החברתיות, על כך שהפסקת הסיוע הביטחוני לכוחותיו של אבו מאזן היא בעצם הפסקת הסיוע הביטחוני לישראל. ההקשר של הדברים חשוב שכן הרשות הפלסטינית (פתח) נמצאת במאבק איתנים מול חמאס, בייחוד לאור הסכם ההסדרה שמבוצע במסלול עוקף אבו מאזן. החלשת הרשות הפלסטינית ככל הניתן, תוך ניצול אי הבהירות לאחר הסתלקותו הצפויה של אבו מאזן, היא יעד של חמאס השואף להשתלט על הגדה כמו שעשה לפני למעלה מעשור ברצועה.

 

הקיצוץ האמריקאי בתקציבים לאונר"א צפוי להעמיק את המשבר ההומניטרי ברצועת עזה ולפגוע באספקת שירותי הבריאות והחינוך. כמו כן הוא בעל השלכות לגבי מצב תושבי מחנות הפליטים במדינות השכנות ובעיקר ירדן ולבנון, דבר שיכול לעורר תסיסה.

 

עם זאת, לפחות ברצועת עזה ישנה כוונה לנטרל את "אפקט הקיצוץ האמריקאי" על ידי הסכם ההסדרה והזרמת כספים לפרויקטים הומניטריים וכלכליים בחסות האו"ם.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x