פרשת השוחד בגינאה: שר המכרות לשעבר הורשע בקבלת שוחד
שר המכרות של גינאה לשעבר מחמוד תיאם, בעל אזרחות אמריקאית, נידון לשבע שנות מאסר בעוון קבלת שוחד והלבנת הון כחלק מהמלחמה בשחיתות במדינה. רשויות החוק בישראל ובשוויץ סייעו לאמריקאים בחקירת תיאם
שר המכרות והגיאולוגיה לשעבר של גינאה מחמוד תיאם נידון בסוף השבוע לשבע שנות מאסר בידי חבר מושבעים פדרלי במדינת ניו יורק בארה"ב בעבור קבלת שוחד והלבנת הון בהיקף 8.5 מיליון דולר מהתאגיד הסיני סוננגול. תיאם (50), בעל אזרחיות אמריקאית, הורשע בחודש מאי לאחר שחבר המושבעים קבע כי קיבל שוחד בתמורה להענקת זכויות במכרות ומשאבי טבע בגינאה לסוננגול בשנים 2010–2009. לפי ראיות שהוצגו במשפט, מטרת השוחד היתה להשיג לתאגיד הסיני זכויות ואינטרסים מהותיים במשאבי טבע בגינאה, כולל היותה בעלת המניות הראשונה והאסטרטגית בחברת כרייה לאומית.
- פרשת שטיינמץ: איש עסקים המקורב למיליארדר נעצר בנתב"ג
- 3 חקירות, 5 פרשות, שטיינמץ אחד
- הוארך מעצרו של בני שטיינמץ ב-4 ימים; יו"ר בזק שוחרר ויוכל לשוב לעבודתו
ה־FBI עצר את תיאם בניו יורק בתחילת דצמבר, כשבוע לפני מעצרו בישראל של המיליארדר בני שטיינמץ בחשד למתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לעובדי ציבור בגינאה. לפי החשד, שטיינמץ שילם שוחד בין היתר לנשיא המדינה לשעבר בתמורה לקידום אינטרסים עסקיים של חברת הכרייה BSGR שבבעלותו. חקירתו של שטיינמץ מנוהלת במשותף ובתיאום רשויות האכיפה בארה"ב, ורשויות החוק בישראל ובשוויץ סייעו לאמריקאים בחקירת תיאם.
"תיאם היה מעורב במעשה שחיתות בניסיון להרוויח על חשבון אזרחי גינאה", אמר עוזר התובע הכללי של המחלקה הפלילית בארה"ב קנת בלאנקו מיד לאחר מתן גזר הדין. "חבר המושבעים מצא כי תיאם ניצל את מעמדו כשר המכרות בגינאה כדי לקבל שוחד במיליונים מתאגיד סיני, ואחר כך הלבין את הכספים דרך המערכות הפיננסיות של ארה"ב", אמר התובע הכללי של המחוז הדרומי בניו יורק ג'ון קים.
איש עסקים המקורב לשטיינמץ נעצר בנתב"ג
בתוך כך נעצר בשעות הערב בחמישי בנתב"ג איש עסקים המקורב לשטיינמץ שעבד בעבר תחתיו באחת החברות שבבעלותו, וששמו בשלב זה אסור בפרסום. עם נחיתתו בישראל נלקח החשוד לחקירה בידי חוקרי יחידה להב 433, היחידה הארצית למלחמה בשחיתות ובפשע המאורגן. המשטרה חושדת כי היה מעורב בעסקאות נדל"ן שביצע יחד עם שטיינמץ ברומניה ושימשו להלבנת הון. לאחר שעות ספורות של חקירה שוחרר החשוד בתנאים מגבילים למעצר בית בן חמישה ימים.
שטיינמץ עצמו נעצר לפני שבועיים יחד עם היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין, היו"ר הזמני של בזק דוד גרנות, נשיא BSGR אשר אבידן ועו"ד דורון הלוי, שותף בכיר במשרד עמית פולק מטלון. לפי המשטרה נגד החמישה עומדים חשדות לעבירות שוחד, הלבנת הון, זיוף מסמכים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים וכן שיבוש מהלכי משפט. ימים ספורים לאחר מכן נעצר סגן ראש עיריית תל אביב לשעבר אודי נטע, חברו של זילברשטיין, בחשד כי השניים הנפיקו חשבוניות פיקטיביות עבור עסקאות של שטיינמץ שנועדו לטשטש את כספי השוחד.
החשד: קרקע ברומניה שימשה ליצירת קופה קטנה
המשטרה אומרת כי גל המעצרים הנוכחי עוסק בחשדות נוספים שעלו בעקבות מעצרו של שטיינמץ בחודש דצמבר. חוקרי המשטרה הציגו בפני שטיינמץ ובית המשפט ראיה שאותה הגדירו כדרמטית, המחזקת לטענתם את הראיות כי איש העסקים ביצע את העבירות המיוחסות לו.
החקירה הנוכחית בעניינו של שטיינמץ מתמקדת בעסקה שבוצעה ב־2009–2008 לרכישת קרקע חקלאית בשטח 200 דונם ברומניה. לפי החשד, שטיינמץ ואיש עסקים נוסף רכשו את הקרקע ב־3 מיליון יורו ומכרו אותה לחברה הקשורה בשטיינמץ בדרך עקיפה ב־9 מיליון יורו, בניסיון לנפח את סכום המכירה ולהסוות בדרך זו כספי שוחד לכאורה. לאחר ביצוע המכירה נותר לכאורה רווח של 6 מיליון יורו שהמשטרה בודקת אם שימש כקופה קטנה לצורך הלבנת הון ותשלומי שוחד בגינאה. בין היתר נמצאה חשבונית על שמו של זילברשטיין על סכום 25 אלף שקל שנמשכה מאותה קופה לכאורה. עוד נבדק תשלום של 1.5 מיליון דולר מקופה זו, בחשד ששימש לתשלום למתווכי השוחד בגינאה.
בא כוחו של שטיינמץ, עו"ד רונן רוזנבלום, אמר בבית המשפט כי תיק החקירה הנוכחי נועד למנוע את יציאת מרשו מהארץ ולגרום לו להגיע להסדר כספי.
שטיינמץ שוחרר למעצר בית עד 1 בספטמבר בערבות של 500 אלף שקל. זילברשטיין שוחרר למעצר בית לתקופה זהה בערבות של 100 אלף שקל. נגד שניהם הוצא צו עיכוב יציאה מהארץ ל־60 יום. יתר הנחקרים — גרנות, אבידן והלוי — שוחררו ממעצר.