מסתמן: טראמפ נסוג והעשירים ימשיכו לשלם מסים גבוהים
רפורמת המס שתתפרסם מחר צפויה להשאיר על כנה את מדרגת המס העליונה בשיעור של 39.6%. המשפחות האולטרה־עשירות ישלמו מס עזבון בגובה 40%. הבטחה שכלכלנים תוהים לגביה: עלייה בהכנסות מעמד הביניים בזכות קיצוץ מס חברות
אחרי מספר דחיות צפויה להתפרסם מחר רפורמת המס של הנשיא דונלד טראמפ, כאשר בניגוד לדיווחים קודמים על הורדה אפשרית של מדרגת המס העליונה, זו תישאר ברמה של 39.6% — כך על פי גורמים המקורבים לדיונים, שמסרו את הדברים ל"וול סטריט ג'ורנל".
ההחלטה משקפת התקפלות של המפלגה הרפובליקנית בסוגיה אשר היוותה סלע מחלוקת משמעותי בדיונים בוושינגטון, כיצד בדיוק תיטיב רפורמת המס עם האמריקאים בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר. בשנה שעברה דנו הרפובליקנים באפשרות להוריד את מדרגת המס העליונה ל־33%, כאשר מוקדם יותר השנה כבר עמד הנתון על 35%.
בה בעת, במסגרת תוכנית הרפורמה יירד מס החברות ל־20% מ־35% כיום. כן יידחה ביטול מתוכנן של מס העזבון — כך על פי יו"ר בית הנבחרים פול ריאן שמסר את המידע בחוגים השמרניים לקראת פרסום הרפורמה. מס העזבון, בגובה 40%, יושת על עזבונות בשווי 5.6 מיליון דולר ומעלה לאדם החל ב־2018. ביטול "מס המוות", כפי שהוא מכונה, ייטיב עם מעוט של משפחות אולטרה־עשירות, אבל יגזול מהקופה הציבורית 270 מיליארד דולר לאורך עשור.
הבית הלבן לא הרבה לדון במס העזבון. עם זאת, כדי לקדם את רפורמת המס כשדרוג עבור מעמד הביניים, פרסם הממשל מחקרים שנויים במחלוקת, שבהם נטען כי כיווץ מס החברות יביא לעלייה ברמת השכר. דו"ח של ועדת היועצים הכלכליים ציין כי הורדת המס תגדיל את ההכנסה הממוצעת למשק בית ב־4,000 דולר, ועל פי הערכות אופטימיות יותר, אף ב־9,000 דולר.
הרפובליקנים אמורים היו לפרסם את הרפורמה היום, אך נאלצו להשלים פרטים טכניים ולחדד מספר נושאים בעייתיים. כך, למשל, כאשר בכירי המפלגה ביקשו לבטל הטבות ברמת השלטון המקומי, הם נתקלו במרד מצד מחוקקים במדינות בעלות שיעור מס גבוה, כמו ניו יורק וניו ג'רזי, מה שחייב השגת פשרה שתתמקד בשימור הטבות למס רכוש. קווי המתאר של הרפורמה, ובכלל זה שיעורי מס נמוכים יותר, פגיעה פחותה בתמריצים וקיצוץ כולל בשווי 1.5 טריליון דולר על פני עשור, כבר גובשו ופורסמו. השלב הבא יהיה חשיפת הפרטים הקטנים, הצפויים לניתוח מדוקדק של דמוקרטים ולוביסטים.
קוד המס האמריקאי לא עבר שינויים מאז רפורמת הנשיא רונלד רייגן ב־1986, שבמסגרתה קוצץ המס האישי מ־50% ל־38.5%, נסגרו פרצות מס ונטל המס הועבר בחלקו לתאגידים.
הקבלנים נלחמים על הטבת מס לבעלי בתים
התאחדות קבלני הבניין האמריקאית (NAHB) פועלת במרץ כדי לסכל את רפורמת המס הרפובליקנית. הסיבה היא כוונת המחוקקים לבטל הטבת מס לבעלי בתים שהיתה אמורה להיות כלולה בחוק החדש, כך דיווח "הוושינגטון פוסט".
מנכ"ל NAHB ג'רי הווארד הקדיש חודשים ארוכים כדי לקדם את הטבת המס. כשנודע לו על ההחלטה לא לכלול את ההטבה בחוק, הווארד ושאר הבכירים ב־NAHBN החליטו להילחם ברפורמת המס בכל כוחם.
התאחדות קבלני הבניין נחשבת לאחד מהגופים המשפיעים ביותר בוושינגטון, לא רק בגלל גודלה אלא גם משום שרבים מחבריה הם תורמים בולטים לפוליטיקאים.
הסנאטור הרפובליקני קווין בריידי גיבש עם הקבלנים הטבה בגובה 12% על ריבית המשכנתא ומס רכוש מקרקעין לבעלי דירות. מטבע הדברים, מדובר בהטבה שהיתה אמורה להגביר את הביקושים לבתים.
כעת טוענת התאחדות הקבלנים כי רפורמת המס במתכונתה הנוכחית תגרום לערעור יציבות הכלכלה. כתימוכין מביאים חבריה את רפורמת המס של רייגן ב־1