מכה למדריד: ניצחון לתומכים בעצמאות בבחירות בקטלוניה
תושבי חבל הארץ שטלטל את ספרד ניגשו להצבעה הדרמטית לפלרמנט, שנכפתה על ידי מדריד וראש הממשלה ראחוי. התחזיות צפו שוויון בין המחנות אך לפי ספירת 80% מהקולות, הבדלנים יקבלו רוב מוחלט. המנצח הגדול הוא הנשיא המודח קרלס פוג'דמון - הנמצא בגלות בבריסל ואמר לאחר הבחירות כי "ראש ממשלת ספרד חטף סטירה בפרצוף"
- נשיא קטלוניה המודח הסגיר את עצמו למשטרת בלגיה
- ביטול האוטונומיה בקטלוניה האט את בריחת החברות
- ראש ממשלת ספרד הדיח את ממשלת קטלוניה
אם נתוני הקולות וההכרזה של המפלגות הבדלניות אכן יאוששו, ייפתח פרק חדש ומאוד לא ברור במשבר הפוליטי הגדול ביותר שידעה ספרד זה עשרות שנים. תוצאות כאלה יטילו עננה כבדה ביותר מעל ראשו של ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, ועל יכולותיו להכיל את המשבר הזה שכבר הביא לנזק כלכלי גדול לספרד וגרר נטישה עסקית המונית מחבל הארץ המשגשג. החשש כעת במדינה האירופית הוא כי התוצאות יובילו להחרפת המשבר ולמהומות ברחובות. דבר אחד בטוח: התוכנית של ראש הממשלה ראחוי לסכל לגמרי את החתירה לעצמאות קטלוניה נכשלה.
מספירת 52% מהקולות עולה כי המפלגות הבדלניות זוכות ל-70 מושבים בפרלמנט, שבו 135 מושבים. לפי הסקרים של העיתון La Vanguardia, המפלגות הבדלניות יזכו ל-71-67 מושבים בפרלמנט. המפלגות שמתנגדות לעצמאות ורוצות לשמור על אחדות עם ספרד יזכו, לפי הסקרים, ל-62-55 מושבים, בעוד מפלגת פודמוס ("יכולים") תזכה ל-8-7 מושבים.
הבחירות הללו, נזכיר, מגיעות לאחר משאל עם מעורר מחלוקת, הכרזת עצמאות חד-צדדית ועימות ענק מול הממשלה במדריד שהוביל להדחת הפרלמנט.
ב-1 באוקטובר נערך בקטלוניה משאל עם על עצמאות, שבו 90% מהמצביעים קראו להיפרד מספרד ולהקים רפובליקה. יש לציין כי שיעור ההצבעה עמד על 42% וכי מרבית האזרחים שמתנגדים לעצמאות כלל לא ניגשו לקלפי. לפי הערכות, כאמור, 50% מתושבי החבל מתנגדים להיפרדות.
לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. ביום ההצבעה לפני חודשיים וחצי של משאל העם נרשמו בקלפיות עימותים אלימים בין תומכי העצמאות לבין שוטרים שנשלחו על ידי הממשלה המרכזית במדריד לסכל את המשאל. יותר מ-900 בני אדם נפצעו אז.
בחלוף ימים אחדים הודיע נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, כי החליט להכריז על עצמאות בהתאם להצבעת התושבים במשאל העם – אבל מיד אחר כך הודיע כי הוא משעה את ההכרזה כדי לאפשר זמן לדו שיח עם ממשלת ספרד. הממשלה במדריד דחתה בתוקף הצעתו ודרשה ממנו להבהיר בתוך חמישה ימים אם למעשה הכריז על עצמאות. משלא השיב – החליטה הממשלה להפעיל את סעיף 155 בחוקה, המאפשר לה לשלול את האוטונומיה של קטלוניה ולפרק את הפרלמנט המקומי.
בסוף אוקטובר אירע הרגע הדרמטי ביותר במסלול ההתנגשות בין מדריד לברצלונה: בצעד מתריס שהעמיק עוד יותר את הקרע בין ממשלת ספרד לרשויות בקטלוניה הצביע הפרלמנט של קטלוניה בעד הכרזה על עצמאות מספרד. שעה קלה אחר כך הצביע הסנאט של ספרד, היושב במדריד, בעד החלת שלטון ספרדי ישיר על קטלוניה – כלומר שלילת האוטונומיה הקטלאנית.
כל צמרת הממשלה הקטלאנית הודחה, כמו גם מפקד המשטרה וגורמים בכירים נוספים ברשויות המקומיות, והוחלט לקיים בחירות בזק ב-21 בדצמבר. נשיא קטלוניה המודח קרלס פוג'דמון נמלט לאחר האירועים הללו לבלגיה, וטרם שב לארצו מחשש שיועמד לדין לאחר שהוצאו נגד צווי מעצר בינלאומיים.