FT
ברלוסקוני עושה קאמבק עם מס שטוח שישמח את העשירים
לקראת הבחירות הכלליות שיתקיימו באיטליה ב־4 במרץ, איל התקשורת וראש הממשלה לשעבר שהורשע בהונאת מס מקדם מס אחיד שיעמוד על 20% לכל היותר. המדרגה המקסימלית כיום עומדת על 43%
לקראת הבחירות שיתקיימו באיטליה ב־4 במרץ, תנועת המרכז־ימין, שכוחה עולה שוב בהובלת ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני, הציבה במרכז האג'נדה הכלכלית שלה את "המס השטוח".
- ישראל חתמה על מזכר הבנות ליצוא גז לאירופה
- מהקיץ הבא: איטליה תגבה מס פרסום דיגיטלי מגוגל ופייסבוק
- הונו של סילביו ברלוסקוני זינק ל-8.4 מיליארד דולר
המהלך מעורר דאגה רבה באשר להשפעתו האפשרית על המאזנים הפיננסיים של המדינה, הנתונים תחת לחצים רבים ממילא. "המס השטוח הוא מס פשוט והוגן, כך שלא יהיה נוח יותר להימנע מתשלום מסים", ציין ברלוסקוני בראיון לרדיו בשבוע שעבר. "פחות מסים על משפחות, פחות מסים על חברות, פחת מסים על כוח העבודה - כל זה אומר עליית הצריכה במשקי הבית, יותר ייצור לעסקים, יותר תעסוקה ויותר כסף בקופת האוצר על מנת לעזור לאזרחים".
לא רוצה להיפרד מגוש היורו
מפלגת פורצה איטליה של ברלוסקוני ביחד עם הליגה הצפונית, שותפתה היורו־סקפטית לקואליציה, מגיעות לבחירות הכלליות ברוח אופטימית. רוב סקרי דעת הקהל מראים כי אם שתי המפלגות ישלבו כוחות, הן יוכלו להביס את המפלגה הדמוקרטית השלטת בהובלתו של מתיאו רנצי ואת מפלגת חמשת הכוכבים האנטי־ממסדית.
ברלוסקוני אירח את מתיאו סלביני, מנהיג הליגה הצפונית, ואת ג'ורג'יה מלוני, מנהיגת תנועת האחים האיטלקים הימנית בסוף שבוע אחד באחרונה, על מנת לגבש את סדר יומם המשותף לקראת הבחירות.
גורמים רשמיים מטעם שלוש המפלגות צפויים להיפגש בקרוב על מנת לגבש פלטפורמה פרטנית. בראש ובראשונה, המפלגות חלוקות ביניהן לגבי עתידה של איטליה בגוש היורו, כאשר ברלוסקוני טוען כי איטליה צריכה להישאר בגוש המטבע האחיד, בעוד סלביני דוחף לעזיבה. עם זאת, מנהיגי המפלגות כבר איחדו דעות בנושאים אחרים, כולל ביטול הרפורמה במערך הפנסיה שהוצגה ב־2012, כמו גם שינויים פיסקאליים מקיפים שיכללו את הצגת המס האחיד. "אנחנו מאמינים שהגיעה העת למס אחיד. זהו בדיוק ההלם הפיסקאלי שיגרום לאיטליה להשתחרר מהמלכודת שהיא כלואה בה בעשרות השנים האחרונות", כך על פי רנאטו ברונטה, חבר פרלמנט המקורב לברלוסקוני, שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס". "זה יוביל אותנו לצמיחה של כ־3%", סיכם.
מס שטוח, שהוא מס בודד ואחיד, בניגוד לשיטה הפרוגרסיבית המשיתה מס גבוה יותר על הכנסות גבוהות, היא חלק ממחשבה כלכלית שמרנית כבר עשרות שנים. עם זאת, היא מיושמת לעתים רחוקות, בעיקר במרכז ובמזרח אירופה.
מס כזה יהיה אטרקטיבי במיוחד באיטליה, זאת משום שנטל המס שלה הוא מהגבוהים בעולם המפותח. בשנת 2016, הכנסות ממסים היוו 42.9% מהתמ"ג, הרבה מעל הממוצע ב־OECD העומד על 34.3%.
יתירה מזאת, באיטליה קיים שיעור גבוה של העלמות מס, כאשר ממשלות לאורך השנים חזרו והתמודדו עם השאלה, כיצד לגרום לגורמים פרטיים ולאנשי עסקים לשאת בנטל.
ברלוסקוני, איל תקשורת שכיהן שלוש פעמים כראש ממשלה, התפטר במהלך משבר החוב של 2011 והורשע ב־2013 בהונאת מס, היה מאז ומתמיד תומך נלהב במס השטוח. עם זאת, הוא מעולם לא הצליח ליישמו, מה שהוביל לטענות לחוסר אמינות בסוגיה זו. "נגמרים להם הרעיונות והם מהמרים על זיכרון לטווח קצר של ציבור הבוחרים האיטלקי", אמר פיליפו טאדיי, פרופסור ב־SAIS אירופה בבולוניה, לשעבר יועץ כלכלי למפלגה הדמוקרטית. "אבל האיטלקים כן זוכרים שברלוסקוני היה מופקד על המדינה במשך שנים ארוכות ומעולם לא היה קרוב להפחתת המסים שהוא מדבר עליה כעת", ציין.
הביקורת כלפי ברלוסקוני בנושא המס השטוח מהדהדת קו רחב יותר של התקפה נגדו מצד רנצי, הטוען שראש הממשלה לשעבר מספסר בהצעות מסוכנות כדי לצבור תמיכה. "מעולם לא סברתי שברלוסקוני מהווה לסכנה לדמוקרטיה האיטלקית, בניגוד לאחרים", אמר רנצי בשבוע שעבר בראיון טלוויזיוני. "אבל הוא כן מסכן את הכלכלה", הדגיש. דאגה נוספת היא שמס כזה יגדיל את הגירעון התקציבי באיטליה, בתקופה שבה המדינה כורעת תחת נטל חוב מהגבוהים בגוש היורו, וחשופה עדיין למשבר חוב.
"נשמח לשלם פחות מסים"
על פי מכון ברונו ליאוני (BLI), מכון מחקר ליברטריאני, מס שטוח של 25% יגרום לגירעון שנתי בהכנסות של 27 מיליארד יורו לפחות, מה שאומר שמס של 15%־20% שמקדם המרכז־ימין, יעלה אפילו יותר. מדרגת המס המקסימלית כיום עומדת על 43% עבור הכנסה שנתית של 75,001 יורו ומעלה. "כולנו נשמח לשלם פחות מסים, אבל הנקודה הקריטית היא כיצד נכפר על הירידה בהכנסות, כך שהפרטים הם חיוניים", ציינה ניקולה רוסי מה־BLI. "מדובר ברפורמה שמחייבת אמינות. העולם צריך לדעת שהאדם שמבצע אותה נחוש לשמר במידה המיטבית את כספי הציבור. אחרת הסיכונים יהיו עצומים".
חבר הפרלמנט ברונטה וגורמים רשמיים נוספים במרכז־ימין טוענים כי ניתן יהיה לכסות את עלויות ההצעה באמצעות קיצוץ בהוצאות, זאת נוסף לצמיחה כלכלית גבוהה יותר וצמצום ממדי העלמות המס. עם זאת, לואיג'י מראטין, יועץ כלכלי לפאולו ג'נטילוני, ראש הממשלה מהמרכז־שמאל המכהן מאז דצמבר 2016, טוען כי התוכנית תיטיב עם העשירים ולא עם מעמד הביניים ובעלי ההכנסה הנמוכה. "זאת תהיה יצירת מופת של חלוקה מחדש מהעניים לעשירים", אמר.
התמיכה במפלגה השלטת צנחה ל-20%
למרות הונאת המס, קואליציה בהובלת ברלוסקוני מקבלת רוב בסקרים
קואליציה פוטנציאלית בהובלת ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני ומפלגת פורצה איטליה צוברת פופולריות בסקרי דעת קהל באיטליה לקראת הבחירות שיתקיימו ב־4 בחודש מרץ.
בסקר שערכה חברת טקנה, קואליציית מרכז־ימין בהובלת מפלגתו של ברלוסקוני זוכה בתמיכה של 39.2% בסקרים ולפיכך "קרובה מאוד" להשיג רוב בפרלמנט — כך על פי יו"ר טקנה, קרלו בוטארוני, שאמר את הדברים לסוכנות רויטרס בשבוע שעבר.
בסקר נפרד שערכה חברת IPR, קואליציה שתכלול את פורצה איטליה, הליגה הצפונית, האחים האיטלקים ומפלגה קטנה נוספת, השיגה 38% תמיכה. הסף שמאפשר הרכבת קואליציה מושלת עומד על 40%.
ברלוסקוני אינו יכול כעת לשאת במשרה ציבורית בשל הרשעתו בעברות מס, אך הוא פועל להסרת האיסור.
שני הסקרים הראו כי קואליציה בהובלת ברלוסקוני תוכל להביס קואליציה של המרכז־שמאל בהובלת המפלגה הדמוקרטית (PD) השלטת, בהובלתו של ראש הממשלה לשעבר מתיאו רנצי. כמו כן, קואליציה כזו תביס את תנועת חמשת הכוכבים האנטי ממסדית. התמיכה ב־PD צנחה ל־22%, כך על פי IPR. טקנה מעריכה את התמיכה בה ב־20.7%.
שירות כלכליסט