פאוול: "עצמאות הבנקים המרכזיים אינה מובנת מאליה"
יו"ר הפד נאם בכנס בשטוקהולם והתייחס לאמון הציבורי ביחס לבנקים המרכזיים; אמר שיתבצעו התאמות ביחס לרגולציה המחמירה על הבנקים לאחר המשבר הפיננסי; הוא לא מסר פרטים לגבי המשך העלאות הריבית
הרגולציה על הבנקים הפכה למחמירה ושקופה יותר מאז ימי המשבר הפיננסי, למרות שסביר להניח כי יתבצעו בעתיד התאמות ביחס אליה, כך אמר היום (ו') יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול בנאום שנשא בכנס בשטוקהולם. המשקיעים ברחבי העולם ציפו שפאוול יתייחס לשינוי אפשרי במדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי של ארה"ב ולרמזים לגבי מתווה העלאת הריבית, אך הוא לא עשה זאת. בשיחה שנערכה לאחר נאומו אמר כי לפד יש כעת פחות סיבות לפרסם לוחות זמנים ביחס למדיניות הריבית, מאחר שהוא ממילא נמצא במתווה של העלאות ריבית.
הוא הדגיש את הצורך בשקיפות כאמצעי להגברת האמון הציבורי בבנקים המרכזיים בעולם, שאם לא כך - עצמאותם עלולה להיפגע. בתקופה בו מוסדות ציבוריים מאותגרים בשל האמון הציבורי הנמוך, "בנקים מרכזיים לא יכולים לקחת את עצמאותם כמובנת מאליה", כך אמר.
- פאוול מגן על מתווה "סבלני" של העלאות ריבית בארה"ב
- הפד העלה את הריבית ב-0.25%, צופה עוד שתי העלאות ריבית ב-2018
- בין נץ ליונה: פאוול שינה את המסר במפגש השני עם חברי הקונגרס
לדברי פאוול, גישה של פתיחות ביחס למבחני הלחץ לבנקים סייעה הן בייצוב המערכת הפיננסית והן במתן ביטחון רב יותר לציבור בנוגע למוכנות מוסדות אלה למשבר הבא. הוא אמר עוד כי מבחנים אלה "שמים דגש על דרישות לשקיפות וקבלת האחריות, ועבדנו קשה כדי להסביר זאת לציבור. המסגרת עדיין מתפתחת, ונהיה חייבים להיות פתוחים לגבי ביצוע שינויים ודרכים חדשות כדי ליישם זאת".
פאוול התמקד בהתקדמות שנעשתה מאז המשבר הפיננסי ב-2008 וציין כי הכללים החדשים נכנסו בעקבות "תקופה של ביקורת מוגברת וירידה באמון ביחס למוסדות הציבוריים בהרבה מקומות בעולם". מאז המשבר, רשויות הרגולציה דרשו מהבנקים להגדיל את ההון העצמי שלהם ולהקטין את נטילת הסיכונים.
עם זאת, הנשיא דונלד טראמפ חתם אתמול על צו שמסיג חלק מהרגולציות האלה במטרה להקל בעיקר על בנקים איזוריים וקהילתיים. פאוול אמר כי יש לבדוק באופן מתמיד האם החוקים החדשים עובדים על רקע האתגרים שעימם על הבנק המרכזי להתמודד.