מיליונר הביטקוין מזהיר: אל תשקיעו במטבע הווירטואלי
גרנט סבאטייר, בעל בלוג פיננסי, הרוויח מעל מיליון דולר מביטקוין. מהן שלוש הסכנות במטבע ומה חשוב לדעת אם בכל זאת רוצים לרכוש אותו?
גרנט סבאטייר מייסד הבלוג הפיננסי Millennial Money השקיע לראשונה בביטקוין כבר ב-2013. הוא השקיע 5,000 דולר לרכישת המטבע במחיר של 72 דולר ליחידה, כך שבבעלותו בסביבות 69.2 מטבעות ביטקוין. הביטקוין נסחר כיום במחיר של 16,600 דולר, פירוש הדבר שאותה השקעה של 5,000 דולר שווה כיום מעל מיליון דולר. ליתר דיוק, 1,148,720 דולר.
לדבריו, הוא שמע על המטבע הווירטואלי כבר ב-2011 אך החליט להיכנס לתחום לאחר שצפה בסרט דוקומנטארי והחל לעקוב אחר פורומים המוקדשים לנושא. "היה קל לראות באיזו קלות הביטקוין יכול לשבש את המערכת הפיננסית כולה", כתב במאמר שפרסם באתר CNBC. הוא השקיע פחות מ-1% משווי ההון שלו באותה תקופה לרכישת המטבעות. לדבריו, הוא קיווה להרוויח כסף, אך בסכום שהשקיע אם היה מפסיד זה לא היה "אסון גדול".
- רשות ניירות ערך לקרנות הנאמנות: אל תרכשו חוזים על הביטקוין
- הנפקת המטבעות הדיגיטליים בדרך להסדרה בישראל
- ההצעה של הסטארט־אפ הישראלי: עובדים יכולים לקבל שכר בביטקוין
"הייתי צריך לעבוד חמש שנים, 80 שעות בשבוע כדי לחסוך מעל מיליון דולר שאפשר להשקיע בבורסה, אך עם הביטקוין, ההשקעה שלי טיפסה מעל מיליון דולר השנה בלבד. זה ללא ספק הכסף הקל ביותר שהרווחתי בחיי".
על אף ההצלחה הזו, סבאטייר מזהיר משקיעים אחרים להתרחק מהביטקוין.
באותו המאמר הוא מפרט מדוע, על אף שהוא עצמו מיליונר הודות לביטקוין, הוא ממליץ לא להשקיע בו:
1. אי אפשר ממש להעריך את השווי של הביטקוין: הביטקוין הפך להיות טירוף עולמי, אפילו הספר של סבאטייר, שאין לו שום מושג מה זה בלוקצ'יין, קונה את המטבע. הבעיה היא שמכיוון שכל כך הרבה אנשים קונים את המטבע (ובקצב מהיר במיוחד) אין שום אפשרות להעריך את השווי שלו. "כשהמחיר של כל דבר משתנה בשיעורים של בין 20%-30% ביום אחד, הוא לא יציב, כך שאפשר להפסיד כסף בקלות", הוא מסביר ומדגיש כי התנודות החדות וקצרות הטווח בשווי המטבע מצביעות על כך שמדובר בהימור לטווח הקצר, ולא בהשקעה.
2. יכול להיות שאין שום שווי בביטקוין: השווי מאחורי הביטקוין מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שהועתקה בקלות גם על ידי מטבעות וירטואליים אחרים, חלקם אף יצרו גרסאות טובות וקלות יותר לשימוש, מסביר סבאטייר. יתרה מכך, הביטקוין נוצר כדי לרכוש ולמכור דברים דרך האינטרנט, אך אף אחד לא עושה את זה כעת בגלל המחיר הגבוה מדי, ועלויות העסקאות מרקיעות שחקים. במקביל, נפחי המסחר הגדולים יוצרים עיכובים משמעותיים, כשבחלק מהבורסות המיועדות מדווחים כי לוקח לפחות 10 ימים להכניס או להוציא את הכסף, ומעל שבוע עד שהביטקוין נשלח. "מרבית האנשים לא משקיעים בשווי של הטכנולוגיה, אלא הם קונים את ההתלהבות שמסביב. זה הימור, לא השקעה", הוא מדגיש פעם נוספת.
3. הביטקוין עדיין לא בטוח במיוחד: סבאטייר מציין כי ארנקים דיגיטליים ובורסות של מטבעות וירטואליים הם קורבנות תכופים של התקפות סייבר. רק בשבוע שעבר נגנבו מעל 70 מיליון דולר בביטקוין משוק הכרייה של המטבע, NiceHash. הוא מוסיף כי היעדר הפיקוח הממשלתי, פירושו שאם הביטקוין נגנב תהיה בעיה להשיב אותו. "אם הוא נגנב, זה ביש מזל מצידכם", הוא כתב.
על אף האזהרות של סבאטייר, אם בכל זאת תחליטו לקנות ביטקוין, הוא מציע לבצע רכישות אחראיות: אל תשקיעו יותר מ-1% מההון האישי שלכם והזכירו לעצמכם – הביטקוין הוא הימור, לא השקעה.