FT
קורבן או גזען? שנאת סורוס היא נגע עולמי
עבור דור חדש של גורמים לאומנים הפך המשקיע המיליארדר להתגלמות הרשע. האיש המדורג 29 ברשימת עשירי עולם של "פורבס" נכנס בקלות למשבצת של איש הפיננסים רוחש המזימות שהיתה שמורה פעם למשפחת רוטשילד
שנה עמוסה עברה על ג'ורג' סורוס, המשקיע המיליארדר והפילנתרופ. מאז ראשית 2017, הוא פיברק מתקפה כימית בסוריה, מימן הפגנות נגד טראמפ בוושינגטון, הגה את "תוכנית סורוס" להצפת הונגריה בפליטים, כפה החלפת ממשלה במקדוניה, חתר תחת ראש ממשלת ישראל והביא לפיטוריהם של כמה וכמה עוזרים בכירים בבית הלבן. לא רע בהינתן 87 שנותיו.
להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה https://www.clfb.org.il/heb/main/
כמובן, כל הנאמר לעיל הן תיאוריות קונספירציה. אבל העובדה שהן צפו השנה, ובכולן מככב שמו של סורוס, אינה אנקדוטה שולית. ישנה כאן אמירה חשובה ומדאיגה על הפוליטיקה הגלובלית.
- שטיינמץ בבוררות מול ממשלת גינאה: "סורוס הוא מטורף"
- סורוס מגיב לתביעת שטיינמץ: "לא יותר מפעלולי יחסי ציבור נואשים שלו"
- ג'ורג' סורוס במצב רוח קרבי בדאבוס: "משוכנע שטראמפ ייכשל"
בשנות ה־90 התנהל סורוס בתיאום מוחלט עם הלך הרוח של התקופה, כאשר השתמש במיליארדי הדולרים שהרוויח בעסקי הפיננסים על מנת לקדם מעבר לדמוקרטיה באירופה הפוסט־קומוניסטית ובמקומות אחרים. אבל עתה, האקלים הפוליטי השתנה ורעיונות ליברלים נמצאים בנסיגה.
עבור הדור החדש של לאומנים, מארצות הברית ועד רוסיה והונגריה, סורוס הוא התגלמות הרשע. גלובליסט בתקופה של לאומנות. תומך בזכויות הפרט ולא בזכויות הקבוצה. האיש המדורג 29 ברשימת עשירי עולם של מגזין "פורבס" הוא גם יהודי, כך שהוא נכנס בקלות למשבצת של איש הפיננסים רוחש המזימות, זו שהיתה שמורה פעם למשפחת רוטשילד.
ר"מ הונגריה נגד מיטיבו
תעמולה מרושעת במיוחד נגד סורוס השנה קישרה אותו ישירות לנאצות שספגו הרוטשילדים בשעתם. כאשר הלאומנים תומכי "אמריקה תחילה" החלו לחשוש כי ה.ר מקמסטר, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא דונלד טראמפ, חורש מזימות נגד בני בריתם בבית הלבן, הם הקימו אתר בשם "הדלפות מקמסטר" שהציג קריקטורה של מקמסטר המובל כביכול על ידי מפעילי בובות בשם "סורוס" ו"רוטשילדים".
ב־1989, אחד מזוכי מלגת קרן סורוס ללימודים באוקספורד היה פעיל הונגרי צעיר בשם ויקטור אורבן. כיום, אותו אורבן מכהן כראש ממשלת הונגריה ומכפיש את מיטיבו דאז. המנהיג ההונגרי הציב במוקד קמפיין הבחירות שלו את "תוכנית סורוס" כביכול להציף את הונגריה במוסלמים. לא קיימת תוכנית כזאת. האמת היא כי סורוס הוא תומך נדיב בקרנות צדקה למען פליטים ותמך גם בתוכנית האיחוד האירופי ליישב פליטים סורים ברחבי אירופה, כולל בהונגריה.
זה היה תרוץ טוב מספיק עבור אורבן להציף את מדינתו בכרזות המציגות את סורוס המגחך עם הכיתוב: "אל תתנו לסורוס לצחוק אחרון". הדמוניזציה של סורוס בהונגריה מולדתו איננה מקרה מבודד. בשנה החולפת, הוא גונה על ידי מנהיגים פוליטיים במקדוניה, פולין, רומניה וטורקיה, שטענו כולם כי רקם מזימות נגדם. הימין הפרנואידי באמריקה מפיץ גם הוא תעמולה נגד סורוס. עוד ב־2007, סורוס הושמץ בפוקס ניוז כ"ד"ר רשע של הארגונים השמאלניים". השנאה נגדו בארה"ב מקורה עוד בימי מלחמת עיראק.
תמיכתו במטרות ליברליות בארה"ב, כמו גם במוסדות בינלאומיים כמו האו"ם, הם עילה מתמדת להשמצות נגדו בקרב הימין הקיצוני.
עדות עצובה לזמננו
אין ספק כי קיימת תופעת סחף של קמפיינים נגד סורוס ברחבי העולם, כאשר ארגונים ימניים קיצונים נאחזים באותן תיאוריות קונספירציה. עם זאת, למנהיגים מסוימים סיבות קונקרטיות יותר לחשוש מקרן חברה פתוחה של סורוס, המממנת ארגונים חברה אזרחית שמקדמים חינוך, תקשורת חופשית, זכויות מעוטים ויוזמות נגד שחיתות. ב־2015, ממשלתו של ולדימיר פוטין זרקה את קרן חברה פתוחה מרוסיה משום שלא היתה מוכנה לשאת יותר את התמיכה של הקרן בארגונים כמו ממוריאל, שקידם מחקרים על טרור סובייטי.
פעילותו של סורוס הפכה אותו גם למטרה לחצי ביקורת בישראל. האנטישמיות הזועקת מהקמפיינים נגד סורוס ברחבי העולם חשובה פחות לממשלת נתניהו מאשר התמיכה של סורוס בזכויות הפלשתינים ושאר מטרות שאינן פופולריות בקרב הימין הקיצוני. וישנו גם האלמנט האישי באווירת האנטי־סורוס של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בעוד חשדות לשחיתות מתהדקים סביב המשפחה הראשונה של ישראל, כך גם גברו ההשתלחויות בסורוס. יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, קבל באחרונה על כך ש"הקרן להשמדת ישראל, במימון סורוס והאיחוד האירופי, מאיימת עלי". הוא גם פרסם קריקטורה שהיתה מוקעת כאנטישמית, לו פורסמה בידי מקור אחר.
תיאוריות קונספירציה מספקות הסבר לכל דבר. כך שהעובדה שהפיינשל טיימס מפרסם טור היוצא להגנת סורוס, תתפרש כעדות נוספת להשפעתו הזדונית. למען הרקורד, קיימתי שתי שיחות בלבד עם מר סורוס. בשתי ההזדמנויות, השתתפנו בפאנל שארגנה המועצה האירופית ליחסי חוץ, מכון הגות שסורוס שותף במימונו. מעולם לא קיימנו שיחה בארבע עיניים ואינני יכול לכנותו חבר. עם זאת, אני מריע לפילנתרופיות שלו ללא היסוס. עצם העובדה שהיא זקוקה להגנה, הינה עדות עצובה לזמנים שאנו חיים בהם.