$
כלכלה ומדיניות

"החוב הציבורי של גרמניה יהפוך למפלצתי ויעקוף את יוון"

מחקר חדש צופה כי העודף התקציבי התמידי שנהנית ממנו גרמניה יימחק ב־2020 בגלל הזינוק בשיעור הפנסיונרים. עד 2060 יתנפח יחס החוב־תמ"ג ל־208%, יותר מאשר ביוון. עורכי המחקר: "תחת החוקים הקיימים התקציב הגרמני איננו בר קיימא"

שירות כלכליסט 20:3103.06.18

מחקר חדש שהתפרסם בגרמניה לקראת כנס שתקיים בשבוע הבא מועצת הפנסיה הממשלתית, צופה כי העודף התקציבי המקודש שנהנית ממנו הכלכלה הגדולה באירופה יימחק כבר ב־2020, זאת על רקע הזדקנות מואצת של האוכלוסייה והזינוק בשיעור הפנסיונרים — על כך מדווח היומון הגרמני "הנדלסבלאט".

 

על פי המחקר, שנערך על ידי קרן ברטלסמן, בשנת 2020 יעמוד יחס הגרמנים העובדים לעומת הפנסיונרים, על שלושה לכל פנסיונר מעל גיל 65. היחס הזה יתכווץ לעובד אחד על כל פנסיונר עד לשנת 2035. אלה חדשות עגומות למדי עבור מדינה שבה דמי הפנסיה, ביטוחי הבריאות ועלויות הטיפול בקשישים ממומנים בעיקר מתשלומי הביטוח הלאומי שחלים על העובדים. הסכומים שהם ישלמו צפויים לתפוח לשיעור של 50% כמעט מההכנסה עד 2040 מ־40% כיום, אם הממשלה לא תפעל כדי לבצע רפורמה גורפת במערך הפנסיה. 

 

עם זאת, גם התוספת הזו בתשלומים לא תועיל, ועל פי המחקר, גרמניה צפויה לרשום גירעון תקציבי וחוב ציבורי מפלצתיים מ־2040 ואילך. הנתונים מראים כי עד שנת 2032 יעקוף הגירעון של גרמניה את מחסום ה־3% שמכתיב האיחוד האירופי למדינות החברות בו. עד סוף שנות ה־40, הגירעון הזה יצמח ל־9% מהתמ"ג הגרמני.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל צילום: אימג'בנק, Gettyimages, בלומברג

 

כתוצאה, החוב של ברלין יתנפח ל־80% מהתמ"ג עד 2040 ול־208% ב־2060. זהו שיעור חוב גדול יותר משל יוון, העומד על כמעט 180% מהתמ"ג. "תחת החוקים הקיימים, התקציב הגרמני איננו בר קיימא", הדגישו מחברי המחקר. הניתוח הרחיק עד שנת 2080, כאשר אז, אומרים מחברי המחקר, יעמוד החוב הגרמני על 467% מהתמ"ג. עם זאת, החישובים הללו ככל הנראה לא מדויקים, כפי שקורה על פי רוב עם תחזיות לטווח רחוק כל כך. הנתונים הללו רק מבקשים להדגיש עד כמה מסוכן המצב הנוכחי.

 

על פי מרטין ורדינג, הכלכלן הראשי של ברטלסמן, שחיבר את המחקר, התחזיות עד 2040 הן אמינות בהחלט. לדבריו, מעט מאוד ניתן יהיה לתיקון עד אז. ורדינג מבסס את חישוביו על הנחות שמרניות למדי: קצב צמיחה שנתי של יותר מ־1% במהלך העשורים הבאים, הגירה נטו בהיקף של 150 אלף בשנה ושיעור ילודה שיעמוד על 1.4 ילדים לאשה. "שוק התעסוקה המשגשג, שיעור הילודה הגבוה יותר והיקפי ההגירה הגבוהים שנרשמו בגרמניה בשנים האחרונות הפחיתו רק במעט את הסיכונים הדמוגרפיים לטווח ארוך", הוא מסכם.

 

בתוך כך דווח כי גוש היורו יגבשו הסכם חדש לפריסת החוב היווני, כך לפי מריו סנטנו, יו"ר מועצת שרי האוצר של גוש היורו. סנטנו אמר את הדברים לרויטרס בעקבות פגישה שנערכה בין קובעי המדיניות הבכירים של גוש היורו לנציגי קרן המטבע הבינלאומית, בשולי פסגת ה־G7 בקנדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x