$
כלכלה ומדיניות

FT

סין מתגמשת: תדון עם ארה"ב בפתרון מחלוקות הסחר

אחרי חילופי איומים הדדיים בין שני הצדדים, בייג'ינג הודיעה כי תאיץ את הסרת המגבלות על השקעות זרות במגזר הפיננסי. במקביל היא הציעה להגדיל את רכש השבבים מחברות אמריקאיות על חשבון חברות מדרום קוריאה וטייוואן

טום מיטשל וסם פלמינג, פייננשל טיימס 20:1726.03.18

ממשלת סין מתכוונת להכניס לתוקף במאי הקרוב שורה של הקלות רגולטוריות על השקעות זרות במדינה. ההקלות יאפשרו למשקיעים זרים לקנות נתח שליטה בחברות פיננסים סיניות, ובכך להרחיק את האיום שבמלחמת סחר עם ארה"ב.

 

לפי גורמים המעורים בנעשה בבייג'ינג, סין מתכוונת גם להגדיל את רכישת השבבים מחברות אמריקאיות במטרה להפחית את העודף המסחרי שלה מול ארה"ב. הדיווח נחשף במקביל להודעת משרד החוץ הסיני היום כי ידון עם ארה"ב בפתרון מחלוקות הסחר.

 

בשבוע שעבר איים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מסי יבוא של עד 25% על מוצרים סיניים שהיקף היבוא שלהם הוא 60 מיליארד דולר בשנה. הצעד הוא ענישה על מה שהבית הלבן מכנה "כפייה" של סין על חברות זרות למסור לממשלה המקומית טכנולוגיה וקניין רוחני אחר באמצעות חיובן לפעול עם שותפות מקומיות.

 

בתגובה פרסמה סין רשימה של מוצרים אמריקאיים שעליהם היא עלולה להטיל מכסי מגן. היקף היבוא השנתי של המוצרים ברשימה נאמד ב־3 מיליארד דולר.

סגן נשיא סין ליו הה, בשבוע שעבר. שוחח בטלפון עם שר האוצר האמריקאי סגן נשיא סין ליו הה, בשבוע שעבר. שוחח בטלפון עם שר האוצר האמריקאי צילום: רויטרס

 

 

למרות האיומים ההדדיים, סגן נשיא סין ליו הה, שנחשב לדמות הכלכלית המקורבת ביותר לנשיא שי ג'ינפינג, מנהל דיונים עם שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין כדי למנוע את מה שמסתמן כמלחמת סחר. סוכנות הידיעות הסינית הממלכתית שינחואה דיווחה כי ליו אמר למנושין בשיחת טלפון, שהצעדים האמריקאיים מהווים הפרה של כללי הסחר שניסח ארגון הסחר העולמי (WTO), וכי בייג'ינג מתכוננת להגן על האינטרסים שלה.

 

משרד האוצר האמריקאי אישר את קיום השיחה ומסר כי השניים דנו ב"דרכים מוסכמות" להפחית את גירעון הסחר הגדול שיש לארה"ב עם סין.

 

מעבר להודאה הרשמית בקיום השיחות, גורמים בוושינגטון ובבייג'ינג אישרו כי בשבוע שעבר החליפו ליו ומנושין מסרים על פתיחת השירותים הפיננסיים בסין לחברות זרות והפחתה של מס היבוא שמטילה סין על מכוניות.

 

לדברי אותם גורמים, בסין התכוננו להתיר השקעות זרות בחברות פיננסים מקומיות החל ב־30 ביוני. אבל, בהתערבותו של סגן הנשיא ליו השינויים עשויים להיכנס לתוקף כבר במאי.

 

הרפורמה תאפשר לחברות זרות להחזיק ב־51% ממניות חברות פיננסים סיניות, זאת בהשוואה למגבלה של 49% שמוטלת כיום. המהלך החל כבר בנובמבר, ביוזמת משרד האוצר הסיני. סגן שר האוצר הסיני ז'ו גואנגיאו אמר אז כי בתוך שלוש שנים מתכננת סין להסיר את המגבלה כליל.

 

כעת נראה שבעקבות השיחות עם ארה"ב, סין מתכוונת להאיץ את התהליך ואף לקדם תוכניות להקלה על השקעות זרות בבנקים מסחריים ובחברות ביטוח. התוכניות הללו צפויות לצאת אל הפועל בתוך שלוש עד חמש שנים. "אי־אפשר לעשות את זה בן לילה. כל דבר צריך לעבור תהליך", אמר אחד המקורות הסינים.

 

צעדים נוספים להקלה על השקעות זרות בבנקים ובחברות ביטוח בסין עשויים להיחשף בשבוע הבא בנאומו של הנשיא שי בוועידת פסגה כלכלית למדינות אסיה שתיערך באי היינאן.

 

גם הנגיד החדש של הבנק המרכזי הסיני יי גאנג אמר כי הוא והבנק מחוייבים לפתיחת מגזר הפיננסים הסיני, וציין כי חברות סיניות וחברות זרות יקבלו בסוף התהליך את אותו היחס מהמדינה.

 

עוד בהקשר זה אמר סגן שר המסחר הסיני וואנג שאוון אתמול, כי מדינתו עשויה להסיר הגבלות על השקעה גם במגזרי הטלקומוניקציה, הרפואה והחינוך.

 

לא ברור כיצד תגיב וושינגטון להצעת סין לרכוש יותר שבבים מחברות אמריקאיות על חשבון דרום קוריאה וטייוואן. הסיבה לכך היא שהשתיים הן בנות ברית אזוריות של ארה"ב, וצפויות להיפגע מהמהלך. עם זאת, ממשלת סין עלולה להיתקל בביקורת מבית אם ייראה שהיא נכנעת בקלות ללחצים זרים. משכך, שר המסחר ז'ונג שאן כתב בחשבון הרשת החברתית וויצ'ט של משרדו כי "אך ורק סין תקבע את הקצב שבו היא תיישם את הצעדים החדשים".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x