הלירה הטורקית נחלשה בעוד 3%; איבדה מערכה 30% מתחילת השנה
הלירה הטורקית נסחרת בשער של 5.44 לדולר, על רקע החרפת היחסים בין ארה"ב לטורקיה בשל סירובה לשחרר את הכומר האמריקאי אנדרו ברונסון והחשש שממשל טראמפ תכפיל את הסנקציות על אנקרה
המגמה הדובית בבורסה הטורקית מתחזקת בעקבות המתח ביחסים בין טורקיה לארה"ב שמתדלק את חששות המשקיעים בנוגע ליכולת הרשויות לרסן את האינפלציה הדוהרת במדינה, אשר שלחה את הלירה המקומית לשפל חדש.
- ארדואן משיב אש לטראמפ: "להקפיא נכסים אמריקניים"
- כלכלת טורקיה בצרות: פיץ' מורידה את דירוג האשראי
- שר האוצר החדש של ארדואן: החתן שהבריח נפט עם דאעש
הלירה צנחה ביותר מ-3% לשווי של 5.4385 לדולר, ומשלימה ירידה של כ-30% מאז תחילת השנה, וזאת לאחר שהממשל האמריקאי מסר שמשלחת טורקית סירבה להתחייב לשחרורו של כומר אמריקני הכלוא בטורקיה, אנדרו ברונסון. הדבר מעלה את הסבירות להסלמת הסכסוך הדיפלומטי בין המדינות החברות שתיהן בברית נאט"ו, אשר כבר גרם לנזקים לכלכלה הטורקית.
ההתפתחות האחרונה "מעלה את הסיכוי שארה"ב תכפיל את הסנקציות שלה, ומוסיפה לאתגרים המקומיים שפוגעים קשות בנכסים שנשלטים ע"י הלירה הטורקית", כך אומר האנליסט Michael Every מ-Rabobank בלונדון.
התשואה על אג"ח טורקיות לעשר שנים קפצה ב-60 נקודות בסיס לרמה של 19.67%, בעוד החזרי סיכון לירה-דולר חד-חודשיים (one-month lira-dollar risk reversals), אשר סוחרים משלמים כפרמייה עבור אופציות למכירת המטבע המקומי לאלה הקונים אותו, טיפסו אל מעל 5% השבוע בפעם הראשונה מאז 2011.
הספקולציות לפיהן המשלחת הטורקית שנפגשה אתמול עם סגן השר האמריקני ג'ון סאליבן תנסה למצוא דרך להיחלץ מהמצב הנוכחי הולכות ומתחזקות, וזאת לאחר שארה"ב הטילה סנקציות על שני שרים טורקים בעקבות מאסרו המתמשך של הכומר ברונסון.
הלירה נחלשה בכ-8% מאז שהצעדים האמריקאים פורסמו, וכמה משקיעים חוששים שעוד סנקציות יוטלו אלא אם ישוחרר הכומר. הדברים מעצימים את הלחץ שמופעל על הבנק המרכזי להעלות את שיעורי הריבית ולמנוע עליית מחירים נוספת, כנראה במסגרת פגישת חירום לא מתוכננת. על פי הלו"ז הרשמי שלו, אמור הבנק המרכזי לקיים את פגישתו הקרובה רק ב-13 בספטמבר.