שקרים ועבירות קלות: המתכון לקדנציה נוספת של ראש ממשלת הונגריה
אזרחי הונגריה הלכו אתמול לקלפיות מעודדים מהצניחה באבטלה והתכווצות הגירעון הציבורי. אבל ההישגים האלה שנזקפו לזכותו של ראש הממשלה ויקטור אורבן התאפשרו בזכות ניפוח נתוני התעסוקה. על הדרך, הוא גם חילק קצת מתנות
הפרסום הבינלאומי של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שהבחירות אתמול העניקו לו ולמפלגתו פידש (Fidesz) ארבע שנים נוספות בשלטון, הגיע בזכות הקמפיין שהוא מנהל נגד המיליארדר האמריקאי ממוצא יהודי־הונגרי ג'ורג' סורוס. לדבריו, סורוס הוא זה שעומד מאחורי מזימה בינלאומית להציף את מדינתו במהגרים מהמזרח התיכון ומאפריקה. לפי ספירה של מעל 90% מהקולות, פידש זכתה ל-133 מבין 199 המושבים בפרלמנט.
- ראש ממשלת הונגריה יבקש מאזרחיו לחוות דעה על ג'ורג' סורוס
- טבע מתכננת לסגור או למכור מפעל בהונגריה תוך פיטורי 500 עובדים
עוד מושאי שנאה יוקדת של אורבן הם האיחוד האירופי, האו"ם וארגוני חברה אזרחית באשר הם. אבל, לא הרטוריקה הסכסכנית של אורבן היא שמבטיחה את הצלחתו בסקרים, אלא השגשוג של המשק ההונגרי. מאז חזר להיות ראש ממשלה ב־2010, אחרי שמונה שנים באופוזיציה, צנחה האבטלה בהונגריה משיעור דו־ספרתי לפחות מ־4%, נכון לינואר האחרון. ממשלתו הצליחה לצמצם את הגירעון התקציבי ביותר ממחצית, והוא עומד כיום על כ־2%, לעומת כ־5% ב־2010. ההונגרים בהחלט מרוצים מאורבן מבחינה זו.
המדיניות הכלכלית של אורבן היא כלי שמשמש אותו להישאר בשלטון, כפי שהלאומנות הפופוליסטית והשינויים שהוא הכניס לחוקה ההונגרית משרתים את אותה המטרה. בדרך הוא מקעקע את הדמוקרטיה השברירית שנוצרה בהונגריה אחרי נפילת הגוש הקומוניסטי.
תוכנית לעבודות יזומות
ב־2010 הוציאה לדרך ממשלת אורבן תוכנית רחבת היקף לעבודות יזומות, שהתמקדה בעיקר בכפרים ובערים קטנות. נכון לשנה שעברה, כמעט 200 אלף הונגרים השתתפו בתוכנית, שהם כ־4% מכוח העבודה במדינה. האזרחים המשתתפים בתוכנית לא תמיד עובדים, אבל הממשלה מתייחסת אליהם בכל מקרה כמועסקים, ולא מונה אותם במניין המובטלים. דרך נוספת שבה הממשלה משתמשת כדי לשפר את תמונת המציאות הכלכלית היא מניית המשרות. בכתבה שפירסם בשבוע שעבר, ציטט "הניו יורק טיימס" נתונים של המכון למחקר כלכלי באקדמיה ההונגרית למדעים, לפיהם הממשלה ניפחה את מספר המשרות שנוצרו בהונגריה מאז חזר אורבן להנהיג את המדינה. לפי הממשלה, 730 אלף משרות חדשות נוספו למשק מאז 2010. אלא שנתון זה כולל גם 350 אלף הונגרים שמצאו עבודה מחוץ לגבולות המדינה, בעיקר במדינות אחרות באיחוד האירופי.
העם ההונגרי מצטמק
בדומה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אורבן יודע שהקהל הטבעי שלו הוא אלו שלא נהנו מפירות הפיכתה של הונגריה לכלכלת שוק והצטרפותה לאיחוד האירופי. בשבועות שלפני הבחירות שנערכו אתמול קיבל כל בית בהונגריה מכתב ובו הודעה חגיגית כי הממשלה אישרה הוצאה חד־פעמית, כך שחשבון הגז הקרוב של הדיירים יהיה נמוך ב־38 יורו. בנוסף, שני מיליון פנסיונרים קיבלו שובר מתנה של 32 יורו.
כדי להסביר את תוכנית ההטבות המרכזית של אורבן, שמשרתת היטב את תדמיתו כלאומן המתנגד להגירה, צריך לחזור לראשית העשור. למפלגת פידש היה רוב של שני שלישים בפרלמנט אחרי הבחירות של 2010, מה שאפשר לה לעצב מחדש את החוקה. פידש דאגה לציין שהעם ההונגרי וזהותו נרמסו בין מרץ 1944 למאי 1990, כלומר מתחילת הכיבוש הנאצי עד סוף העידן הקומוניסטי. לפי החוקה החדשה, הזהות הזו מושתתת על ערכי הלאום והמשפחה. היא גם החלישה את כוחם של בתי המשפט, והעניקה זכות בחירה להונגרים שמתגוררים במדינות סמוכות, שרובם המוחלט הם תומכי פידש.
אבל, העם ההונגרי הולך ומצטמק, לפחות בגבולות הונגריה. בכל שנה פוחתים תושבי המדינה ב־30 אלף איש. הפתרון שהציג אורבן הוא מענקי סיוע לדיור לזוגות עם ילדים בגובה של עד 10 מיליון פורינט (כ־32 אלף יורו). בינתיים, לא נראה שהתוכנית הצליחה לעצור את המגמה הדמוגרפית השלילית, ולא נראה שאורבן יקבל את האפשרות שההגירה עשויה להועיל להונגריה.