הסדרה בעזה: השקט שלפני הסערה בגדה?
החמאס שואף להשתלט על הגדה המערבית ולהוציא את השליטה עליה מידי אנשיו של אבו מאזן. כדי לעשות זאת, הוא מעוניין לשמור על שקט בגזרת עזה ולהמשיך להזרים מיליוני דולרים לפעילי הטרור שלו בגדה
השלב הראשוני בהסדרה ברצועת עזה יצא היום (ד') לדרך, לאחר ארבעה ימי שקט בגבול הרצועה. גם ללא הסכם חתום אך עם הבנות שהושגו בין הצדדים במעורבות מצרית פעילה ביטלה ישראל את המגבלות הנוקשות על כניסת סחורות לרצועה.
- בעזה מאשרים: הפסקת אש נכנסה לתוקף; השקט נשמר הבוקר
- כיצד תשפיע מערכה רחבה בעזה על השקל והבורסה
- חבילה של 650 מיליון דולר שכנעה את חמאס להפסקת אש ארוכה
הפסקת תנועת הסחורות במעבר כרם שלום שנמשכה כחודש העמיקה את המצוקה הכלכלית של תושבי עזה. לפי הצד הפלסטיני ביום רביעי נכנסו לרצועה כ-700 משאיות, 300 מתוכן עם חומרי בנייה. בנוסף חודשה אספקה מלאה של דלקים, כולל גז בישול וכן הוסרו המגבלות על הדייגים. ראשי המגזר העסקי ברצועה טענו כי סגירת המעבר הביאה לסגירת הרוב המוחלט של קווי הייצור בעזה. בנוסף, נגרם נזק של כ-30 מיליון שח לחברות ההובלה ברצועה המתבססות על הסחר עם ישראל.
המצרים שואפים להביא להסדרה כוללת ברצועה, שתחל בהפסקת אש לבניית אמון ובמקביל להביא לפיוס פלסטיני בין פתח לבין חמאס ואז לעבור לשלב השלישי של שיקומה הכלכלי של הרצועה בסיוע כספי של האו"ם. כבר עתה ברור כי סיכויי ההצלחה לא גבוהים. אחת הסיבות לכך היא שהרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן נותרה מחוץ למשחק, לפחות בשלב המגעים להסדרת הפסקת אש. בסביבתו של אבו מאזן גם לא מתלהבים מהצעות הפיוס של המצרים. לא בכדי הגדיר עזאם אלאחמד, מקורבו של יו"ר הרשות ומי שמטפל בנושא הפיוס עם חמאס מטעם פתח, את ההסדרה שהחלה ביום רביעי כ"בגידה". הרשות הפלסטינית שאחראית במידה לא מבוטלת על החרפת המצב ברצועה, עקב עצירת תקציבים, תעשה ככל שביכולתה לסכל את ההסדרה המתגבשת.
מבחינת העיתוי של תחילת ההסדרה ואם השקט יימשך זוהי בשורה חיובית מבחינת תושבי עזה. בשבוע הבא יציינו בעולם המוסלמי את חג הקורבן, שהוא החשוב ביותר בלוח השנה האיסלאמי. למרות שאין זה השיקול המרכזי של חמאס בהסכמתו להסדרה עם ישראל, יהיה זה סביר להניח שראשי הארגון נאותו לקבל את תנאי ההסדרה עתה לאור החג הממשמש ובא. ברצועה מקווים עתה כי פתיחת מעבר כרם שלום יסייע ליצור ברצועה אווירה של חג. עם זאת, כבר עתה מדברים סוחרים ברצועה על ירידה של כ-40% ברכישת הכבשים והפרות לשחיטה לעומת השנה שעברה וזאת בשל ההתדרדרות במצב הכלכלי וירידת כוח הקנייה של העזתים.
אבל לצד כל האינדיקטורים השליליים, ניתן לאחר ניצנים ראשוניים של אופטימיות לקראת שינוי כיוון אפשרי במגמות הקיימות בכלכלת רצועת עזה. הרשות המוניטרית הפלסטינית פרסמה השבוע את מדד הפעילות העסקית שלה לחודש יולי ולפיו חלה עלייה מפתיעה ברצועה. אמנם המדד לגבי הרצועה עדיין שלילי אך בחודש שעבר נרשמה צמיחה בפעילות ענפי הכלכלה המרכזיים ברצועה – תעשייה, חקלאות ומסחר. בדרך כלל המדד החודשי הזה ברצועה מצביע על מגמה שלילית אך בחודש שעבר דיווחו הסוחרים על עלייה בפעילות המסחרית, ששאבה עידוד בין השאר מהדיבורים על סיכויי הסדרה ותחילת שיקום הרצועה.
ולא ניתן לעסוק בחמאס בימים אלה מבלי להזכיר את המצב בטורקיה. הקשיים הכלכליים מבית לארדואן לא צפויים להקל על חמאס בתקופה הקרובה מבחינה פיננסית. ככל הידוע ממשלת טורקיה אינה מעבירה באופן סדיר סיוע כספי לחמאס. בשנת 2013 כשחמאס נכנסה למצוקת מזומנים עקב סגירת הברז מטהראן בשל חילוקי הדעות לגבי משטר אסד בסוריה, הופיעו ידיעות ולפיהן ארדואן הבטיח למנהיג חמאס בעזה בזמנו איסמאעיל הנייה סיוע חד פעמי שנע בין 250 ל-300 מיליון דולר. מאז לא ידוע על העברת כספים ישירה מממשלת טורקיה לחמאס, אך חשוב לציין כי הרשויות בטורקיה מעלימות עין ממאמצי גיוס הכספים של חמאס בטורקיה ולא אחת מסייעות לו.
הסכומים אותם מגלגל חמאס בטורקיה אינם מבוטלים. בשנה שעברה חשף השב"כ רשת של פעילי חמאס שהזרימה לשטחים באמצעות חברות קש מטורקיה סכום של למעלה מ- 200 מיליון דולר בין השנים 2016 ו-2017. בחודשים האחרונים נעצרו עוד מספר בלדרים שהגיעו מטורקיה עם מאות אלפי יורו במזומן בכליהם במטרה להעבירם לאנשי חמאס. המשבר בטורקיה אמנם לא יפסיק את זרם הכספים של חמאס אך הוא ללא ספק ידרוש מארגון הטרור הזה להגביר את מאמציו כדי לשמור על אפקטיביות מקורות המימון שלו שם. יש לזכור כי בסופו של דבר לצד ניסיונות ההסדרה ברצועה, לחמאס מטרה אסטרטגית והיא השתלטות על הגדה המערבית והוצאת השליטה עליה מידי אנשיו של אבו מאזן. כדי לעשות זאת, חמאס מעוניין לשמור על שקט בגזרת עזה ולהמשיך להזרים מיליוני דולרים לפעילי הטרור שלו בגדה.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת