מה יהיו ההשלכות הכלכליות של "המהלך המפלצתי של קטלוניה"?
פחות משעה אחרי שהקטלאנים יצאו לרקוד ברחובות, הפעיל ראש ממשלת ספרד את נשק יום הדין, סעיף 155 לחוקה, ועצר את התהליך. חבר פרלמנט: "הרסתם את החברה הקטלאנית". החששות: הידרדרות לאלימות ופגיעה קשה בכלכלת המחוז
המשבר הפוליטי החמור ביותר שפקד את ספרד ב־40 השנים האחרונות הסלים לגבהים חדשים ומסוכנים בסוף השבוע, בעקבות הכרזת העצמאות הקטלאנית אתמול אחה הצהריים. מעבר להתפתחות הדרמטית ברמה המקומית, עצמאות קטלאנית הנה באופן פוטנציאלי האיום הגדול ביותר על אחדות הגוש האירופי מאז החלטת הברקזיט של בריטניה ביולי 2016.
- נשיא קטלוניה המודח: "נתנגד לספרד בדרך דמוקרטית"
- ראש ממשלת ספרד הדיח את ממשלת קטלוניה
- דרמה בספרד: קטלוניה הכריזה על עצמאות - מדריד תעניש בשלילת האוטונומיה
זהו יום נפלא, אבל אין ספק שגם יום מפחיד", אמר אתמול ל"פייננשל טיימס" תומך עצמאות שהשתתף בהפגנה מחוץ לפרלמנט. "אנחנו נכנסים לתקופה של חוסר ודאות בהיסטוריה שלנו, וזה עלול להגמר רע".
ואכן, פחות משעה לאחר ההכרזה, בעוד תומכיה חוגגים ברחובות עם בקבוקי קאווה, פיטר ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי את הנשיא של המחוז הקטלאני קרלס פוג'דמון והורה על בחירות חדשות שייערכו ב־21 בדצמבר. בצעד נוסף להשתלטותה של מדריד על המחוז, הודח מפקד המשטרה המקומי ונסגרו הנציגויות הבינלאומיות של הממשלה הקטלאנית. היום בבוקר הודיעה ממשלת ספרד כי העבירה את השליטה בקטלוניה באופן זמני לידי סגנית ראש ממשלת ספרד, סוראיה סאנס דה סנטה־מריה.
הכרזת העצמאות אמורה היתה להיות רק צעד ראשון אל עבר כינונה של מדינה, על כל המשתמע מכך. מהגדרת גבולות וגיבוש הסכמי סחר ועד לכינונם של מדיניות חוץ ומטבע עצמאי. עם זאת, הפעלת סעיף 155 לחוקה הספרדית בידי ראחוי, לראשונה מאז כינונה של החוקה ב־1978, עצרה את התהליכים הללו. לפחות לעת עתה.
מהו נשק יום הדין שאפשר את השתלטות מדריד על קטלוניה?
המהלכים הדרמטיים לנטילת כוחה של הממשלה הקטלאנית ולהדחתו של פוג'דמון התאפשרו על ידי הפעלתו של סעיף 155 לחוקה הספרדית, לראשונה בתולדות ספרד. הסעיף — המוגדר כנשק יום הדין — מאפשר לממשלה המרכזית שליטה מלאה על המגזר הציבורי של קטלוניה, על המשטרה, ענייניה הפיננסיים והתקשורת המקומית. הסעיף בחוקה, שאורכו 84 מלים בלבד, מעניק למדריד את הזכות "לתת פקודות לכל הרשויות" של ממשלה אזורית, אם אותה ממשלה "אינה מצייתת לחובותיה על פי החוקה או פועלת באופן שמסכן את האינטרסים של ספרד". אפשר להפעיל את הסעיף רק באמצעות רוב מוחלט בסנאט, ומשלב זה מותר למדריד לאמץ "את כל השיטות הנחוצות" על מנת לאלץ את הממשלה המקומית לציית לחוקים.
המהלך הדרמטי זכה לגיבוי מלא של מנהיגי העולם המערבי, ובכלל זה ראשי האיחוד האירופי, בריטניה, גרמניה וארצות הברית אשר הביעו את תמיכתם במהלכי מדריד לשימורה של האחדות הספרדית.
כיצד צפויים הקטלאנים תומכי העצמאות להגיב למהלך הדרמטי?
החשש הגדול הוא מפני הסלמת המתיחות והתפרצות של אלימות משטרתית כמו זו שאירעה לאחר פרסום תוצאות משאל העם בעד עצמאות ב־1 באוקטובר והחלטת שופט למנוע שחרורם בערבות של שני מנהיגי עצמאות קטלאנים. בה בעת, השביתות וההפגנות שקיימו עד כה תומכי העצמאות היו שקטות בעיקרן. אם יחליטו בדלנים קטלאנים לפעול נגד החלת הסעיף, הם קרוב לוודאי יזמו שביתות או יתבצרו סביב בנייני ממשל אזוריים. במצב כזה קיימת אפשרות להתנגשויות אלימות עם המשטרה ברחובות ברצלונה, הסיוט הגדול ביותר של ראחוי מבחינת דימויה הבינלאומי של התנועה הקטלאנית, ותגובת הנגד של ממשלת ספרד.
בה בעת, תומכי העצמאות מהווים רק כמחצית האוכלוסיה הקטלאנית המונה 7.5 מיליון תושבים, מתוך 45 מיליון תושבי ספרד, ומתנגדיה מיהרו לגנות את הצהרת העצמאות. חברת הפרלמנט הסוציאליסטית אווה גראנאדוס אמרה כי מדובר במהלך "מפלצתי" שרק יגרור משבר כלכלי ומתיחות חברתית באזור. חבר פרלמנט קטלאני אחר, קרלוס קריזוסה, אמר כי החברה הקטלאנית מפולגת עתה בשל המהלך. "הרסתם את החברה הקטלאנית וכך תירשמו בספרי ההיסטוריה", הכריז.
כיצד הגיבה בורסת מדריד להסלמת המשבר הקטלאני?
מיד לאחר החלטת העצמאות נחלש מדד איבקס 35 ב־1.9% במסחר אחר הצהריים ביום שישי, כאשר הבנקים שבסיסם בקטלוניה רשמו פגיעות קשות במיוחד. בנקו דה סבאדל צנח ב־6% וקאיישה־בנק רשם ירידה של 4.6%. החברה־האם של בריטיש איירווייז וחברת התעופה הספרדית איבריה, IAG, רשמה את הירידה החדה ביותר, מעל 6%. המשקיעים הגיבו למשבר המעצים גם במכירת אג"ח של ממשלת ספרד והתשואות על אג"ח לעשר שנים טיפסו בתגובה ב־.0.5% ל־1.603%.
מעבר לבהלה המיידית בבורסת מדריד, אילו השלכות כלכליות יהיו למהלך?
בעקבות הפעלת סעיף 155 לחוקה, צפויה מדריד לקבל שליטה פיננסית מלאה בקטלוניה, האחראית על 19% מהתמ"ג הספרדי. משרד האוצר הספרדי כבר הגביר אחיזתו בניהול הפיננסי של מחוז קטלוניה על מנת למנוע שימוש בכספים ציבוריים כדי לקדם היפרדות ממדריד, והוא מממן עתה באופן ישיר שירותים חיוניים לתושבים. במקביל קיים החשש כי קטלאנים תומכי עצמאות יחדלו לשלם את מסיהם לממשלה המרכזית במדריד.
מאז החלה הדרמה הקטלאנית בראשית החודש, חברות מקומיות ציינו בעילום שם כי הן חוששות שאם יקום משרד אוצר קטלאני חדש, הוא ישית מסים חדשים, ומשום כך הן יעדיפו להעביר את מטותיהן מחוץ למחוז, מהלך שעלול להוביל לפגיעה קטלנית בכלכלת קטלוניה. על פי הערכות, החברות הפיננסיות המובילות בספרד כמו גם חברות תעשייה מרכזיות עלולות לעזוב את האזור לצמיתות. כבר עתה, מאז 2 באוקטובר, יום לאחר היוודע תוצאות משאל העם, ועד 23 באוקטובר, העבירו 1,394 חברות את המטה שלהן מקטלוניה למחוזות אחרים בספרד — כך על פי נתונים שאסף רשם החברות הספרדי. הבנק השני בגודלו בקטלוניה, בנקו סבאדל הודיע כי יעביר את המטה לאליקנטה בעוד קאיישה בנק, השלישי בגודלו בספרד, צפוי להעביר את המטה לוולנסיה. גם חברת הגז פנוסה העבירה את המטה למדריד. כל זאת בחסות חוק ניידות שהעבירה הממשלה המרכזית במדריד בעקבות האירועים הדרמטיים.
קטלוניה היא בירת התיירות של ספרד. כיצד תשפיע על כך החלטת העצמאות?
מחוז קטלוניה, על בירתו ברצלונה וחופי קוסטה בראווה, מושך יותר תיירים זרים מכל מחוז אחר בספרד. יותר מ־18 מיליון תיירים פקדו את המחוז ב־2016, 25% מכלל התיירים שהגיעו לספרד. עם זאת, בשבועיים שאחרי ההצבעה בעד עצמאות ב־1 באוקטובר, צנחו היקפי התיירות ב־15%, כך על פי ארגון אקסלטור המנטר את הנתונים בתעשייה. במקביל, ההזמנות לבתי מלון עד סוף השנה, זאת כולל עונת חג המולד העמוסה בדרך כלל, רשמו ירידה חדה של כ־20%. עתה, בעקבות ההשתלטות של הממשלה המרכזית על מחוז קטלוניה וההסלמה הצפויה במאבק בין תומכי העצמאות לרשויות, יעדיפו תיירים להדיר רגליהם ממה שעלול להפוך לזירת התנגשויות אלימה עם המשטרה, והנתונים הללו עתידים לגדול.