$
תעשייה ופיננסים

איירבוס תסייע לבומברדייה לעקוף מסוי אמריקאי גבוה

הממשל הטיל על בומברדייה הקנדית מכס של 300% בעקבות לחץ מבואינג. הפתרון: איירבוס הצרפתית־גרמנית תייצר עבורה מטוסים במפעל בארה"ב

שירות כלכליסט 21:3017.10.17

יצרנית המטוסים האירופית איירבוס תרכוש אחזקה משמעותית בחטיבת ייצור המטוסים מסדרה C של חברת בומברדייה הקנדית.

 

הצעד שעליו הכריזה שלשום הוא ככל הנראה המשמעותי ביותר בתעשיית המטוסים המסחריים זה שלושה עשורים. שיתוף הפעולה בין איירבוס לבומברדייה מגיע על רקע החלטת ארה"ב להטיל מכסים גבוהים על המטוסים מסדרה C בעקבות תלונה מצד יצרנית המטוסים האמריקאית בואינג.

 

   צילום: איי אף פי

 

על פי הצהרה משותפת של שתי החברות, הן חידשו את המגעים ביניהן באוגוסט, זאת לאחר שלפני שנתיים שיחות דומות הגיעו למבוי סתום. בכוונת איירבוס להחזיק בגרעין השליטה במיזם משותף לייצור ולשיווק מטוסים מסדרה C של בומברדייה. ההסכם כולל את ייצורם במפעל בעיר אטלנטה בארה"ב, אך לא אמור להוביל לקיצוצים במפעל בומברדייה במונטריאול. "זה בדיוק הדבר הנכון עבור סדרה C", מסר מנכ"ל בומברדייה אלן בלמאר. "נייצר עוד מטוסים שנוכל לספק ללקוחות ברחבי העולם".

 

לפי תנאי העסקה, בומברדייה תחזיק רק ב־31% בחטיבת ייצור מטוסי סדרה C. מדובר בצמצום משמעותי באחזקה בהתחשב במיליארדי הדולרים והשנים שהשקיעה בפיתוח המטוסים.

 

איחוד הכוחות של איירבוס ובומברדייה במהלך המשמעותי ביותר בשוק המטוסים המסחריים מאז רכשה בואינג את היריבה מקדונלד דאגלס ב־1997, עסקה שנועדה להדוף את התחרות מצד סין ורוסיה.

 

לדבריו של מנכ"ל איירבוס טום אנדרס, המהלך יאפשר למכור את המטוסים לחברות התעופה האמריקאיות מבלי שיוטל עליהם מכס של 300%. משרד המסחר האמריקאי הטיל את המכס הגבוה לאחר שבואינג טענה כי בומברדייה מוכרת את המטוסים במחיר הנמוך מעלותם הריאלית בזכות סובסידיות מממשלות קנדה ובריטניה. עם זאת, בלמאר התעקש כי הצעדים של בואינג אינם הסיבה להסכם. "אנחנו עושים את זה כי זו העסקה האסטרטגית הנכונה לבומברדייה", הדגיש בפני עיתונאים. עם זאת, הוא הודה כי הגישה למפעלים של איירבוס בארה"ב תאפשר לחברה לחמוק מהמכס.

 

בכל מקרה, העסקה המתגבשת צפויה להגביר את התחרות בין איירבוס ובואינג, ועלולה להחמיר את מחלוקת המסחר בין ארה"ב וקנדה שמקומה לא נפקד אף משיחת טלפון שהתקיימה השבוע בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו. לפי הודעת משרד ראש הממשלה הקנדי, טרודו הביע את התנגדותו "הנחרצת" למכס גם במהלך ביקור בבית הלבן בשבוע שעבר.

 

בתגובה לשיתוף הפעולה בין איירבוס לבומברדייה מסרה בואינג כי "זו נראית כמו עסקה שנויה במחלוקת בין שתי מתחרות הזוכות למימון ממשלתי שמטרתה לעקוף את הממצאים האחרונים של הממשל האמריקאי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x