בריטניה תשים קץ לחגיגת העלמות המס בקאריביים
לונדון אישרה חוק שיאלץ טריטוריות חסות כמו איי קיימן וברמודה, הידועות כמקלטי מס, לחשוף את בעלי החברות הרשומות בהן
בריטניה תכפה על טריטוריות החסות שלה, בהן גם מקלטי מס ידועים כמו איי קיימן ואיי הבתולה, חשיפה מלאה של בעלי החברות המאוגדות בהן. החוק, שנועד להילחם בתופעת ההתחמקות ממס של חברות ויחידים, ייכנס לתוקפו בינואר 2020 אחרי שהוא אושר השבוע בפרלמנט.
החקיקה התאפשרה לאחר שממשלתה של תרזה מיי, שדווקא התנגדה למהלך שיזמה האופוזיציה, נכנעה ללחץ של קבוצת חברי פרלמנט ממפלגת השלטון השמרנית שחברה לנציגי מפלגת הלייבור.
כאמור, החוק דורש מטריטוריות חסות בריטיות כמו ברמודה, איי הבתולה ואיי קיימן לפרסם במלואם את רישומי הבעלות על החברות המאוגדות בהן. כיום האיים הללו כמעט ולא דורשים פרטים מזהים מגורמים שמעוניינים להקים בהם חברות, מה שהפך אותם לגן עדן למי שלא מעוניין לשלם מסים במקומות שמהם מגיעים הכנסותיו.
"לונדון ירתה לעצמה ברגל"
ישנן ארבע טריטוריות בריטיות שמנהלות רישום של בעלי החברות, אך עיון ברישומים מתאפשר רק דרך פנייה של רשויות אכיפת החוק בבריטניה. לפי משרד החוץ הבריטי, במקרה כזה, הטריטוריות יכולות לספק את המידע בתוך שעה בלבד במקרים דחופים.
הטריטוריות שיושפעו מהחוק הגיבו בזעם. רוברט בריאנט, יו"ר ארגון הגג של הגופים הפיננסיים באיי הבתולה הבריטיים, פרסם הודעה ובה הוא טוען שלונדון "ירתה לעצמה ברגל". לדבריו, החקיקה מעמידה בספק את עתיד תעשיית הפיננסים באיים. ראש ממשלת איי הבתולה הבריטיים אורלנדו סמית' כינה את החוק "פרשנות יתר של החוקה" ו"פגיעה באמון" שבין בריטניה לטריטוריית החסות. בכך אימץ סמית' את העמדה המקורית של משרד החוץ הבריטי, שהביע התנגדות לחוק וטען שהוא עלול ליצור "עימות חוקתי" עם הטריטוריות ולפגוע ב"ריבונות נציגיהן הנבחרים".
מנגד, ארגונים שחרתו על דגלם את המאבק בשחיתות היו מלאי שבחים. "מקלטי המס שבשליטת בריטניה כיכבו באינספור פרשיות שחיתות והלבנת כספים. ביטול הסודיות התאגידית בתחומם יציב מכשול גדול בפני רודנים מושחתים, מעלימי מס ומאפיונרים", מסרה בהצהרה נעמי הירסט מארגון גלובל וויטנס.
וויומינג ונבאדה מתכוננות
אין אומדנים רשמיים של כמות הכסף שמוחזקת במקלטי מס בטריטוריות בריטיות. אבל, מחקר של בוסטון קונסלטינג גרופ (BCG) העריך שבמקלטי מס בקאריביים ובפנמה מוחזקים 1.3 טריליון דולר — יותר מ־10% מהכסף שמוחזק במקלטי מס בעולם כולו.
ואולם, למרות החוק הבריטי ישנם עוד מקומות רבים שבהם יכולים מעלימי המס להחזיק את כספם. אלכס קובהם, מנכ"ל ארגון Tax Justice Network, אמר לאתר קווארץ כי מדינות בארה"ב כמו וויומינג ונבאדה צפויות להחליף חלק מהטריטוריות הללו. עוד הוא ציין כי איי תעלת למאנש כמו גרנזי וג'רזי, שמשמשים כמקלטי מס, הוחרגו מהחוק החדש. קובהם ציין כי הסבירות שהטריטוריות יכריזו על עצמאות מבריטניה בעקבות החוק היא נמוכה, מכיוון שכך הן יאבדו את אחד הנכסים החשובים שלהן מבחינת המשקיעים — גישה למערכת המשפט הבריטית.