$
המזרח התיכון

לקראת משאל העם של הכורדים בעיראק: האם תחל מלחמה על הנפט?

משאל העם על עצמאות הכורדים בצפון עיראק, המפיקה השנייה בגודלה באופ"ק, יתקיים בסוף החודש; הממשלה העיראקית אינה מקבלת את חוקיותו וחוששת מאובדן הכנסות מהנפט, ואילו הכורדים רואים בו קלף מיקוח

שירות כלכליסט 14:0616.09.17
המחוז הכורדי העשיר בנפט בצפונה של עיראק מתכונן למשאל עם שייערך בהמשך החודש לגבי עצמאותו. הדבר מעורר חשש לגבי קונפליקט צבאי אזורי נוכח המתיחות הגואה לגבי שאלת השליטה בנפט המופק במחוז, כך לפי כתבה המתפרסמת ב-CNBC.

 

 

 

כוחות צבאיים כורדיים שולטים לחלוטין במחוז כירכוכ – וכן באזורי מחלוקת נוספים – זאת לאחר הקרבות שניהלו בשיתוף עם הצבא העיראקי נגד דאעש מאז חדר ארגון הטרור לאזור. המחוז הצפוני של עיראק מהווה חלק חשוב מכורדיסטאן ההיסטורית, המשתרעת גם על חלקים מאיראן, טורקיה וסוריה. הכורדים שואפים מזה זמן רב למדינה משל עצמם והחל להאמין שכך יקרה כאשר כוחות צבא ארה"ב הפילו את משטרו של סדאם חוסיין ב-2003. אולם המחלוקת המתמשכת בין בגדאד לבין הבירה הכורדית ארביל לגבי השליטה בשדות הנפט שמהווים את עיקר התפוקה העיראקית רק הולכת ומחריפה.

בית זיקוק לנפט בעיראק בית זיקוק לנפט בעיראק צילום: רויטרס

 

משאל העם הכורדי, שנקבע ל-25 בספטמבר, זוכה להתנגדות חריפה מצד בגדאד, וראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי מתאר אותו כ"נוגד את החוקה ולא חוקי". הממשלה המרכזית של עיראק העניקה השבוע לראש הממשלה את הסמכות "לנקוט בכל הצעדים ההכרחיים" כדי לשמר את איחודה של המדינה. לעומת זאת, מנהיגם של הכורדים בעיראק, מסעוד ברזאני, הביע התנגדות לרעיון שהמשאל מסכן את זהותה של האומה והתחייב לקיים אותו.

 

המערב וטורקיה נגד המשאל

 

"במיוחד בכירכוכ, בגדאד לא תקבל תרחיש של סיפוח כל השטחים (על ידי הכורדים)", אמר ל-CNBC אייהאם כאמל, ראש דסק המזה"ת וצפון אפריקה ב"יוראסיה גרופ" ( Eurasia Group).

 

רוב מדינות המערב - כולל ארה"ב וגרמניה – מתנגדות למשאל העם שכן הם רואות בו פגיעה בלחימה המשותפת נגד דאעש וגורם אפשרי להגברת המתיחות עם בגדאד. לעומת זאת, ישראל תומכת במשאל שכן היא רואה בכורדים חומת מגן בפני איראן והמדינות הערביות. בכירים בממשלת טורקיה רואים בהחלטתה של כירכוכ לקיים משאל עם כ"מסוכנת" וכהפרה של החוקה העיראקית. אנקרה מנהלת קשרים פוליטיים וכלכליים הדוקים עם הממשלה הכורדית המקומית ונראה כי יש לה השפעה מסוימת על האזור שכן היא נותרת היעד היחיד ליצוא הנפט הכורדי.

 

 

קרב בסמוך לאחד משדות הנפט קרב בסמוך לאחד משדות הנפט צילום: איי אף פי

 

למעלה מ-6 מיליון כורדים מתגוררים בעיראק והם מייצגים כ-20% מאוכלוסייתה של המדינה כולה, כשרוב הקהילה הכורדית נמצאת במובלעת במחוז הצפוני. העובדה ש-5 מיליון מהם בעלי זכות הצבעה הופכת את תוצאות המשאל לכמעט ודאיות. ההחלטה לערוך את המשאל יכולה להסלים, כאמור, מחלוקת מתמשכת בין בגדד לארביל לגבי יצוא הנפט הכורדי וחלוקת ההכנסות ממנו.

 

"היחסים בין בגדד לארביל הם האתגר הגדול ביותר לנפט, כשהכורדים משתמשים במשאל הקרב כקלף מיקוח", אומר רנאד מנסור, מומחה לעיראק בקבוצת החשיבה הלונדונית "צ'אטהאם האוס" (Chatham House ), "האם אני רואה קונפליקט באופק? כנראה שלא. הצורך של הכורדים בתמיכת ארה"ב ובריטניה הופכת את משאל העם לסוג של בלוף ומשמעותו האפשרית של קונפליקט הוא איבוד עורק החיים הזה. אני לא שולל כמה התנגשויות אבל מלחמה היא לא אינטרס של אף צד".

 

עיראק היא יצרנית הנפט השנייה באופ"ק ותפוקתה הנוכחית עומדת על 4.32 מיליון חביות ליום, כך על פי שר הנפט העיראקי ג'באר אל-לואייבי. עם זאת, הוא מודה שבידי הממשלה אין נתונים אמינים לגבי משלוחים מהאזור הכורדי, שמפיק כ-10% מכלל הייצור העיראקי.

 

 

 

ענקית הנפט האמריקאית שברון פועלת במחוז הכורדי בעיראק מאז חתמה על הסכם עם הממשלה האוטונומית למחצה שם ב-2012. בגדאד ביקרה את ההחלטה ואמרה כי יש לאסור על יצור נפט במחוז הצפוני ללא אישור הממשלה המרכזית. דובר שברון אמר ל-CNBC כי החברה "מבקשת לפעול בשיתוף עם כל בעלי העניין בכל מדינה שבה היא פועלת, ובנוגע למשאל עם - זוהי החלטה שצריכה להיעשות ישירות בידי אלו המעורבים".

 

חברות אחרות הפועלות באזור – DNO הנורבגית, OMV האוסטרית ו"גולף קיסטון" הבריטית – סירבו להגיב לשאלות CNBC או שלא היה ניתן להשיגן לשם מתן תגובה רשמית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x