$
המזרח התיכון

הבחירות בלבנון: חיזבאללה ניצח, כלכלת המדינה צפויה להפסיד

התוצאות הראשוניות מהבחירות שנערכו אתמול במדינה לראשונה זה תשע שנים מצביעות על הישג חשוב לחיזבאללה, לאיראן ולנשיא סוריה. המפסיד הגדול בזירה הפוליטית: ראש הממשלה היוצא, סעד אל-חרירי; הארגון השיעי התנגד בעבר לרפורמות כלכליות, והדבר יקשה על קבלת סיוע זר

דורון פסקין 15:5107.05.18

התוצאות הראשוניות מהבחירות שנערכו אתמול (א') בלבנון לראשונה זה תשע שנים מצביעות על הישג חשוב לחיזבאללה ולפטרון האיראני.

 

הקואליציה מורכבת מהרשימה של חיזבאללה ותנועת אמל השיעית וכן ממפלגתו של הנשיא הנוצרי מישל עאון ביחד עם עוד מועמדים סונים שחברו אליה. הם מבטיחים רוב פרלמנטרי (כנראה 67 מתוך 128 מושבים). החיזבאללה ונציגי משטר האייתולות, שייחסו חשיבות רבה לבחירות, הוכיחו את יעילות המנגנון של הארגון, שנעזר בסיוע מסיבי של משמרות המהפכה.

ההישג הזה משמעותי נוכח הביקורות שנשמעו כלפי נסראללה ואנשיו בשנים האחרונות בתוך המחנה השיעי, מאז החלה ההתערבות במלחמה העקובה מדם בסוריה. למרות למעלה מ-3,000 הרוגים משורותיו בסוריה, חיזבאללה נותר הכוח המוביל של השיעים בלבנון, גם אם זה לא מנע מפלות מקומיות כואבות, כמו למשל במעוזו בבקעת הלבנון.

 

תומכי חיזבאללה בתעמולה לקראת הבחירות תומכי חיזבאללה בתעמולה לקראת הבחירות צילום: רוטירס

 

צחוק הגורל הוא שמנצח גדול נוסף מהבחירות יושב דווקא בדמשק, נשיא סוריה בשאר אל-אסד, שכמה ממקורביו בזירה הלבנונית חזרו לשבת בפרלמנט. לעומת זאת, במדינות המפרץ העוינות את איראן שוררת אכזבה ודאגה נוכח תוצאות הבחירות ומה שמסתמן כהתבססות האיראנית בביירות.

 

 

 

המפסיד הגדול של הבחירות הוא ראש הממשלה היוצא, סעד אל-חרירי שירד מנכסיו הפוליטיים. למרות זאת, בזכות שיטת חלוקת הכוח במערכת הפוליטית הלבנונית, הוא מסתמן כרגע כמועמד המוביל לראשות הממשלה הבאה, אלא אם תהיינה הפתעות מצדו בהמשך. אלחרירי לא הצליח לנצל את הבקיעים במחנה השיעי, ודווקא מי שהצליחה בגדול היא המפלגה הנוצרית "הכוחות הלבנונים" בראשות סמיר ג'עג'ע שנוא נפשו של חסן נסראללה שהגדילה את כוחה בפרלמנט מ-8 ל-15 מנדטים.

 

לבנון נכנסת עכשיו לתקופת המתנה ומגעים פוליטיים להקמת ממשלה חדשה. תהליך זה לא צפוי להיות קל או קצר, נוכח השסעים שבה. במדינה שעד לאחרונה תפקדה כשנתיים ללא נשיא מכהן, כל תסריט שנראה עתה כבלתי אפשרי הוא בגדר אפשרי.

 

סעד אל חרירי ראש ממשלת לבנון היוצא. ירכיב גם את הממשלה הבאה? סעד אל חרירי ראש ממשלת לבנון היוצא. ירכיב גם את הממשלה הבאה? צילום: רוטירס

 

עם זאת, לכלכלה הלבנונית אין את הזמן הזה. הצמיחה הנמוכה בשנים האחרונות (כ-2%), החוב האדיר והמיתון במגזרי המשק (כמו למשל מגזר הנדל"ן שבעבר משך משקיעים מפרציים) מדגישים את הנחיצות בממשלה מתפקדת וביציבות. על שולחנם של מקבלי ההחלטות עומדת הצעת המדינות התורמות להעברת סיוע בשווי של 11 מיליארד דולר להאצת הפעילות במשק המקרטע מאז החלה המלחמה בסוריה. סיוע זה יינתן תמורת ביצוע רפורמות משמעותיות, שחיזבאללה בעבר הביע התנגדות כלפיהן. עתה עם הרוח הגבית של הבחירות, ינסה חיזבאללה לבסס את שליטתו גם בכלכלה הלבנונית בדיוק כפי שעשה בסיוע איראן ביחס לפוליטיקה ולכוח הצבאי במדינה.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com
בטל שלח
    לכל התגובות
    x