המשפחה העשירה בדנמרק לא מתרגשת מהיחלשות לגו
ירידה ראשונה בהכנסות לגו זה 13 שנה לא פגעה בדירוג של המשפחה המייסדת ברשימת עשירי דנמרק. מלבד לבני המשחק המיתולוגיות, משפחת קירק כריסטיאנסן גזרה קופון מהברקזיט ומהשקעותיה באנרגיה מתחדשת ופארקי שעשועים
קלד קירק כריסטיאנסן (71) התחיל את הקריירה שלו בענקית הצעצועים הדנית לגו כנסיין הראשי של הדגמים שפיתח מייסד החברה, סבו הנגר אולה קירק כריסטיאנסן, וכדוגמן שכיכב על אריזות המוצרים.
- לגו נכנסת לבתי הספר בסין במטרה לשפר את כישורי התלמידים
- לגו מדווחת על ירידה במכירות לראשונה מזה 13 שנה
- לגו פיטרה את המנכ"ל בן ה-61 "כי הוא מבוגר מדי" והחליפה אותו בבן 51
מאז, כריסטיאנסן הפך למבוגר האחראי בחדר המשחקים, ולאחר כהונה ממושכת כנשיא וכמנכ"ל, הוא משמש כיום כיו"ר חברת האחזקות המשפחתית קירקבי.
בחודש שעבר, קירקבי רכשה את בניין פורטרז וורף בקינג'ס קרוס בלונדון ב־48.5 מיליון ליש"ט. עסקה שהצטרפה לשתי רכישות נדל"ן אחרות שביצעה באזור. "אנחנו עוקבים בדאגה מסוימת אחרי ההתפתחויות בבריטניה", אמר לבלומברג מנכ"ל קירקבי, סורין ת'ורופ סורנסן. "אבל, לא כל האזורים בלונדון קשורים למגזר הפיננסי", ציין, בהתייחסו לתחזיות לפיהן הפעילות בסיטי תתכווץ אחרי הברקזיט.
פורטרז וורף ממוקם באזור של חברות טכנולוגיה, מדיה וטלקום. לפי סורנסן, ביום שאחרי עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי, תחומים אלה יהיו פגיעים פחות מענף הבנקאות. בינתיים, צניחת הליש"ט מאז ההכרזה על ברקזיט היא הזדמנות השקעה מצוינת עבור קירקבי.
מהלכי ההשקעה של קירקבי, שבבעלותה 75% מחברת לגו (25% הנותרים מוחזקים על ידי קרן לגו) מגיעים על רקע ירידה ראשונה בהכנסות וברווחים לראשונה זה 13 שנה (ראה מסגרת). אך בניגוד להיחלשות לגו, שווי אחזקות קירקבי בנדל"ן צמח ב־2017 ב־14% ל־1.2 מיליארד דולר. "אנחנו מקווים להמשיך ולהתרחב גם ב־2018", ציין סורנסן. "נבדוק את השווקים של גרמניה, שוויץ ובריטניה".
פרט להשקעותיה בנדל"ן, מרחיבה קירקבי את אחזקותיה באנרגיה מתחדשת. לקרן 25% בחוות הרוח בורבו באנק אופשור במפרץ ליברפול ו־29.7% מחוות הרוח בורקום ריפגרונד 1, בגרמניה. "אנחנו רואים בענף האנרגיה המתחדשת יעד להשקעה", אמר סורנסן לסוכנות בלומברג.
ואכן, מה שהחל לפני חמש שנים כמיזם אידיאולוגי לצמצום טביעת הרגל הפחמנית של לגו, התברר כמשתלם. הרווח הנקי מהשקעותיה באנרגיה נקייה שילש את עצמו ל־66 מיליון דולר.
אחזקה נוספת שתורמת לעלייה בהכנסות היא נתח של 30% במפעילת פארקי השעשועים מרלין אנטרטיינמנטס. החברה הבריטית מפעילה את שמונת פארקי לגולנד ומלונות לגו ברחבי העולם, בין השאר ביפן, מלזיה ודובאי. שני פארקים נוספים נמצאים כעת בהקמה בדרום קוריאה ובשנגחאי וצפויים להיפתח ב־2020 וב־2022, בהתאמה. ב־2020 צפוי להיפתח גם פארק לגולנד בניו יורק. הכנסות הפארקים רשמו עלייה עקבית בשנים האחרונות, וב־2017 עמדו הכנסות לגולנד על 609 מיליון ליש"ט, צמיחה של 23% לעומת 2016.
אימפריית לבני הפלסטיק הציבה את משפחת קירק כריסטיאנסן בראש רשימת המשפחות העשירות בדנמרק עם הון מוערך של 25.4 מיליארד דולר. שוויו של קלד קירק כריסטיאנסן, האיש השני בעושרו בממלכה, נאמד בינואר ב־14 מיליארד דולר.
חודשיים לאחר מכן, עם פרסום הדו"חות המאכזבים, נחתך שוויו ל־5.4 מיליארד דולר, ובמקביל, שוויים הכולל של ילדיו - אגנד (34), תומאס (39) וסופי (41) - טיפס ב־3.1 מיליארד דולר. ההערכות היו כי העביר להם חלק מהונו, כדי לצמצם נזקים. סופי, האשה העשירה בדנמרק, מיודדת עם יורשי העצר הדנים מארי ופרידריק. בהתאם לייחוס, סעיף מכובד בהוצאותיה מוקדש לשתי חוות סוסים שבבעלותה, שהן הגדולות בדנמרק, עם סוסי קפיצה ורכיבה אמנותית מהטובים בעולם.
תזוזות בתוך המשפחה
כאמור, המשפחה העשירה בדנמרק מגוונת בהשקעותיה. לפני שנה השקיע תומאס 64 מיליון דולר במועדון הגולף הדני גרייט נורת'רן, ואילו סופי היא הבעלים של פארק איילים במדינה.
הזזת הכספים בתוך המשפחה הצטרפה למהלכים נוספים שביצע קלד קירק כריסטיאנסן במטרה להגדיל את השפעת ילדיו בחברה. ב־2016 החליפו בנו תומאס בתפקיד יו"ר קרן לגו, שינוי שלווה בדרמה קטנה, שכן תומאס נאלץ למכור את חוות הסוסים הערבים שלו בפלורידה, כדי להתמסר לעסק המשפחתי. "אנחנו מזדקנים כל הזמן, אבל לא צריכים להתבגר", אמר כריסטיאנסן האב מוקדם יותר השנה ל־BBC. עם זאת, כשזה מגיע להחלטות האסטרטגיות בלגו, נראה שהגיעה העת לרענן נהלים.