הכירו את 3 הגורואים הכלכליים שחושבים שהביטקוין לא שווה כלום
בעוד שהתומכים בביטקוין מאמינים כי המטבע יכול אף לטפס למיליון דולר, כמה מהאנשים המוערכים ביותר בעולם הפיננסיים לא מתרשמים במיוחד מהמטבע הוירטואלי
שנת 2017 עוד לא הסתיימה, אבל כבר עכשיו אפשר לחזות שהיא תוכתר לשנה של "המטבעות הווירטואלים".
- הרגולטורים סוגרים את המלתעות על הנפקות ה-ICO
- סירין לאבס מפתחת טלפון ייעודי לתעשיית הקריפטו
- הגיע הזמן שהבנקים המרכזיים ינפיקו 'ביטקוין' משלהם
בהובלת הביטקוין שווי שוק המטבעות הווירטואלים צמח בשלב מסוים השנה ביותר מ-800%, כשהביטקוין מייצג קרוב למחצית השוק. לשם השוואה, למדד S&P 500 הרחב יותר לקחו עשורים כדי להגיע לתשואה דומה.
להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה https://www.clfb.org.il/heb/main/
בעוד שהתומכים בביטקוין מאמינים כי המטבע יכול לעלות לטווח מחירים של 10-25 אלף דולר ואף לטפס למיליון דולר, כמה מהאנשים המוערכים ביותר בעולם הפיננסיים לא מתרשמים במיוחד מהביטקוין, וכלל לא בטוחים אם הוא שווה משהו.
אחד המזלזלים הוא וורן באפט. המשקיע המפורסם והמצליח מתייחס לביטקוין כמו לתרמית. בראיון שהעניק ל-CNBC ב-2014 אמר את הדברים הבאים: "תתרחקו מזה. זו בעקרון אחיזת עיניים. שיטה להעברת כספים, זו דרך אפקטיבית להעברת כספים, ואפשר לעשות את זה בצורה אנונימית והכל. האם המחאות שוות הרבה כסף? רק מכיוון שהן יכולות להעביר כספים? אני מקווה שהביטקוין יהפוך לדרך טובה יותר לעשות זאת. אבל אפשר לשחזר אותה במספר דרכים שונות. התפיסה שיש למטבע הזה שווי מהותי גבוה במיוחד היא בדיחה, לדעתי".
באפט לא לגמרי צדק בחזון שלו לגבי הביטקוין, שכן השווי של המטבע הווירטואלי עלה משמעותית מאז שאמר את דעתו לפני שלוש שנים. יחד עם זאת, האורקל של אומהה מעלה נקודה חשובה – לשיטות התשלומים השונות, ואפילו לטכנולוגיית בלוקצ'יין, יש רף כניסה נמוך ביותר. המטבעות הללו כמעט ולא מוגנים ממתחרים שנכנסים לחלל.
מתנגד בולט נוסף הוא ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן. דיימון לא חסך מילים בראיון שהעניק לפני מספר שבועות ל-CNBC, וכינה את הביטקוין "הונאה". לדבריו, לא מדובר במשהו ממשי".
"זה גרוע יותר מפקעות של צבעוניים, זה לא ייגמר טוב. מישהו ייהרג. למטבעות יש תמיכה חוקית, זה פשוט יתפוצץ", אמר.
בנוסף לפרשנות השלילית, דיימון ציין כי אם מנהלי הכספים בבנק יסחרו או יחזיקו בביטקוין, הם "יפוטרו בתוך שנייה". דעתו של דיימון לא מפתיעה במיוחד, בהתחשב בכך שהמטבעות הווירטואליים מהווים איום לבנקאות המסורתית, אך אין זה אומר שהוא טועה. בלי תמיכה מרכזית יהיה קשה עד בלתי אפשרי להפוך מטבעות כמו ביטקוין לחוקיים ולחלק מהמיינסטרים.
גם זוכה פרס נובל לכלכלה פול קרוגמן שייך למקהלת המתנגדים. כבר שנים שהוא מטיל ספק ביכולת ההישרדות של הביטקוין. עוד ב-2013 טען קרוגמן במאמר דעה שפורסם בניו יורק טיימס: "עד כה מרבית הדיונים סביב הביטקוין היו בעלי טון חיובי ותהו אם זה יכול לעבוד מבחינה כלכלית? אך עליי לומר שנותרתי לא משוכנע. כדי שזה יצליח, הכסף צריך לשמש הן כאמצעי לחילופים והן כמאגר ערך יציב".
בעוד שלאחרונה הפך הביטקוין לנכס הבטוח המועדף על חלק מהמשקיעים במקום זהב, הוא לא משאב מוגבל כמו הזהב. ניתן לשנות את הפרוטוקולים של הביטקוין בכל רגע, כך שיותר מ-21 מיליון מטבעות ייכרו בסופו של דבר. בנוסף, בלי תמיכה ממשלתית, אין מי שיציב רצפה מתחת לשווי של המטבע.
שלושת המומחים אמנם טעו עד כה בהערכות שלהם לגבי הביטקוין, אך התיאוריה הבסיסית שלהם לא שגויה לגמרי. הביטקוין התחזק בהתבסס על רגשות, הטכנולוגיה שעומדת מאחוריו קלה למדי לשחזור והאופי המבוזר שלו מקשה על הפיכתו לחוקי. עד כדי כך שייתכן ואנחנו עומדים על סף היווצרותה של בועת ביטקוין.