$
חברה וסביבה

ראיון כלכליסט

"כלכלת מלטה צומחת מהר. המהגרים חדלו להיות איום"

שר החוץ והמסחר של מדינת האיים הקטנה מודאג מהסלמת הגזענות נגד מהגרים, ברקע החלטת מנהיגי האיחוד האירופי להגביר את קצב הגירוש. לדבריו, עם תחזית צמיחה שנתית של 5.8%, המלטזים כבר לא מודאגים שיתפסו להם משרות

רן אברמסון 09:0901.07.18

"פוליטיקאים צריכים להיות זהירים בהצהרות שלהם, לא צריך עוד גזענות נגד מהגרים. זה עניין הומניטרי, אלו לא רק מספרים, אלו אנשים. והאנשים האלה עזבו את הבית והמשפחה שלהם, והחליטו לסכן את חייהם במדבריות ובים התיכון כדי להגיע לאירופה". 

 

שר החוץ והמסחר של מלטה, כרמלו אבלה (46), בוחר מילים בקפידה. שבוע לאחר שממשלתו, לצד ממשלת איטליה, דחתה את ספינת "אקווריוס" ועליה המהגרים שניסו להגיע לחופי אירופה בסירות גומי ורפסודות מאולתרות, הוא מודע לרגישות המצב. בסופו של דבר הסכימה ספרד לקבל את 630 המהגרים האפריקאים. פחות משבוע מאז ביקורו בארץ, ספינת הצלה נוספת, "לייף־ליין", החלה לחזר על שערי הנמלים. הפעם הגיעה מלטה להסכם עם איטליה וצרפת. הספינה תעגון במלטה, חלק מ־230 המהגרים שעליה יישארו במדינה והשאר ייקלטו באיטליה ובצרפת.

 

בסוף השבוע האחרון הוקשחה עמדת האיחוד האירופי כלפי המהגרים, עם גיבוש מסמך עקרונות שלפיו יועברו מבקשי המקלט למרכזי מעצר באירופה ובצפון אפריקה.

 

אבלה ביקר בישראל החודש לרגל השקת לשכת המסחר ישראל־מלטה, שנערכה במשרדי פירמת עורכי הדין פרל כהן צדק לצר ברץ בתל אביב. בביקורו הוא נפגש גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעימו הוא חתם על מזכר הבנות על שיתוף פעולה בטכנולוגיית מים ועם יו"ר האופוזיציה היוצא יצחק הרצוג.

 

החיפוש אחר הנפט

 

בספטמבר החליטה ממשלת מלטה לחדש את חיפושי הנפט במים הטריטוריאליים של מדינת האיים הקטנה, שממוקמת דרומית לסיציליה. בעקבות החלטת הממשלה חתמה חברת רציו־מלטה, חברה־בת של רציו פטרולאום הישראלית, על הסכם לחיפוש נפט ב"בלוק 5", מזרחית לחופי תוניסיה וצפונית לחופי לוב. אבלה מעדיף לשמור על פרופיל נמוך בנושא ומסכים לומר רק ש"החלטנו להמשיך בחיפושי הנפט, ונראה מה יהיו התוצאות בעתיד". בשנים האחרונות נהנתה מלטה מצמיחה כלכלית מהירה, שהגיעה אשתקד ל־6.6% ואבטלה נמוכה, שנעה סביב 4%. על פי הערכות הנציבות האירופית, המדינה, שחברה בגוש היורו, תצמח השנה ב־5.8%. 

 

ספינת המהגרים לייף ליין במלטה, בשבוע שעבר. חלקם יגיעו לאיטליה וצרפת ספינת המהגרים לייף ליין במלטה, בשבוע שעבר. חלקם יגיעו לאיטליה וצרפת צילום: אי פי איי

 

 

בשל קרבתה לאפריקה הפכה מלטה ליעד נחשק עבור מהגרים ופליטים ששואפים להיקלט באירופה. לפי נתוני נציבות הפליטים של האו"ם, קרוב ל־2,000 בקשות מקלט בשנה הוגשו במלטה מאז 2011. השיחה עם אבלה נערכת בשעה שבגרמניה מעמיק המשבר הפוליטי סביב מדיניות ההגירה, בארה"ב מופרדים ילדי מהגרים מהוריהם, ובאיטליה קורא שר הפנים מתאו סלביני לעריכת מפקד אוכלוסין לצוענים המתגוררים במדינה.

 

אילו אתגרים מרכזיים עומדים כעת בפני האיחוד האירופי בנושא ההגירה?

 

"ברור לנו שההגירה היא לא דבר שרק מדינות הגבול של האיחוד האירופי צריכות להתמודד עימו. זה נושא שנוגע לכל מדינות האיחוד. האיחוד צריך לפעול מהר, עלינו לקבל החלטות אמיצות שעד עכשיו לא הצלחנו לקבל, כדי להתמודד עם ההשלכות הפנים־אירופיות של ההגירה. אין ספק שנצטרך לעבוד קשה יותר משעבדנו כדי ליצור מנגנון קליטה משותף ומדיניות משותפת לגבי תנועת מהגרים בתוך האיחוד. האתגר הוא הטמעת המדיניות במהירות. חייבים להיות חיוביים, כיוון שיש ירידה במספר המהגרים. זה לא אומר שזה נגמר, ויש אלפים שעוד מחכים להגיע, אבל לפחות יש תוצאות".

 

ההתחזקות של מפלגות המתנגדות להגירה, כמו "הליגה" באיטליה ו"אלטרנטיבה לגרמניה" מהוות לדעתך סכנה ממשית לאיחוד האירופי?

 

"אנחנו יודעים שהגירה הופכת להיות נושא חם במיוחד לפני בחירות. זה יכול להטות בחירות לטובת מפלגות מסוימות על חשבון אחרות, במיוחד מפלגות ותיקות. לכן, לפוליטיקאים יש אחריות להיות זהירים בדבריהם ובשפה שהם משתמשים בה. אנחנו חייבים לעבוד יחד. עלינו לנסות לנהל את האתגר הזה".

 

איזו השפעה יש להגירה על הכלכלה של מלטה?

 

"מאחר שאנחנו בתקופה של צמיחה כלכלית מהירה, ויצרנו משרות עבור מלטזים וגם עבור זרים, אין השפעה לרעה. אני מדבר על זרים שמגיעים למלטה בכל מיני דרכים, כדי לעבוד במשך כמה חודשים או שנים. העובדה שיש לנו צמיחה חזקה עוזרת לשלב את המהגרים בכלכלה. בשנים האחרונות אנשים כבר לא מפחדים לאבד את המשרה שלהם למהגר. פעם אנשים היו באים אליי ואומרים שהם פוטרו כי המעסיק שלהם העדיף לשכור מהגר או שניים במקומם. אבל הדברים האלה לא קורים יותר".

 

ינצלו את הזיקה ההיסטורית

 

מלטה הפכה למדינה עצמאית ב־1964, אחרי 164 שנות שלטון בריטי. אנגלית ומלטזית הן שפות רשמיות במדינה. כמו מדינות אחרות באיחוד האירופי, גם מלטה תושפע מהברקזיט. הממשלה מנסה לנצל את הקשר ההיסטורי בינה לבין בריטניה כדי להשיג יתרון תחרותי מול מדינות אחרות.

 

"הברקזיט הוא אתגר, אבל גם הזדמנות", מסביר אבלה. "אנחנו לא רוצים לקחת עסקים מבריטניה, אלא לאפשר לעסקים בבריטניה שרוצים לפתוח נציגות באיחוד האירופי לבוא למלטה", הוא מדגיש. "יש לנו כל הנתונים. אנחנו מדברים אנגלית, כמעט כל החוקים אצלנו מבוססים על החוק הבריטי, והרגולציה דומה לזו של בריטניה. לכן תהיה המשכיות מצד החברות הבריטיות שיבואו אלינו. אנחנו אחת המדינות שנמצאות בעמדה טובה לשיתוף פעולה עם בריטניה אחרי הברקזיט", הוא מעריך.

 

מלטה תתחרה עם מדינות קטנות אחרות באיחוד, למשל לוקסמבורג, שמושכת אליה חברות בינלאומיות?

 

"מדינות אחרות ירצו לנצל את הזדמנויות הברקזיט, אבל אני בטוח שמלטה נמצאת בעמדה טובה יותר ממדינות אחרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x