ניצחון למרקל: מדינות האיחוד האירופי הגיעו להסכם בנושא ההגירה
בין השאר, נקבע כי אירופה "נחושה למנוע" מצב של הגירה בלתי חוקית, וכי האיחוד יסייע לאיטליה ומדינות נוספות שהמהגרים מגיעים אליהן; 500 מיליון יורו יועברו כסיוע לאפריקה
בתום דיון לילי בן תשע שעות בבריסל, הגיעו הבוקר (ו') מנהיגי האיחוד האירופי להסכמות בדבר מדיניות ההגירה המשותפת, במה שנראה כניצחון עבור קנצלרית גרמניה במאבק הקשה ביותר שניהלה בקריירה הפוליטית שלה.
- טראמפ חתם על צו שימנע את הפרדת הילדים
- "מעצר הופך פליט מכוח כלכלי לנטל"
- סורוס מזהיר: "האיחוד האירופי עומד בפני סכנה קיומית בלתי נמנעת"
על פי תנאי ההסכם, מנהיגי האיחוד יסייעו למדינות החוף האירופיות, ובראשן איטליה, באמצעות קליטת חלק מהמהגרים שאותם מחלצים כוחות הצלה ממימי הים התיכון. זאת בתנאי שהם יושמו במעצר במרכזים ייעודיים.
במקביל, האיחוד האירופי מסר כי יפעל להקמת מרכזי קליטה במדינות צפון אפריקה, לשם יישלחו רוב המהגרים המחולצים מלב ים. המרכזים הללו ינוהלו בשיתוף עם סוכנויות האו"ם שיהיו אחראיות לאספקת קורת גג ותנאים הומניים בסיסיים לפליטים הממתינים לחזרה לארצם, או במקביל נערכים לקליטה במדינות אירופיות.
מטרת ההסכם היא לצמצם את זרם המהגרים שהביא לעליית מפלגות לאומניות ברחבי אירופה, עיצב מחדש את פני המפה הפוליטית ביבשת והציב את מנהיגי הכלכלות הגדולות, ובראשם מרקל, תחת מכבש לחצים מבית ומחוץ.
"המועצה האירופית מסכימה כי תנאי מוקדם למדיניות תפקודית של האיחוד האירופי הוא גישה מקיפה להגירה, שמשלבת שליטה יעילה יותר על הגבולות החיצוניים של האיחוד", נכתב בהצהרת הסיכום. כמו כן הודגש כי ההגירה הבלתי חוקית אינה "אתגר רק למדינה חברה אחת, אלא עבור אירופה כולה".
בהצהרת הסיכום הכריזו המנהיגים כי אירופה "נחושה למנוע" מצב של הגירה בלתי חוקית בזרם בלתי נשלט, כמו שהיה ב-2015, וכן לקדם את עצירת ההגירה הבלתי חוקית בכל הנתיבים, הקיימים והחדשים.
לפני הפסגה, איטליה סירבה לקבל לשטחה פליטים שהגיעו בספינות. בסיכום הפגישה היא קיבלה מקום מיוחד כשהובטח "האיחוד ימשיך לעמוד לצד איטליה ומדינות חזית אחרות" בנוגע למניעת הגירה בלתי חוקית.
"התמודדות עם לב ליבה של בעיית ההגירה דורשת שותפות עם אפריקה, שמטרתה שינוי חברתי-כלכלי ביבשת", נכתב בהצהרה. לשם כך, אישרו המנהיגים העברת 500 מיליון יורו מקרן הפיתוח האירופית לטובת קרן האמון של האיחוד עבור אפריקה.
עוד הוחלט לפעול בנחישות למניעת מעבר המהגרים בתוך מדינות האיחוד. "תנועות משניות של מבקשי מקלט בין המדינות החברות מסכנות את מערכת המקלט האירופית המשותפת ואת אמנת שנגן. על המדינות החברות לנקוט את כל האמצעים החקיקתיים והמנהליים הפנימיים שדרושים כדי להתנגד לתנועות האלה ולשתף פעולה בצרוה הדוקה בין המדינות לשם כך", נכתב בהצהרת הסיכום.