דיווחים במצרים: התגלה שדה גז חדש הגדול פי 4 מלווייתן
שר האנרגיה המצרי אמר בראיון לפני מספר ימים כי ENI האיטלקית תכריז בקרוב על הגילוי. החברה שנסחרת בנאסד"ק טרם אימתה את הדיווחים
עונת המלפפונים של משק האנרגיה המקומי ממשיכה לנוע כרכבת הרים בטווח שבין שמחה לדכאון: ברשתות הזרות המצריות דווח לפני מספר ימים ששר האנרגיה המצרי לשעבר התראיין באחת מתוכניות הטוק-שואו המקומיות במצרים ורמז שחברת ENI האיטלקית אמורה להכריז על גילוי שדה גז חדש וגדול במיוחד. כמה גדול? על פי הדיווחים ברשתות המצריות מדובר בשדה בגודל של כ-90 טריליון רגל מעוקב (TCF) גז, כלומר פי 4 ויותר מגודלו של שדה לווייתן.
- אנרג'יאן מתמקדת בישראל: סוגרת הפעילות במצרים, הגדילה אחזקות בכריש ותנין
- מצרים בדרך להסכם מול קפריסין לחיבור ישיר של מאגר אפרודיטה
- שותפות תמר במו"מ לשימוש בצנרת המושבתת של EMG להזרמת גז למצרים
לוותיקי הענף הדיווחים משם מזכירים את מה שאירע בעת גילוי שדה זהר (ZOHR), שהתגלה לפני שלוש שנים ודווח בזמנו ככזה שלא רק יחסום ייצוא ישראלי למצרים אלא גם יספק מסוף 2017 את צרכי המשק שם. בפועל החוזים מול מצרים נחתמו גם לאחר הגילוי והפיתוח המהיר של זהר לא סיפק את צרכי המשק המקומי המצרי, כלומר נבואות האיוב התגלו כחסרות עד לא קיימות.
גם יונתן שוחט מלידר שוקי הון מסביר ש"חשוב לציין כי עדיין לא התקבלו אישורים רשמיים לפרסומים מצד ממשלת מצרים או ENI. אם כי ניסיון העבר מלמד על כך שלרוב הפרסומים מתבססים על עובדות בשטח, כפי שהיה במקרה של תגלית Zohr".
שוחט מחדד ש"מהדיווחים, קשה לומר בוודאות האם כבר בוצע קידוח אקספלורציה, וסביר להניח כי המאגר נמצא בשלב מוקדם מאוד בתכנית פיתוח עתידית. אנו מעריכים כי אם הדיווחים נכונים, ייקח פרק זמן ממושך יחסית עד לפיתוח מסחרי של המאגר (כ-5 שנים ואף יותר)", ולכן ככל שהמאגר יתגלה כקיים, יפותח ויכל למכור למדינות שכנות זה ישלים את שאיפתה של מצרים להפוך לשחקן אזורי. "מצריים התבטאה לא אחת על שאיפתה להפוך ל-HUB אזורי של גז טבעי. תגלית בסדר גודל של 90 TCF, תוכל בהחלט לתמוך בכך, ולהפוך את מצרים ממדינה שהיתה בשנים האחרונות תלויה בייבוא של גז טבעי (וסבלה ממחסור משמעותי בגז), ליצואנית ושחקנית משמעותית במשק האנרגיה העולמי. 3. במקרה בו מצריים תהפוך ל-HUB איזורי, אנחנו בהחלט מאמינים כי יש לגז הישראלי מקום להשתלב בתכניות ייצוא עתידיות לאירופה".
שוחט מסכם שלהערכתו "בשלב זה לא צפויה השפעה על חוזי היצוא של לוויתן מול מצרים וירדן (נחתמו חוזים מחייבים), ובנוסף לא צופים השפעה על חוזה הייצוא של תמר", כאשר "בראייה ארוכת טווח, לתגלית הנוכחית (במידה והידיעות נכונות), יכולה להיות השפעה שלילית על מאגרי הגז המקומיים, מפני שהתגלית מהווה חלופה פוטנציאלית לגז ישראלי".