$
כלכלה ומדיניות

שיחות הברקזיט: פריצת דרך במו"מ בין בריטניה והאיחוד

נציבות האיחוד האירופי מסרה שהמליצה למנהיגיו לסכם שהושגה "התקדמות מספקת" שתאפשר לצדדים לעבור לשלב הבא במו"מ - הסוגיות המסחריות; עם זאת, תהליך הפרישה מהאיחוד לא יסתיים סופית במרץ 2019 כפי שנקבע מראש, וניסוח ההצעה בנוגע למעמד הגבול עם אירלנד נותר עמום למדי

שירות כלכליסט 08:5608.12.17

בריטניה והאיחוד האירופי השיגו פריצת דרך בנוגע להסכם על הברקזיט (פרישתה של המדינה מהאיחוד). הדבר יאפשר עתה מו"מ בסוגיות המסחריות בין הצדדים. נציבות האיחוד האירופי מסרה כי המליצה למנהיגי האיחוד השבוע לסכם שהושגה "התקדמות מספקת" שתאפשר לצדדים לעבור לשלב הבא במו"מ.

 

 

 

ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הגיעה הבוקר לבריסל ובאמתחתה מספר הצעות לדיון עם מנהיגי האיחוד בנוגע להסכם הפיננסי, ההסכם לגבי אזרחי האיחוד המתגוררים בבריטניה ופתרון שיאפשר גבול פתוח בין אירלנד לאי הבריטי לאחר הפרישה. הסוגייה האחרונה נחשבת לקשה ולנפיצה ביותר מבין הסוגיות שעמדו על הפרק. 

 

 צילום: איי אף פי

 

"שני הצדדים היו צריכים להקשיב זה לזה ולערוך התאמות בעמדותיהם, על מנת להפגין נכונות לערוך פשרות", אמר ראש הנציבות האירופי, ז'אן-קלוד יונקר בבריסל, "הדיונים לא היו קלים לשני הצדדים".

.

כעת הבמה ערוכה ומוכנה עבור מנהיגי האיחוד למערכה הבאה במסכת שיחות הברקזיט. בריטניה קיבלה על עצמה את רוב דרישות האיחוד ובכך "זכתה בפרס" שאותו ניסתה להשיג מאז חודש מרץ – האור הירוק להתחלת סבב השיחות לגבי טיב היחסים בין בריטניה לאיחוד עם פרישתה של בריטניה לאחר 40 שנות חברות.

 

עם זאת, תהליך הפרישה לא יסתיים סופית במרץ 2019, כפי שנקבע מראש. ניסוחו של הסכם הנוגע ליחסי המסחר בין בריטניה לאיחוד עשוי להצריך שנים ארוכות של עבודה רבה ומעבר לכך – חברות ואנשים יזדקקו לתקופת הסתגלות ממושכת. משום כך תקופת ההסתגלות של שנתיים שמיי מבקשת היא רכיב מרכזי – העסקים רוצים לדעת מהי מסגרת הזמן הקצובה להם לתכנון לעתיד – בין אם מדובר בעזיבת בריטניה או בהמשך ההשקעות במדינה. בנוסף, הקבינט של מיי טרם החליט מהו אופיו של ההסכם המסחרי שחבריו רוצים מהאיחוד.

 

השלב הבא בשיחות בין בריטניה לאיחוד צפוי להיות מורכב וחשוב עוד יותר מקודמו – קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי שלב זה יהיה מורכב בהרבה מהתהליך שנערך בשמונת החודשים שעברו. הבריטים ימתינו לראות אם השיחות יקיימו את מה שהובטח להם – הסכמי סחר חופשיים עם אירופה ועם יתר העולם, בקרה על ההגירה מאירופה ועוד.

 

יותר טוב מההסכם עם קנדה?

 

מרקל כבר הצהירה על רצונה בשותפות חזקה ומיוחדת ובהסכם טוב אף יותר מזה שקיבלה קנדה מהאיחוד. אולם השרים בממשלת בבריטניה יצטרכו להחליט מה הם מוכנים להקריב, והתשובה תשתנה ממפלגה אחת לשנייה ובתוך המפלגה השמרנית בראשותה של מיי. אירופה כבר החלה להתוות את ההסכם בדמותו של ההסכם עם קנדה אולם הוא רחוק מאוד מהיתרונות שמהם נהנית בריטניה כעת כחברה בשוק המאוחד ובאיחוד המכס. כמו כן, צפויות להתגלות מחלוקות בין חברות האיחוד בשלב השני של השיחות שכן האינטרסים של כל מדינה שונים.

 

 

 

בממשלתה של מיי נשמעים קולות המתנגדים לסמכויות שיהיו לבית המשפט לצדק של אירופי ביחס לבריטניה לאחר הברקזיט. שר החוץ בוריס ג'ונסון – שנחשב לקול מוביל בתמיכה בברקזיט – הביע את חששותיו בפני בפני מיי השבוע, כאשר נראה היה כי היא עומדת להסכים לשימור חוקי האיחוד בבריטניה גם לאחר הפרישה. יש להמתין לראות כעת איך יתקבלו הוויתורים של מיי בקרב בני מפלגתה התומכים בברקזיט.

 

הסוגיה האירית – ששורשיה נטועים מאות שנים אחורה – לא צפויה להיעלם. ניסוח ההצעה לגבי מעמדו של הגבול עם אירלנד עמום למדי, מה שמותיר פרצות רבות למחלוקות בסבב השני של השיחות. אירלנד רוצה גבול פתוח עם בריטניה, ובריטניה רוצה לעזוב את השוק המאוחד – שאיפה שאינה מאפשרת גבול פתוח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x