$
כלכלה ומדיניות

מונסנטו וחקלאים בארה"ב תובעים את קליפורניה עקב פרסום אזהרה מפני סרטן על מוצרי הדברה

המדינה דורשת את פרסום האזהרה בעקבות מחקר שלפיו גליפוסייט, חומר שמונסנטו עושה בו שימוש בקוטל העשבים שלה, הוא "ככל הנראה מחולל סרטן"; לפי החברה, החומר אינו גורם לסרטן - וההכרזה עליו ככזה גרמה לה נזק את מאות מיליוני דולרים

שירות כלכליסט 20:4015.11.17

חברת מונסנטו וחוות חקלאיות בארה"ב הגישו היום תביעה נגד מדינת קליפורניה, כדי שתפסיק לדרוש לפרסם אזהרות מפני תחלואה בסרטן על גבי מוצרים שמכילים את קוטל העשבים הנפוץ גליפוסייט. מונסנטו מוכרת לחוואים את הגליפוסייט, לצורך הוספתו לגידוליה המהונדסים גנטית.

 

ממשלת המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב הוסיפה ביולי האחרון את הגליפוסייט – המרכיב העיקרי בקוטל העשבים ראונדאפ של מונסנטו - לרשימת הכימיקלים הגורמים לסרטן, מה שמחייב הופעת אזהרות מפני תחלואה על גבי המוצרים המכילים גליפוסייט קודם ליולי 2018.

 

מדינת קליפורניה פעלה בנושא לאחר שהסוכנות למחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי (IARC) הגיעה לפני שנתיים למסקנה כי גליפוסייט הוא "ככל הנראה מחולל סרטן". גליפוסייט נמצא בשימוש כבר למעלה מ-40 שנה. כעת הזרעים והראונדאפ של מונסנטו עשויים להפוך לפחות אטרקטיביים, אם אכן קליפורניה תדרוש הופעת אזהרה על גבי המוצרים המכילים את הכימיקל השנוי במחלוקת.

 

בתביעה, שהוגשה בביהמ"ש הפדרלי בקליפורניה ע"י מונסנטו וקבוצות של חקלאים המגדלים תירס, סויה וחיטה, דוחים התובעים את הטענה שגליפוסייט גורם לסרטן. לטענתם, דרישת המדינה לפרסום אזהרות על גבי האריזות תאלץ את המוכרים מוצרים המכילים את הכימיקל להפיץ למעשה מידע מסולף.

 

מנכ"ל מונסנטו יו גרנט מנכ"ל מונסנטו יו גרנט צילום: בלומברג

 

"אזהרות שכאלה הן מידע שגוי, מפירות את התיקון ראשון לחוקה, ומחוללות דאגה ציבורית ובלבול לא נחוצים", אמר סקוט פרטרידג', סגן הנשיא לאסטרטגיה גלובלית של מונסנטו. החברה כבר ספגה נזק של מאות מיליוני דולרים במוצרי גליפוסייט לאחר שמדינת קליפורניה הוסיפה את הכימיקל לרשימת החומרים המוכרים כגורמים לסרטן, כך לפי התביעה.

 

חקלאים אמריקנים משתמשים בגליפוסייט כדי לקטול עשבים לפני זריעת תירס שמיועד להאכלת בעלי חיים, מרססים אותו על פולי סויה מהונדסים גנטית בזמן צמיחתם, ולפעמים על חיטה לפני שהיא נקצרת. אז נשלחים הגידולים לרחבי המדינה ומוספים למוצרי מזון.

 

מחקר ארוך טווח על שימוש בגליפוסייט שפורסם בשבוע שעבר כחלק מפרויקט שנקרא מחקר בריאות החקלאות (AHS), לא מצא קשר חד משמעי בין חשיפה לכימיקל וסרטן.

 

טחנות קמח כבר מבקשות מחוואים לבדוק הימצאות גליפוסייט בחיטה שלהם בציפייה לדרישה החדשה. בדיקות כאלה מוסיפים לעלויות החקלאים ועלולות להעלות את מחירי המזון ולהרתיע צרכנים מקניית מוצרים שמכילים מרכיבים שגודלו בעזרת גליפוסייט, כך טוען גורדון סטונר, נשיא האיגוד הלאומי האמריקני של מגדלי החיטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x